Gåte slipper ny video
- by Eternal Terror Admin
- Posted on 03-06-2021
Gåte slipper ny musikkvideo
Hemnarsverdet er en gammel tradisjonstekst fra Telemark som tar for seg personlig vendetta, blodhevn, og de dødelige konsekvensene av slike bakomliggende motiver.
En fremmed kommer opp til en forsamling med et alvorlig ærend fore. Han er ute etter å hevne mordet på sin far. I møte med morderen vender den fremmede seg til sverdet sitt og ber det om bistand til hevn. Sverdet svarer at det må bli smidd sterkere først.
Når dette er gjort svinger den fremmede sverdet og dreper. Men nå er det ikke bare morderen som dør, sverdet dreper alle som er til stedet inkludert et lite barn.
Den fremmede bønnfaller sverdet om å i Guds navn stanse! Med det stopper sverdet, og svarer at hadde det ikke vært for at han nevnte Guds navn så ville den fremmede selv ha avgått med livet.
I Hemnarsverdet synes sverdet å handle etter egen fri vilje og dreper nådeløst. Slik er dette både en advarsel om hvor mye skade blodhevn medfører, og en fremstilling om at veien ut av denne barbariske tradisjonen er gjennom Gud.
I videoen er den fremmede, som er ute etter hevn, kledd i svart, mens morderen er kledd i hvitt. Det oppstår en duell mellom de to mennene; først gjennom Halling dans før de så trer inn i en slåsskamp med døden til følge.
Selv om det dødelige utfallet av dansen synes urimelig i dag, var virkeligheten en ganske annen da denne sangen var en folkekjær vise.
Halling var en dans for frikarer – unge menn ivrige etter å vise frem styrke og spenst.
Kombinasjonen av høyt testosteron, alkohol, og lastene og frustrasjonen det tradisjonelle bondelivet gjorde at utfallet av Halling kunne ha grimme konsekvenser.
Faktisk har man fra 1700 tallet nedskrevet over 50 «frikar-drap» i de norske rettsarkivene. Dette er også en forklaring på hvorfor flere andre sanger og lutter fra denne tiden fremstiller Halling dans og -musikk som en risikabel affære hvor man lett kunne lures inn i synd og allianser med djevelen.
Gåtes versjon av Hemnarsverdet er basert på en tekst fra 1853, og musikkvideoen er filmet på Oppdalstunet ved Sverresborg Folkemuseum. Ole Fredrik Wannebo har stått som kunstnerisk ansvarlig for innspillingen.
Gåte ble startet opp i 1999 av felespiller Sveinung Sundli som rekrutterte sin yngre søster Gunnhild som vokalist. Sveinungs felespill og Gunnhilds unike bruk av vokal, skulle legge tradisjon som ankerpunkt for bandets uttrykk. Både som en kontrast, og for å komplementere tradisjonsmusikken, valgte de å implementere moderne instrumenter som bass, trommer og el-gitar.
Resultatet var en Moderne Folke-Rock som skulle vippe nasjonen av hengslene.
Gåtes historie og deres unike revitalisering av norsk tradisjonsmusikk er risset ned norsk musikk historie. Likevel er ikke dette et band som hviler seg på laurbærene.
Bandets musikalske eventyrlyst, deres evige vilje til å gå foran og utforske nye kunstneriske horisonter manifesteres med Til Nord.
I 2021 står bandet ved starten av en ny reise til de uutforskede dalførene av Nordisk Folk. Og selv om selve veien er uviss er grunnen kjent, for det er fra stødige røtter i norsk tradisjon GÅTE nå presenterer et nytt mesterverk av musikalsk nytekning.
GÅTE:
Gunnhild Sundli – Vokal
Magnus Børmark – Gitar, vokal, perkusjon
Sveinung Sundli – Hardingfele, fiolin, pedal-orgel, vokal, og perkusjon
Jon Even Schärer – Vokal og perkusjon
Credits "Kjærleik":
Gunnhild Sundli – Vokal
Magnus Børmark – Gitar, vokal, perkusjon
Sveinung Sundli – Hardingfele, fele, tramporgel, vokal og perkusjon
Tekst og melodi av Knut Buen, arr av Gåte
Følg Gåte:
Facebook | Spotify | Hjemmeside | YouTube