DARK ESSENCE FESTIVALEN 2009 – Dag 2 – Garage

DARK ESSENCE FESTIVALEN 2009 – Dag 2 – Garage

Metallhelgen på Garage fortsatte etter en god oppstart av tung helveteskaraoke med 5 års jubileumsfestivalen 6./7.11. fra Dark Essence Records. Plateselskapet holder hjemme i syv-fjells-byen Bergen og har godt samarbeid med flere aktører ute i Europa. Denne labelen ble grunnlagt for fem år siden som et datterselskap av Karisma Records og har økende salg internasjonalt. Som hvert år hittil var det nok en gang en veldig god line-up.

Dag 2:

9b6605ec04e85ea71c315cf93825267e.jpg

Lørdagen på Dark Essence Festival ble åpnet med Helheim. Vikingsmetall med svarte episke innslag var også dette år med i den mørke materien med nye spennende live-toner fra kommende plate i 2010. Uten tvil fikk tilskuere en smaksprøve både akustisk og visuelt. Med en live-video hadde gruppen kunstrike moderne elementer i viking symbolikk i kontrast til deres middelalder klesstilen. En i svart kappe kledet tåkeomhyllet figur stod med ryggen til publikumet, det var intet nytt syn på showet, men i dette øyeblikket da han viste fronten og tok mikken i hånden var overraskelsen stor. Åpningslåta "Dualitet og Ulver" hadde frontvargen Høst fra Taake som gjestevokalist. Sammen med V'gandr (bass i Aeternus og Taake) skapte han en kald og vred stemning ovenfor tilhengerne. Det blir vel enda mer spenningsfylt, hvordan Høst vil høres ut på den nye skiven fra Helheim. On stage var det en velkommende avveksling til vanlige Helheim skrik og vokal utbrudd. Uten Høst med mer aggressivitet pisket vikingsbandet instrumentene sine videre med en ny sang "Viten og Mot (Årvåkenhet)". Tredje låten var derimot roligere i begynnelsen og kalles "Element" før det gikk mot slutt med Helheim, spilte de nok to gamle sanger (Det norønne Alter, Jernskogen). Det var en helveteskonsert med kjempebra rifføring og rytme som dro en med i metallunderverden.

2487436fea4cebf2ebb624ab4023c18f.jpg

Vaiping var neste band ute. De passet ikke så godt i line-upen musikalsk, men var med igjen på festivalen. Gjengen leverte en darkambient industrial musikk med brun sminke og falske barter i ansikter som personifiserte industriarbeidere. Guttene serverte en mørk hypnotisk sugende e-rock som tok seg laaangt tid i begynnelsen. Med nok mer språksang holdt keyboarderen/vokalisten seg mer i bakgrunnen, mens han overlot scenen til gitaristen og bassisten. Med deres andre låt ble det mer tungt og rockende, men for min del var det nok av Vaiping og jeg gikk ut. Visst nok kan man krangle om musikksmak og det var vel og debatten i etterkant. Siden i fjor har Vaiping fått seg en del nye fans og begeistret de gamle. Bandet kan i hvert fall støtte seg på en fast fankommune. Vaiping er aktuelle med langspilleren "Industriell Workers of the World" på Karisma Records, som nå er ute.

2199fba1ba658ae4044f618c965e44db.jpg

Engelske Scaldic Curse var for første gang i Norge og kom med en utradisjonell svart metall på tribunen på den måten – utradisjonell i musikken og knallende på scenen. Rytmisk og tonevariert tung black metal var programmet som fikk livet igjen i folketmengden og det var overhodet langt fra Venom musikalisk sett. Musikken er brutal aggressiv og knallhard med blastbeats og et ekstravagante riffløp med en stemme mellom growling og skriking som passet perfekt inn i konseptet. Mens den instrumentholdende delen av britene gjorde en svettende innsats, stod sangeren Woundz nesten hele tiden uten store bevegelser på scenen. Sannsynligvis var det med vilje for å virke ondskapsfull, mens han rullet med øyene. Jeg synes han kunne han ha gitt mer kroppsliv for musikken. Et vellykket show var det likevel og Scaldic Curse kunne sikre seg i alle fall nye fans og hørtes live mye bedre ut enn på myspace. For tiden er de signet på Dark Essence Records og er ute med "World Suicide Machine".

507aa9ac0f2f3ef9e31e47e6e15d4c7f.jpg

Avslutningsbandet <Code> fra Norge og U.K. hadde vel mer tradisjonelle elementer som corpsepaint og råttent tre i showet enn deres foregjengere. Musikken deres kalles avantgarde black metal og høres også melodisk eksperimentell ut. Svartmetall med doom og noen goth metal elementer var presentasjonen vi fikk av en liten kar på mikken som var en stor forskjell til kameratene sine i kroppshøyden. Kvohst har en veldig varierende stemme som rakk fra typisk black metal skriking til klare melodiøse toner med treffsikkerhet. Resten av <Code> ga et fint samarbeid med vokalisten og var med lidenskap med i musikken. Klokken var mange og mange metalheads hadde forlatt lokalet, slik at det bare var få igjen på fronten. Disse holdt ut, helt til <Code> takket for seg. Bandet ga i år ut det nye kritikkroste albumet "Resplendent Grotesque" på Tabu Records.

Dark Essence Festivalen var med åtte band over for dette året og hadde en fet booking som var verdt å se likeså som anledning til a skaffe seg den ene eller andre nye platen.

 

http://www.myspace.com/helheimnorway

http://www.myspace.com/vaiping

http://www.myspace.com/skaldiccurse   

http://www.myspace.com/codeblackmetal