IRON MAIDEN – Bergen – Koengen

IRON MAIDEN – Bergen – Koengen

Iron Maiden inntar Koengen, og har fått med seg mektige kanoner fra Bergen, Stavanger og Linköping. Fire band, 18.000 mennesker, én magisk kveld.

SAHG 

Hard rock-bandet fra Bergen fikk æren av å åpne balletten. Bandet er stødig, og det er ingen tvil om at medlemmene også er dyktige hver for seg. Publikum virker noe interesserte, men det er ganske åpenbart at Sahg ikke er kveldens hovedatraksjon. Bandet prøver heller ikke å late som at de er det, og takker for at de fikk åpne en fantastisk kveld for et fantastisk publikum.

Sahg passer veldig godt for folk som ønsker å utforske rockemusikk, og som gjerne ønsker å gi seg selv en utfordring.

Beste fremføring: Pyromancer

Kvelertak 

Neste ut er hardcore bandet fra Stavanger som for noen år tilbake var på alle radiokanaler med hiten "Mjød", som mystisk nok ikke var å finne på listen over kveldens sanger.

Kvelertak åpner meget kraftig, med sangen "Åpenbaring", som er et audiovisuelt bilde som en bare kan forestille seg at er tegnet på at noe stort er i bevegelse. Vokalist, Erlend Hjelvik ankommer scenen med bandets ikoniske ugle på hodet. Hele affæren kan beskrives med to enkle ord: Utrolig kult!

Disse er nok "the odd ones out" på scenen i løpet av kvelden, med tanke på musikkstilen. Det er derimot ingenting galt i det. Bandet gjør sin greie, og rocker hardt, og tar publikum med på en spennende reise. I løpet av sangen "Ulvetid" dukker også Hoest fra Taake opp på scenen, og gir ekstra liv til det allerede godt levende showet.

Beste fremføring: Åpenbaring

Ghost 

Naboer bestemte seg også for å ta turen for å hilse på, og Bergenspublikumet så ikke ut til å ha noe problem med det.

Ghost ankommer scenen til det ambiente introsporet sitt. Jubel fra publikum i det Papa Emeritus II. går på scenen til sangen "Per Aspera Ad Inferi". Bandet har en helt egen atmosfære som er umulig å unngå å legge merke til når man ser dem. En hel verden av rare og forskrudde bilder åpner seg i musikken.

Ghost er tight, og har god kontroll på publikum. Flere ganger hendvender Papa seg ut mot befolkningen, og publikum gir god respons. Ghost sniker også med seg Roky Erickson coveret sitt, "If you have ghosts" med i setlisten sin. Alt i alt en fantastik god opplevelse.

Beste fremføring: Year zero, Stand by him og Monstrance clock.

Iron Maiden

Det er mye som kan sies om Iron maidens karriere, konserter, album og egentlig alt annet. Maiden er uten tvil et av de største og viktigste metalbandene som noen sinne har eksistert, og de har uten tvil introdusert mange til metal, samt inspirert utallige andre band.

Konserten starter fint med bilder av iskolosser som smelter til sangen "Moon Child". Ikke mindre enn en majestetisk start. Plutselig skjer det en stor eksplosjon, etterfulgt av at bandet dukker opp på scenen og eendelig starter å spille. Dette er det Bergen har ventet på!

I løpet av konserten dukker det opp mange forskjellige bakgrunner og figurer i et tydelig kaldt motiv på scenen. Følelsen av at konserten tar sted i en gigantisk snø/isgrotte er uten tvil til stede.

Iron maiden bombaderer Bergen med klassikere som "Two minutes to midnight", "Number of the beast" og "Run to the hills", og publikumet kan ikke beskrives som annet enn strålende fornøyd med dagens servering.

For omtrent hver sang byttes backdroppen ut med en ny, og det er jubel for hvert bytte. I tillegg til dette, dukker det opp flammer og isskulpturer, samt store "Eddie" figurer midt på scenen. De skaper rett og slett en svært profesjonell stemning.

Under sangen "The trooper" dukker det tradisjonen tro opp en gående "Eddie" på scenen som bandet kan sloss litt med. Underholdende nok, men ikke noe som man ikke har sett før.

Kveldens absolutte høydepunkt var sangen "Seventh son of a seventh son", som rett og slett var et fenomenalt, spektakulært show, som ble utført på magisk vis med mange elementer. Både musikalsk sterkere enn resten av konserten, men også visuelt mer spennende.

Bakdelen med å spille så mange klassikere tidlig på kvelden tog beklagelig vis bandet igjen innen kveldens avslutning, som var det minst interessante med hele konserten. Kanskje de mest anonyme sangene på kveldens setliste, etterfulgt med at bandet kaster ut litt utstyr, og så var kvelden over. Virket rett og slett noe rushet.

Alt i alt en majestetisk opplevelse som få andre band klarer å skape, og Maiden viste uten tvil på denne konserten at det er de gamle som er eldst.

Beste fremføring: Seventh son of a seventh son