NORSE SUPER BAND – Tog, hav og metal

NORSE SUPER BAND – Tog, hav og metal

Rune Stavnesli er en kar fra Aalesund jeg ble kjent med da han og ett par kompiser drev Godt Selskap Studio i Trondheim for noen år siden. Han var også vokalist og gitarist i MAX MIDSUN, et band jeg hadde gleden av å se et par tre ganger i levende live. Nå er Rune vokalist i et band som de kaller NORSE SUPER BAND og da han sendte meg litt info om bandets siste utgivelse, valgte jeg å skrible ned noen små spørsmål og sendte nedover til Aalesund. Rune svarte og her kommer intervjuet.

 

Vi må få en liten historietime om bandet. Hvor, når, med hvem og hvorfor?

Line up

Rune Stavnesli, vokal

Lars F. Nerland, trommer

Tommy Hasfjord, bass

Isaac Khan, gitar

Yngve "the bone" Kvalø, guitar

Sted: Ålesund. Når: 23. oktober 2010.
Rune og Lars bestemmer seg for å ta noen "kalde" og en tur på byen. Ved tilfeldigheter møter de den habile bassisten Tommy Hasfjord. Alle har gått og følt på at man vil spille tung suggerende musikk. Musikk som trøkker, er lite teknisk, men samtidig progressivt i struktur. Og etter endel røling og noen "kalde" til bestemmer vi oss for å møtes i ei fiskebu i Skarbøvika for å jamme. 

Navnet Norse Super Band (NSB) begynte egentlig som en intern spøk, men vi har alltid likt tog og jernbane, så det passet på en måte. Vi har som politisk målsetting å få togforbindelse til Ålesund slik at det blir lettere å komme seg på turne, også blir det jo mer miljøvennlig i samme slengen. Fly er i grunn et dårlig alternativ for band som vil reise, også hjelper det jo heller ikke med flyskrekk..

NorseuperBand_14.jpg

Hvem er den store komponisten i bandet, om denne finnes, eller er alle med og skriver?

Musikken begynte med at vi recordet lange Jam sessions, ofte på 45-60 min uten stopp. Vi recordet tilsammen 5 slike sessions med forskjellig feeling på ulike dager. I etterkant plukket vi ut riff, groover samt overganger som kom helt naturlig ut av jammen og begynte å sette dem sammen til låter. 

November 2010 drar Rune, Lars og Tommy til det lokale studioet Maxofon og recorder demoer. I den prosessen fikk vi strukturert låtene mer samt forsket på soundet og feelingen vi vil uttrykke i musikken. Siden vi var så heldig å kjenne Kåre Lystad som drev Maxofon, fikk vi disponere studioet når vi ønsket og uten at "taksameteret" gikk. Dette gjorde prosessen meget behagelig og man fikk teste og skape under null stress, noe som helt klart har hevet musikken.

I samme periode bestemmer vi oss også for å teste ut materialet Live. NSB gjør sin første konsert november 2010 som support for bandet Keep of Kalessin på Vega Rock Bar i Ålesund. Vi varmer også opp for Mongo Ninja på samme sted et par måneder senere. Disse erfaringene tok vi med oss videre i låtskrivingsprosessen. Og årene 2011 og 2012 gikk for det meste i å ta opp flere jammer, være i studio og skrive låter. I de to siste årene har bandet begynt å forme seg og vokst. Vi har gitt ut to EP-er: "Raising Anchor", 2013 og "Pistons Pumping" 2014. Vi har gjort flere konserter og var så heldig å få dele scene med blant annet Black Star Riders på Back In The Fields Rock Festival. Bandet har også fått ny line up og vi vært så heldige å få med oss to meget dyktige gitarister: Yngve Kvalø bosatt i Oslo og Isaac Khan bosatt i Trondheim. Dette har bidratt til at sounden til NSB har blitt tyngre og fyldigere samt Rune har kunnet fokusere mer på vokalen.

Beskriv musikken deres med 24 ord.

Musikken vår er tung, drivende og nedstemt. Vi fokuserer på groove og melodier, gjerne kombinert med fete gitarriff. Låtstrukturen kan variere og vi setter ingen regler for hvordan ei låt skal bygges opp. (Det ble 33 ord, skjerpings.)

NorseuperBand_live.jpg

Hvor henter dere mest inspirasjoner fra når musikk skal skrives?

Når vi skriver så henter vi mye inspirasjon fra fotball, kunst, øl, tog og selvfølgelig musikk. Men også filmer er inspirerende. "Feeling "er viktig for oss og det å formidle en følelse.

Hva med influenser? Hvilke band vil dere si dere minner mest om?

De fleste av oss har alltid hatt en forkjærlighet for alternativ metal/rock. F.eks band som Tool, Faith no More, Deftones, Mastodon, Camel etc. men også musikk av hardere format som Slayer, Sepultura og Pantera. Om vi minner om noen så må det vel være en kombinasjon av alle band vi har og fremdeles hører på. Vi er store fans av å blande sjanger.

Og sjangerbestemme band er blitt vanskeligere og vanskeligere etter hvert som årene går. Hvor vil du si at Norse Super Band ligger?

Tja vi liker å kalle musikken vår: Steamy hard rock, men er enig at det å bestemme sjanger er vanskelig og kanskje etterhvert ikke så viktig lengre. 

To EP-er er hva jeg kan finne av dere på Spotify. Kan vi få en liten gjennomgang av disse?

Vi har per dags dato gitt ut to EP-er:

NSB_RaisingAnchor.jpg

"Raising Anchor" 2013 

1. Grooving Forward

2. Raising Anchor

3. Demon Slayer

4. The Great Panjandrum

Raising Anchor er debuten vår, der kombinerer vi et maritimt utrykk med drivende rytmer og riff. Siden vi er fra en havneby så blir det naturlig å starte med havet. Låta Grooving Forward er drivende og riff basert mens låta Raising Anchor er tung, suggerende og kanskje litt mer episk. Tekstene handler om alt fra maskineri til havet og om kvinnfolk. Låta The Great Panjandrum er en hyllest til et elendig menneskelig forsøk på å lage et våpen av et gigantisk hjul som skulle drives av 24 raketter og pløye ned fienden i Normandie.

NSB-PistonsPumping.jpg

"Pistons Pumping" 2014

1. Transporter

2. Art of Rolling

3. Direction

4. Pistons Pumping

På vår andre EP så forlater vi det maritime utrykket og beveger oss inn på fastere og hardere grunn. Sounden er tightere og utrykket klarere. Låten Pistons Pumping er pulserende rytmisk, mens låten Transporter er mer melodisk og eksplosiv. Tema i tekstene varierer også her, alt fra tog, olje til mer metaforisk historier om et gigantisk neshorn som ferdes over ørkenen. Musikkvideo av låten Art of Rolling er i disse dager under produksjon med produsent Snorre fra Dispenser media.

Er skivene kun utgitt digitalt?

Begge skivene er utgitt av Morningstar Music med Arnt fra Keep of Kalessin i spissen. De er foreløpig utgitt på alle digitale plattformer som feks, Itunes, Spotify og Wimp

Digitalt vs fysisk format? Er det noen muligheter for at Norse Super Band vil bli utgitt på f.eks. vinyl?

Vel vi er nok fan av det fysiske formatet. Kjipt at alt er blitt veldig digitalisert, men samtidig så har jo nettopp dette før til at flere band får spredd musikken sin lettere ut til folket. Særlig om man er et usignet band. Men feelingen man har mistet av å gå i platebutikken og fysisk holde et produkt i form av LP eller CD, lytte og kjøpe er et stort tap personlig. 

Planen vår er å gi ut begge EP-ene på en vinyl før neste sommer samt det jobbes med nytt materiale som vi håper å gi ut tidlig neste år.   

https://www.facebook.com/pages/Norse-Super-Band/140754139309685