ALCEST – Oslo – Betong

ALCEST – Oslo – Betong

Lillescenen på Betong er vel ikke akkurat min favoritt konsert-arena, men South Of Heaven skal allikevel ha kred for å dra en del band som virker oversett av andre arrangører. Lokalet er halvfullt når kveldens to band spiller, men stemning er det allikevel ikke noe å si på. Først ut er Oslo-bandet Pantheon I. Dette er et black metal-band som har levd i undergrunnen siden tidlig to tusen tall. Bandet har riktignok tre album på samvittigheten, men jeg vil allikevel påstå at det store gjennombruddet har latt vente på seg. Med kveldens oppvisning i mente, kan dog gjennombruddet la vente på seg en stund til. I disse dager, da live-opptreden stort sett er hva band lever av, burde vel band fokusere like mye på dette som plateslipp. Pantheon I på skive kunne like gjerne vært et annet band enn det jeg så på scenen denne kvelden. Lyden var ikke annet enn grøt, band virket lite samspilt og låtene fremsto som en eneste lang, udistinkt støykilde. Jeg vet at bandet er bedre enn så, skivene tatt i betrakting, men denne konserten var en bedregelig affære. 

En knapp halvtime senere entrer Alcest scenen, og jeg frykter det verste. Da var det hyggelig å konstatere at bandet var både samspilte, godt forberedte og fremstiller en lyd som gjenskaper stemningen på skivene perfekt. Vokalist, gitarist, frontfigur og hjerne bak bandet, Neige, har en karismatisk utstråling som virkelig setter tonen fra første strofe. Er man fan av bandet ble man garantert ikke skuffet av denne fremførelsen. Bandet gjør et sett bestående av materiale fra hele karrieren. Sangene sitter som et skudd og bandet fremfører det hele med stålkontroll. Stemningen er, om ikke direkte metal-stereotyp, så unektelig unik. Det hviler en svevende og moll-stemt atmosfære i luften som det er vanskelig ikke å bli revet med av. Det skal ikke nektes for at Alcest hadde fortjent både en bedre arena og at større publikum, men slik tilstanden nå var, kunne ikke resultatet blitt bedre. Dette er den beste konserten jeg har sett på Norsk jord i 2012. Alle som har sansen for 70talls rock, stemningsfull black metal og drømmende melodier burde helt enkelt sjekke ut bandet. Neste gang håper jeg på en knall konsert med større publikum, for det har bandet helt klart fortjent.

http://www.alcest-music.com/