AMON AMARTH – Oslo – John Dee

AMON AMARTH – Oslo – John Dee

Entombed er at navn de fleste med litt kjennskap til deathmetal burde kjenne til, da disse guttene har på mange måter både inspirert og vært pionerer innenfor den svenske deathmetal scenen siden de startet i 1987 som Nihilist.

Bandet spiller en lett gjenkjennelig stil, som neppe kan beskrives som annet enn "death'n'roll" en blanding av rock, hardcore og death metal. Selv om musikken til Entombed originalt lå nærmere grindcore, er det denne sjangeren som har gjort bandet anerkjent og ligger til grunn for bandets popularitet. Det er heller ikke tilfeldig at bandet er med Amon Amarth på turne, da bandets Lars Göran Petrov er en av mange gjester på materiale på Amon Amarth's "Twilight Of The Thunder God".

Etter at konserten endelig kom i gang, dog noe sent grunnet at bandet Evil matte melde frafall fra turnen grunnet dødsfall i bandet, kom de svenske deathmetal legendene på scenen og sparket i gang konserten for et fullsatt John Dee. Når det er sagt burde det vel også nevnes at konserten var utsolgt. Stemningen stiger og stiger i løpet av de første låtene, og den dempes ikke akkurat i løpet av konserten. Bandet ser ut til å gi alt, og har god kontakt med publikum, det eneste som trakk noe ned, var at publikum var mer opptatt av å drikke øl, enn å faktisk være deltakende på konserten, ikke at det kan sies å ha vært en stor stemningsdemper. For meg og de jeg var på konserten med, var dette virkelig en deathmetal konsert av dimensjoner, og var klart bedre enn sist jeg så Entombed spille i Oslo, når de selv headlinet konserten.

Det er vel ikke stort mer å si om Entombed konserten, annet enn av det absolutt var en god oppvarming til Amon Amarth, og satt publikum i riktig humør. Bassisten hadde også på seg en Evile t-skjorte til minne om bandets avdøde bassist.

 

Etter en kortere pause, kommer kveldens hovedattraksjon; Amon Amarth. Amon Amarth er et svensk deathmetal band som klart har et melodisk preg over seg, med tekster som i hovedsak omhandler norrøn mytologi. Bandet har holdt på siden 1988, da under navnet Scum og møtte først større suksess med albumet "Once Sent From The Golden Hall" som ble sluppet i 1998. Siden den gang har bandet vokst seg store, og turnert med flere store band, som for eksempel en verdensturne med Dimmu Borgir, og nå med deathmetal legendene Entombed som oppvarmingsband. Deres siste Album "Twilight Of The Thundergod" har møtt gode kritikker blant verdens metalpresse, og har blant annet blitt kåret til årets åttende beste metalskive av Metal Hammer.

John Dee var fullsatt når Entombed spilte, men nå var virkelig lokalet stappet til randen. Jeg tror aldri jeg har vært på en konsert med så mange mennesker på John Dee før, spenningen var til å ta og føle på idet bandets intro spilles over anlegget. Ølglass som kastets gjennom lokalet, never som hyttes opp i luften, og gjentagende rop på bandet, som til slutt ender opp i bandets entre.

Bandet åpner selvsagt konserten med tittelsporet fra den nyeste skiva "Twilight Of The Thundergod" og setter i gang med en setliste som virkelig tok for seg hele spekteret av deres låter. Setlista denne kvelden gikk som følger;

Intro

Twilight Of The Thunder God

Tattered Banners And Bloody Flags

Valkyries Ride

Asator

Varyags Of Miklagaard

Hermods Ride To Hel

Guardians Of Asgaard

Where Silent Gods Stand Guard

Live For The Kill

Fate Of Norns

Death In Fire

Runes To My Memory

Bastards Of A Lying Breed

Victorious March

Encore:

Intro

Cry Of The Black Birds

Pursuit Of Vikings

Kveldens klare høydepunkt var nok Guardians Of Asgaard med Lars Göran Petrov på gjestevokal, noe som må kunne sies å være en helt spesiell opplevelse å se live, nå var både bandets opptreden på sitt beste, og stemningen i publikum var enorm. Følelsen av flere hundre publikummere som dytter deg opp i barrikaden, mens Hegg og Petrov praktisk talt skriker deg opp i ansiktet var virkelig noe for seg selv.

Av andre låter som utmerket seg denne kvelden er det jo selvsagt verdt å nevne Fate Of Norns, som bandet dedikerte til Mike Alexander, Evile's avdøde bassist.  Det eneste som var et savn under konserten, er det klassiske innslaget med "vikingene" som løper ut under Pursuit Of Vikings, som dessverre ikke var en del av showet i dag. Noe som i og for seg er ganske forståelig på en såpass liten scene som på John Dee.

Men alt i alt vil jeg si at dette var en helt fantastisk konsertkveld med kvalitets deathmetal, absolutt en kveld publikummerne denne kvelden kommer til å huske i lang tid fremover. Om det var bedre enn konserten i Drammen er jo ikke lett å vite, men en god kveld var det absolutt.

http://www.myspace.com/serpentsaints
http://www.myspace.com/amonamarth