MONOLITHIC – Trondheim – Blæst

MONOLITHIC – Trondheim – Blæst

Etter at hovedprogrammet oppe på Marinen var ferdig, sto man ovenfor det vanskelige valget; å finne ut hvilken av klubbkonsertene man skulle dra på. For av en eller annen grunn hadde arrangørene av Pstereo bestemt seg for å legge tre konserter som potensielt kunne trekke mye av samme publikum til samme kveld og tid. Etter mye vurdering frem og tilbake endte jeg selv opp med å dra på Monolithic.

Tidligere i år kom Monolithic med debutskiva si, «Black Science», personlig ble jeg en smule skuffet over albumet, etter å ha sett duoen på scenen flere ganger ble albumet litt tamt og ufullstendig. Det er ikke noe tvil om at det er på scenen denne musikken gjør seg best og det er der den bør oppleves!

Monolithic har jo også blitt kjent for å gjøre noe nytt for hver konsert, i form av gjeste musikere eller av utførelse på scenen. Denne gangen var det selve scenen som var variasjonen; Westerhus og Kapstad hadde hver sin "øy", det vil si at den normale scenen som er på Blæst rett og slett ikke var fullstendig. Publikum kunne stå hele veien rundt dem begge to, og i mellom dem. En ganske fiffig greie som gjorde at veldig mange fler enn normalt kunne stå helt oppe mot "scenen".

Det er liten tvil om at Monolithic har veldig mye mer å gi enn det de fikk vist fram på skiva, helt i fra første tone drar de publikum med seg inne i en mørk og dyster underverden. Hvis man skal prøve å sette Monolithic i bås, så må man rett og slett bare rydde plass til en ny en, blandingen av fri-jazz, drone og ekstrem-metall de spiller er helt unik. Gutta har helt tydelig mye materiale som ikke havnet på skiva, og når de spiller noen av låtene fra skiva, har de funnet rom til både å forandre på dem og improvisere utover rammen på låta. Og det er kanskje akkurat når de drar i gang med de lengste impro partiene duoen imponerer mest, samspillet mellom dem er helt perfekt, og de hopper i fra intense offbeat parti til dundrende drone arrangement og videre i full fres med blastbeats.

Det tohodede monsteret Monolithic er rett og slett bare noe man må oppleve, selv om albumet var en liten nedtur, er de uten tvil noe av det mest spennende Norge har å presentere på live fronten!