CLAYMORDS – Metallmusikk med twister

CLAYMORDS – Metallmusikk med twister

CLAYMORDS har nettopp sluppet nytt album og de har nylig gjennomført verdens nordligste releaseparty for et metalband. I tillegg er det som vanlig noe støy rundt bandet og da måtte vokalist Nils Ivar Martila inn på teppet her i redaksjonen.

Jeg må først og fremst få gratulere med ny skive. Føles det godt å få den ferdig og få den ut på markedet?

Takk, det tok en stund, men det vel naturlig når det er et helt apparat rundt oss. Plutselig bestemmer vi ikke alt selv lengre, noe som er vanskelig nok i seg selv…

Men, visst faen føles det godt! hehe

Claymords_ScumoftheEarth.jpg

Hvordan vil du selv beskrive skiva?

Metallmusikk med twister og forhåpentligvis noe nytenkende. Den er både teknisk og fengende, sier kritikerne.

Hvordan er den annerledes enn forgjengeren «Theories Written Black»?

Hele prosessen var annerledes. Vi var bedre forberedt og vi ble stilt krav til på forhånd av selskapet. Denne platen er nok mer rett-i-trynet, og Theories var mer progressiv. Vi tok det beste av den måten å lage musikk på, samtidig var det den naturlige tekniske utviklingen bandet har hatt siden 2010.

Det har jo vært en del ståhei rundt dere som alltid med blant annet plakatnekt av enkelte arrangører og releaseparty på Svalbard. La oss begynne med det første først. Hva skjedde med den plakaten?

Kongefotograf, Jarle Hovda Moe (Bergen) sier at vi er en vandrende feature. Det er ikke heeeeelt selvvalgt, men det er alltid noe som skjer rundt oss…

Plakaten ble laget slik fordi plateselskapet ville at vi skulle lage noe lignende til Theories coveret. Det er blitt vår identitet på en måte. Da vi gjorde en liten turne på vestlandet i februar så fikk vi vite at overordnede på Klubb Fantoft sa at det var det mest smakløse han hadde sett. Etter det ble det oppslag i ba.no og påfølgende debatt. Vi fikk mest støtte, men stikker man seg frem så må man også forvente negative reaksjoner. Men vi er jo privilegert, når hørte man om et kontroversielt cover sist…?

Den ble sensurert på Svalbard, og nå i Russland, Hviterussland og Ukraina.

Jeg la merke til at 22. juli ble dratt inn i diskusjonen rundt plakaten. Kan du forstå at folk klarer å koble alt opp mot en spesifikk hendelse som 22. juli og samtidig lukke øynene for hva som for eksempel skjer i Afghanistan?

Det du sier med Afghanistan, er det andre som også har trukket paralleller til. Det er jo egentlig hinsides at alt skal sees fra 22. juli vinkelen. Det morsomme er at den forrige plakaten vår var jo også meg med en hagle, når den hang i en butikk i Bergen, fikk sjefen masse kjeft. Den var laget før 22. juli.

Alt er med hvilke briller du har på deg, Russland har andre grunner til å nekte den enn klubber i Norge.

Claymords_Svalbard_concert_gif.gif

Dere valgte å kjøre releaseparty i Longyearbyen på Svalbard. Vi må få hele historien som førte til denne ville ideen.

I desember 2010 var jeg der oppe som teaterprodusent med forestillingen Jeg, Ole Bull med Helge Jordal. Da tenkte jeg at det hadde vært helt rått å spille der. Like før vi skulle i studio ringte jeg puben Svalbar. De inviterte oss opp og da laget vi historie. Verdens nordligste metallutgivelse!

Hvordan gikk det der oppe? Kom det mye folk? Likte de hva de hørte og så?

For å være helt ærlig, tenkte jeg at det kom til å komme 15-25 mennesker. Det bor 2250 mennesker der, og de har et rimelig bra kulturtilbud. Det som slo meg ende over var at det ble stinn brakke og folk gikk helt av skaftet. Vi spilte ekstranummer på ekstranummer. Tror det hjalp at vi hadde med oss Bergen Pole/Steg, Dans og Trening som gjorde showet ekstra bra!

Jeg regner med dere alle sitter igjen med mange inntrykk fra turen til Svalbard, men hva husker du/dere best fra turen?

Den enormt gode mottakelsen, publikummet og folkene på puben Svalbar og Svalbar Lodge. Det var en av de beste turene i mitt liv, og for de andre og tror jeg.

Kommende konserter med Claymords betyr blant annet Oslo og Russland. Vi må få en oppdatering på turnevirksomheten deres.

Oslo, på John Dee i morgen lørdag med nok et teatralsk show. Så der bør man befinne seg. Pain City som er Stian Krogh fra Carburetors sitt nye prsojekt, skal spille. De skal gi ut sin første EP denne kvelden. Unspoken og Inglorious Retards, to kongeband fra Oslo skal også være med oss å spille opp til dans der.

Vi var nettopp i Trondheim og har Bergen med mer på planen. Konserter og festivaler i Russland, Hviterussland og Ukraina i august. Mer kommer etter hvert.

Claymords_video_Oslo_13_3.jpg

Hvordan fungerer hierarkiet innad i Claymords? Er det en boss og mange tjenere eller er det demokratiet som ruler?

Jeg er sjef, hahaha. Nei, her det demokrati. Den beste måten å si det på er vel at jeg er leder uten en dritt jeg skulle ha sagt. Vi stemmer, krangler, og skåler når vi er enig…

Hvordan blir en Claymords låt til? (fra A til Å)

Det finnes til nå fire formler på det…

1.       Jeg lager en sang

2.       Sune og Petter lager musikk sammen

3.       Jeg forteller Sune mine ideer, og han gjør det jeg tenker og legger til sine egne touch

4.       Vår nye mann Øystein lagde en sang og fikk den med i siste liten.

Alle tekstene er laget av meg.

Er det ellers noe vi bør vite om Claymords her og nå?

Vi finnes på alle digitale plattformer og det lønner seg å adde oss på Facebook!

http://www.facebook.com/claymords?fref=ts