SCREAM Jubileum – Bergen – Garage

SCREAM Jubileum – Bergen – Garage

I 2010 feirer både Scream Magazine og Garage i Bergen 20 år og for å feire jubileene, inviterte Scream til fest og konsert på nettopp Garage i Bergen 6. november. Og for å få feiret 2 tiår med metalhistorie, stilte ikke mindre enn 5 band på scenen: Sinister King (ex Camp Loco), Cockroach Agenda, Jarle H. Olsen Project, Troll og Breed.

Frode Øien (ex-programleder for flere metal radio show) og Asgeir Mickelson (Spiral Architecht & Borknagar) grunnla Scream Magazine i november i 1990 sammen med noen venner. Det var den tiden gutta skrev Scream inn i historiebøkene med sin første utgave og grunge dominerte tungmetalscenen. Med mangfoldige rapporter, intervjuer og albumomtaler i 20 år og 150 utgaver senere er Scream Magazine Norges ledende og lengst levende metaljournal i papirformat.

Første band på scenen var Sinister King. De er hjemmeværende i Bergen og har holdt det gående som Camp Loco siden 2004. Under dette navnet vant de Bergensfinalen av Wacken Metal Battle i 2009 og endte på topp 5 i den norske finalen i Trondheim senere samme år. Uvisst av hvilken grunn, har bandet i år skiftet navn til Sinister King. Under sitt nye navn har de vært i studio der de har jobbet med låter til sitt debutalbum.
Det var ikke mye folk til stede under konserten til Sinister King, og for de få som var til stede, fungerte dette som grei oppvarming til det som skulle komme. Progressiv melodiøs metalrock med clean vokal var ikke det som slo best an denne kvelden, og før en halvtime er gått, gikk bandet av scenen.

Neste band ute var kveldens yngste band. Tenåringene i Cockroach Agenda fra Fusa utenfor Bergen hadde en egen tilhengerskare som i hovedsak bestod av ungdom med vergeerklæring. Disse skapte et bra liv under konserten. De 4 guttene i 15 årsalderen vant årets Eggstock Festival der de fikk en pengepremie til nytt musikkutstyr, et studioopphold og en spot på Lost Weekens Festivalen. Og gutta imponerte. La oss si det slik at hvis kveldens konsert hadde vært en konkurranse, hadde Cockroach Agenda lett ha vunnet. Det er mange bedre etablerte band som kunne ha lært litt av hvert av disse ungguttene. Både spilleteknisk, rytme og selve måten de leverer pakken på scenen på, er imponerende. Det skal bli spennende å følge guttenes utvikling framover.

ScreamJub_Jhop.jpg

Deretter ble det litt roligere med Jarle H. Olsen Project, et instrumentelt metalprosjekt fra Bergen som ble grunnlagt av gitarist og låtskriver Jarle H. Olsen i 1998. Musikken representerer en kombinasjon av rene metalriff a la Joe Satriani og Ritchie Blackmore. Akustisk sett var musikken helt topp. Spesielt gitarsoloene, de var teknisk imponerende og nesten plettfrie. Men som liveband mangler bandet en vokalist, synes jeg.
Jarle fikk veldig gode tilbakemeldinger fra den lokale pressen på sin selvtitulerte CD. I 2002 fulgte en demo CD med navnet "Osiris". I de senere årene har Jarle fått med seg full liveband. Bandet jobber for tiden med sitt debutalbum.

ScreamJub_Troll.jpg

Fra akustiske harmonier gikk det over til et svart metalhelvete med Troll på scenen. Med Nagash (ex-Dimmu Borgir, The Kovenant) i spissen har Troll holdt det gående siden 1992 med sin sataniske black metal og det var ingen tvil om at de fleste var kommet for å se nettopp dem. Det var liten tvil om at den atmosfæriske trolldommen var det folket var kommet for å se og det var folksomt foran scenen. Dessverre var ikke musikerne i Troll helt i toppform, og dette gjorde vokalist Nagash noe forbannet. Først var det trommisen som spilte feil 2 ganger før keyboardisten kom inn for tidlig i en annen sang. Selv om Troll hadde mest liveerfaring av alle band denne kvelden, kunne de godt ha jobbet litt mer med setlisten og timingen og kanskje øvd litt mer sammen for å få orden på koordinasjonen. Men det var ingen i salen som lot seg affisere av, for her var det fullt liv og god stemning til the bitter end. Men etter konserten var det mange som takket for seg og gikk derfra før Breed fikk entret scenen.

ScreamJub_Breed.jpg

Breed slapp sitt andre album nå i høst og hadde gleden av å presentere låtene fra skiva live under dette Scream jubileet. Breed har en del felles med band som Pantera og Machine Head både lydmessig og musikalsk. De har så langt fått gode kritikker for "Another War" som ble produsert med selve Screamgrunnleggeren Asgeir Mickelson i samarbeid med Jock Loveband (Satyricon, Savoy, Hellbillies) i Fredman Studios i Gøteborg. Bandet har holdt på siden 2004 og har vært på turne med både Dimmu Borgir og Satyricon og har i tillegg vært åpningsband for Killswitch Engage.
Som liveband kan man ikke klage på mye. Vokalen til Mauz er intens og røff og minner en del om Machine Head. "Damage" Karlsen er en velrennomert gitarist og riffene hans varierer godt mellom refrengene.Litt groove blandet med noen melodiøse partier og en god speed toppet med en røff vokal, der har du Breed. Ikke noe for alle, men den hardkokte delen av publikum holdt ut til slutten av konserten. Breed leverte mye mer profesjonalitet enn for eksempel Troll på scenen og det til tross for mindre erfaring som band. Som en kan se, har ikke musikkhistorie noe å si. Klarer ikke et band å få ut potensialet på scenen, kan de erfarne musikerne også lære noe fra ungdommen. Moralen av historien er: Old school og alder samt erfaring spiller ingen rolle hvis du ikke er instrumentenes herre.

www.myspace.com/camploco
www.myspace.com/thrasheragenda
www.myspace.com/jarleholsen
www.myspace.com/troll
www.myspace.com/breedofficialspace