COMMUNIC – Blastfest Special

COMMUNIC – Blastfest Special

Bergensområdet er kjent for sin metalhistorie og flere av de største black metal bandene kommer derfra. I tillegg har Bergen vært hjemsted for Hole in the Sky, en av de mest populære undergrunnsfestivalene i Europa i flere år. Hole in the Sky la ned sin virksomhet for noen år siden og den mye mindre festivalen Beyond the Gates tok over. Nå er Blastfest også kommet til med den hensikt å sette Bergen tilbake på metalkartet igjen.

Har du noen minner om band, spillejobber eller festivalminner fra Bergen du vil dele med våre lesere?

Vi har vel bare spilt en gang i Bergen tidligere og det var på Lost Weekend ute på Askøy i 2008, tror jeg det var. Var en veldig hyggelig festival, ut i båt med alt utstyret for å komme seg til festivalområdet. Det var en meget morsom weekend og det er synd den festivalen er borte. Husker det var party i båten på vei tilbake på natta sammen med Surferosa :-). Det var vel ikke en metal-festival, men det er positivt at det nå blir en ny reinspikka "Blastfest" i Bergen.

Kulturbyen Bergen har flere velrennomerte musikkfestivaler. Hvor viktig er det for en festivalby som Bergen å ha minst to rene metalfestivaler av noenlunde størrelse?

Det er vel viktigere for de fleste innen næringslivet vil erkjenne. Man trekker publikum til byen som ellers ikke ville tatt turen, de legger igjen penger som kanskje er vanskelig å måle i den store sammenhengen, men det er selvsagt viktig. Men det er vel mest viktig for vår egen sjanger at man må skape noe selv for at det skal skje noe. Viktig med ildsjeler som brenner for å lage festivaler landet rundt og som risikerer penger av egen lommebok for å få ting til å skje.

Hva med tidspunktene for disse (februar og august)?

Februar er et fint tomrom å fylle med noe tung musikk, angående august så er det vel stort sett mye som skjer uansett. Her nede i Mandal har man i mange år utvidet sesongen med en Skalldyrfestival som trekker 15000 mennesker hvert år andre helga i august. Til og med næringslivet klager over at det er så trangt i byen, men de håver inn penger… Uansett, det er vanskelig å få folk ut av sofaen samme hva man lokker med nesten. Som du nevner er jo også vinterhalvåret en fin tid å sitte inne i studio på mørke kvelder, men når man snakker Blastfest så er det jo et perfekt tidspunkt. Håper på nysnø og noen minusgrader for stemningen sin skyld.

Communic_Oddleif.jpg

Festivalsesongen var tidligere forbeholdt sommermånedene og bandene kunne bruke resten av året til å skrive nye låter og spille inn nye album. I de siste årene er sesongen utvidet til og mer eller mindre foregå hele året og mye av årsaken til dette er det synkende platesalget og nødvendigheten for bandene til å spille konserter, selge merch og prøve å dekke en del av utgiftene. Hvor forstyrrende er denne utvidelsen for bandenes kreative periode?

Nå kan jeg kun snakke for oss selv, og for oss har dette veldig lite å bety. Vi har aldri hatt det slik at det er bandet som skal skaffe oss inntekter til å kunne leve eller betale regningene våre. Vi gjør dette ut fra en interesse og lyst til å skape musikk og kunne reise rundt å oppleve og formidle musikk. Det er viktigere enn hva man sitter igjen når man teller opp kassa til slutt.

Hva er de mest negative og positive sidene ved denne sesongutvidelsen?

Det mest negative er kanskje at denne utvidelsen gjør at det er for mye som skjer og folk går lei, altså negativt for arrangører. Det positive er jo at det skjer mer og som forbruker har man mer å velge i, men velger da kanskje bort noe til fordel for noe annet.

Hvordan blir det å gjøre en festivaljobb i februar?

Det blir helt fint. Egentlig akkurat som vanlig. Vi har spilt på flere vinterfestivaler rundtforbi så det blir bare moro. Er jo viktig at man klarer å holde seg frisk å unngå forkjølelser på denne tia, spesielt oss vokalister, men det går stort sett greit.

Tidligere var Norge sett på som et black metal land, men det har skjedd endringer i maktbalansen i metalmiljøet og black metalen er ikke så dominerende som tidligere. Band som representerer andre sjangere som for eksempel Leprous, Devil, Vulture Industries, Kvelertak og Obliteration har mer eller mindre tatt over hegemoniet for norske metalband utenlands. Har du noen tanker om hvorfor dette skjer?

Får stort sett alltid dette spørsmålet om Norge og Black Metal når jeg snakker med utenlandsk presse. Det virker som om de kun ser, eller tenker på Norge som et Black Metal eventyr, men det er som du sier, det hjelper. Flere band klarer å utmerke seg og gjør det bra. Hyggelig å se at spesielt prog og thrash slår seg frem.

Hvordan tror det blir å dele scene med blant andre My Dying Bride, Marduk, Anaal Nathrakh, Carpathian Forest, Vader og Triptykon i Bergen i februar?

De aller fleste banda som spiller på Blastfest kan vel kategoriseres som hardere enn Communic, men vi sparker rimelig fra oss. Uttrykket er nok litt annerledes, da vi har en mer thrasha og progga stil. Blir nok å styre unna de aller roligste sangene denne kvelden, men for oss er dette helt perfekt. Vi kommer til å skille oss ut fra mengden, og jeg tror de som stiller seg opp foran scenen på lørdagen for å sjekke ut Communic kommer til å få en fin fin opplevelse.

Communic_13.jpg

Ny Communic plate skal være på gang. Hva kan dere gi oss av info der? (Ta med alt som kan være av interesse).

Ja, det stemmer. Vi har jobbet ca 1 år nå med å sette sammen det som skal bli vårt 5. album. Det kommer til å bli en spennende utgivelse. Vårt forrige album "The Bottom Deep" var en relativ tung og krevende prosess og det er deilig å finne tilbake til det lekne i uttrykket som vi nå er inne i. Planen er å komme oss inn i studio før sommeren 2014 en eller annen gang, men vi får se hvordan det går.

Fra deres Facebookside kan man lese at Communic skal spille i Mandal uka før Blastfest. Er det ellers noe planlagt på livefronten?

Vi har spilt relativt lite det siste året, da fokuset har vært på ny skive. Konserten vi har i hjembyen uka før er en liten lokal gest til våre venner og lokale følgere. Vi spiller på en veldig intim og liten plass, kun 100 billetter blir lagt ut til salgs, så det blir en liten special event kan man si. Vi kunne jo gjort det i en av de større scenene i kulturhuset også, men dette skal være litt unikt, varmt, trangt og klamt. Blir jo også en fin gjennomføring før vi spiller i Bergen helga etter. Ellers har vi planer om å spille mer live i 2014, påfølgende turne etter at vi slipper nytt album + at vi ønsker å spille mer live i Norge, det er noe vi ofte ikke har prioritert dessverre. Vi snakker også om å gjøre en liten prog/thrash turne i Norge sammen med noen andre norske band, så det håper vi også å få til i 2014.

Communic feirer 10 år i år. Man må få gratulere. Er det noen form for feiring?

Jo takk for det, noe må vi vel finne på. Det er jo 2014 som er jubileumsåret og det nærmer seg jo. Vi kommer nok ikke til å melke kua sånn veldig, men jeg har noen ideer og tanker som vi skal diskuterer så får vi se hva vi kan få satt ut i livet.

Er det ellers noe som er verdt å nevne fra Communic leiren?

Nei, egentlig ikke, vi er de samme 3 gutta som starta dette bandet for 10-år siden. Faktisk ganske stolt av at vi har klart å holde sammen uten å måtte skifte ut medlemmer. Nå er det nytt album som er på trappene, så får folket få med seg det som skjer på vår facebookside når det skjer ting fremover. Sees på BLASTFEST!!!

https://www.facebook.com/OfficialCommunic

http://www.facebook.com/blastfestival