IMMORTAL – Bergen – USF Verftet

IMMORTAL – Bergen – USF Verftet

I disse dagene finnes veldig dårlig byluft i Bergen og veldig begeistrete metallelskere og – pustevanskeligheter fikk bergensere ikke bare gjennom utslippet i sentrum, men også på grunn av pyroshowet fra Immortal på USF Verftet denne lørdagskvelden. Det var bokstavelig talt et røykeri under den utsolgte konserten. Immortal lovte at de skulle lage et helvete denne kvelden og slik var konserten – et helvete med alle midler på alle måter.

Immortal_Bergen_10_1.jpg

En stor banner med Immortal logoen og porten til Blashyrkh-riket fra det nye albumet pyntet bakgrunnen som skapte en majestetisk, iskald og magisk visuell stemning, rett før Olve "Abbath" Eikemo (vokal, gitar), Ole Jørgen "Apollyon" Moe (bass) og Reidar "Horgh" Horghagen (tromme) marsjerte inn på scenen omringet av tåke i et tussmørket istemt noen blågule lysstråler. Med "All Shall Fall", tittelsporet på den nye fullengderen innledet svartmetall-kongene en effektfull konsertkveld på hjemmebane; den første på nesten to år.

Under comeback-konsertene på Wacken og Hole in the Sky i 2007 hadde Immortal merkbart mindre showeffekter enn denne gangen og sparte ikke på budsjettet til pyroteknikken. Full pakke ble servert med ildkuler, poffbomber, stjerneskudd og ildspytting som ga en fyr- og svovelrik sfære under hele konserten.  Lyseffektene i blått, gult og rødt med strobelys glinset og gjorde det hele til en perfekt uforglemmelig opplevelse.

Med noen eldre sanger som "Sons of the Northern Darkness", "Tyrants", "Grim and Frostbitten Kingdoms" og "One by One" fikk Immortal-fans valuta for pengene sine og man kunne ikke klage på lydblidet selv om Verftet ikke er det beste stedet for god lyd.

Mellom publikums "Immortal" og "Olve" rop, satte Abbath seg ned på kanten av scenen og dirigerte publikums kor med håndtegn og reiste seg opp for å få et skrikekko på kommando.

Samhørig med Blayshrykh-horden og all storhet til tross, har Immortal ikke mistet sin verdighet som undergrunnband og med "Hordes to War, Norden on Fire" og "Unearthly Kingdom" beviste Immortal at deres sound fremdeles er slik og satte fyr på scenen med musikken fra sin siste utgivelsen før de avsluttet med "Withstand the Fall if Time".

Immortal_Bergen_10_2.jpg

Men publikum ga seg ikke med det –  Immortal-koret fortsatte lydsterkt og svartmetallerne kom tilbake med andre introen. Til "Beyond the North Waves" headbanget Abbath og Apollyon synkront til denne låten, som jeg ikke fikk ut av hodet med de innpregende riffene i dagsvis etterpå. Nok en gang var klassikerne "Battles in the North" og "Blashyrkh" avslutningen før resten av Immortals sønner og døtre forlot salen, hvis de ikke hadde flyktet før, fordi de ikke fikk puste eller hadde hostet hele lungen ut. Standhaftighet på fronten var verdt det og nakkeproblemer i etterkant var ingenting sammenlignet med et slik majestetsk show og musikalsk legendarisk event.

Setlist:

 1. Intro
 2. All Shall Fall
 3. Sons of the Northern Darkness
 4. Solarfall
 5. Tyrants
 6. Hordes to War
 7. Norden on Fire
 8. Grim and Frostbitten Kingdoms
 9. Medley (Holoc. Sign)
 10. Unearthly Kingdom
 11. One by One
 12. Withstand the Fall of Time
 1. Intro
 2. Beyond the North Waves
 3. Battles in the North
 4. Blashyrkh