HELLISH OUTCAST – Blastfest Special

HELLISH OUTCAST – Blastfest Special

Bergensområdet er kjent for sin metalhistorie og flere av de største black metal bandene kommer derfra. I tillegg har Bergen vært hjemsted for Hole in the Sky, en av de mest populære undergrunnsfestivalene i Europa i flere år. Hole in the Sky la ned sin virksomhet for noen år siden og den mye mindre festivalen Beyond the Gates tok over. Nå er Blastfest også kommet til med den hensikt å sette Bergen tilbake på metalkartet igjen.

Har du noen minner om band, spillejobber eller festivalminner fra Bergen du vil dele med våre lesere?

Den feteste konserten jeg har sett på HITS, var Testament, uten tvil. Jeg var midt i moshpiten, og fikk to stagedivere i hodet og falt i bakken. Men det var helt konge!

Må også nevne konsertsommeren 2012, som var helt sinnsyk bra for min del. Opeth, Cannibal Corpse, Ozzy og BLS. Mastodon, Gojira og Slayer på samme scene var bare helt hinsides bra line-up. Applaus til HITS og Bergen Live som holder skikkelige konserter for bergenspublikummet!

For bandet sin del har vi hatt mange gøyale konserter i denne byen. Men den første gangen vi følte vi nådde skikkelig fram til publikum var vår egen konsert på Garage i 2008. Publikum var helt med, moshing og stagediving gjør det bare gøyere å spille.

Det skjedde også mye på ungdomshuset 1880, kidsa tar helt av og vi gledet oss til hver eneste konsert på det stedet. Synd stedet er nedlagt.

For min egen del, så delte jeg scene med Dave Ellefson fra Megadeth, Andreas Kisser fra Sepultura og Tom Owens som var med i Judas Priest en periode. De hadde laget et coverband som heter Hail. Jeg spilte Symphony Of Destruction og Fucking Hostile, og det var helt villt! Dave Ellefson smilte bredt til meg etter jeg såvidt klarte å kjøre meg gjennom soloen på Symphony. Vi skulle egentlig spille Territory med Sepultura og, men husket ikke hele låten når vi øvde den inn på soundcheck, så den ble spilt uten meg. Men for en opplevelse det var!

Kulturbyen Bergen har flere velrennomerte musikkfestivaler. Hvor viktig er det for en festivalby som Bergen å ha minst to rene metalfestivaler av noenlunde størrelse?

Det er viktig å ha noe for alle, og disse rene metalfestivalene gir et skikkelig tilbud til byens metalfans. For det er ikke få av de! Så det er veldig bra at noen gjør den jobben med å gi oss det den underholdningen metalfans må ha. Så er samholdet blant band og metalmusikere i denne byen veldig bra, og det er alltid god stemning på disse festivalene, og det er fordi vi deler den samme lidenskapen for denne sjangeren. Andre musikkfestivaler er ikke slik, og det er nok fordi det ikke er 100% fokus på en sjanger.

Hva med tidspunktene for disse (februar og august)?

Eneste jeg kan si er at tilreisende fans fra andre land bør være forberedt på å kle seg godt. Folk fra Bergen og andre steder i Norge er vandt til dette været som herjer landet vårt i februar, så jeg tror ikke det har så mye å si for oss. Jeg liker å tro at det blir enda mer eksotisk for tilreisende om det snør og blåser, da får de føle på været og svartmetallen samtidig, hehe. August er fint for det er sommer, og da trives jo alle! Men jeg skal ikke uttale meg om februar er et verre tidspunkt enn august med hensyn til billettsalg osv. Om det var det du siktet til.

HellishOutcast_2_1.jpg

Festivalsesongen var tidligere forbeholdt sommermånedene og bandene kunne bruke resten av året til å skrive nye låter og spille inn nye album. I de siste årene er sesongen utvidet til og mer eller mindre foregå hele året og mye av årsaken til dette er det synkende platesalget og nødvendigheten for bandene til å spille konserter, selge merch og prøve å dekke en del av utgiftene. Hvor forstyrrende er denne utvidelsen for bandenes kreative periode?

Det vet jeg rett og slett ikke. Vi i Hellish Outcast har jobber som vi går til hver dag for å tjene penger, i likhet med de fleste som spiller i band. Så, jeg har vanskeligheter med å svare et godt svar på akkurat dette temaet.

Hva er de mest negative og positive sidene ved denne sesongutvidelsen?

Jeg ser bare positive sider med denne såkalte utvidelsen. Jeg mener, hva er negativt med å ha en metalfestival i halvåret? Beyond The Gates ser ut til å hyre masse underground Black Metal, noe som ikke treffer meg, så Blastfest er min redning for å si det sånn.

Hvordan blir det å gjøre en festivaljobb i februar?

Blir helt knall det!

Tidligere var Norge sett på som et black metal land, men det har skjedd endringer i maktbalansen i metalmiljøet og black metalen er ikke så dominerende som tidligere. Band som representerer andre sjangere som for eksempel Leprous, Devil, Vulture Industries, Kvelertak og Obliteration har mer eller mindre tatt over hegemoniet for norske metalband utenlands. Har du noen tanker om hvorfor dette skjer?

Black metalen er det jo masse av, og folk har ikke kun akkurat den sjangeren i seg. Vi i Hellish er ikke de største tilhengerene av BM, så derfor valgte vi å kjøre på med death/thrash greie. Man spiller jo musikken som treffer deg mest, og blandt mangfoldet av band der ute, så er det ikke alle som har BM nærmest hjertet sitt.

Men jeg vil ikke påstå at de bandene du nevner har overtatt for black metalen, ser heller på det som et suplement. Og det er jo bra.

Hvordan tror det blir å dele scene med blant andre My Dying Bride, Marduk, Anaal Nathrakh, Carpathian Forest, Vader og Triptykon i Bergen i februar?

Dette blir gøy og jeg tror det kommer til å være skikkelig stor øl-faktor på festivalen, slik som det har pleid å være på HITS. Line-up’en har et veldig stort spekter som jeg tror kommer til å tiltrekke seg mye forskjellige folk. Og det er en gylden anledning for oss og andre mindre kjente band for å vise seg fram for nytt publikum. Det virker som om arrangøren har tatt mange sjangre i betraktning, noe som er positivt for en så stor festival.

HellishOutcast_1.gif

Hellish Outcast slipper ny skive på nyåret. Hva kan dere gi oss av info om den?

Vel, vi vet faktisk ikke når albumet blir sluppet, om det blir på nyåret eller ikke. Det eneste jeg kan si er at nestkommende album fra oss, er et album som vi har jobbet sinnsykt hardt med. Vi har tatt musikken vår til et nytt og høyere nivå vil jeg påstå. Tatt noen sjanser kan man si, og gitt mange av låtene mer melodi, dynamikk og pusterom. Det som er rart for mange, er at 90% av alle våre låter er jammet ut i øvingslokalet. Og dette er et album med stor variasjon. Alt fra raske intense låter til store tunge episke verk. Det er nok et album vi har vært sulten på å lage lenge, men aldri fått det helt til. Det har vi klart på dette albummet. Vi har gjort pre-prod på albummet 3 ganger pga endringer som har skjedd underveis. Med andre ord brukt masse tid på arrangering og re-arrangering. Og det viser seg på albumet. Med andre ord, vi er meget fornøyde med resultatet!

Lydkvaliteten har også blitt oppgradert mange hakk for å si det mildt.

Vi hyret produsent Russ Russell og begynte med å spille inn trommene i Grieghallen Studio (Pytten Studio) for å få den beste og største trommelyden som mulig. Det får man høre på platen. Det er slik trommer skal høres ut. Ved bruk skikkelige mikker og pre-amper, får man knallresultat. Bass, gitarer og vokal spillte vi inn selv i vårt eget studio i Alvøen, Hellish Studio. Hvor Russ satt opp mikker for gitarer osv.

Albumet ble mikset i hans private studio og i studioet han og en annen produsent eier, Parlor Studios i Kettering. En time nordover med tog fra London. Russ Russell er rett og slett en drøm å jobbe med, hyggelig og ikke minst veldig flink! Han forstår hvor vi vil med musikken vår, og han jobber med det deretter, ingen snarveier her i gården. Han mastret albumet også. Og det låter som bare faen!! Stort og deilig!

Hellish Outcast deler medlemmer med andre band. Hvordan går delingen og hvordan er prioriteringen?

Førsteprioritet er Hellish Outcast, uten tvil. Mads Lilletvedt (trommer), Mads Mowinckel (Bass) og meg selv på gitar startet dette bandet for 12 år siden. Og vi hadde drømmer om å gi ut plater og spille konserter, så dette bandet betyr veldig mye for oss.

Breed, som bassisten vår spillte med er oppløst, og Thebon og KOK har brutt med hverandre, så de er ikke med i noen seriøse prosjekter. Lilletvedt spiller trommer for Solstorm, men bandet er ikke voldsomt aktivt, det er heller ikke 66Crusher som jeg spiller med. Så delingen er ganske så enkel.

Hvordan blir det på konsertfronten framover?

Vi driver med bookingvirksomhet, så vi vet ikke så altfor mye ennå hvordan det ligger an. Men det kommer nok spillejobber til neste år skal du se, da er det jo selvfølgelig et pluss å ha et duganes album i lommen.

Er det ellers noe vettugt dere vil dele med oss fra Hellish Outcast leiren?

Følg med på vår facebookside og twitterside. Det kommer masse nyheter tiden framover. Vi må jo også takke Yngve Bolt Kristiansen for  å tørre å satse på Blastfest, og at han vil ha oss med i line-up’en. Vi gleder oss! Stor takk til de som har fulgt oss i årene og støttet oss på konserter.

https://www.facebook.com/HELLISHOUTCAST

http://www.facebook.com/blastfestival