RAM-ZET – Hamar – Hydranten

RAM-ZET – Hamar – Hydranten

Ja, vanligvis er det konserter i Oslo som står i programmet. Men denne gangen tok undertegnede og svirebror Paul Kearns turen til Hamar for å høre om det var noe nytt under juletreet. Kanskje noe tidlig ennå, men det har jo vært solgt julemarsipan i butikkene en god stund nå, med understrek på god siden marsipan er særdeles godt. Og godt er det å få med seg Madder Mortem konsert nok en gang.

Jeg har nå sett bandet opp mot 10 ganger, og jeg koser meg like mye hver gang. Favorittkonserten min var i Ås for noen år siden, da de spilte for meg og ca. 27 andre. Det var atskillig flere i Hamar denne kvelden og det fortjener virkelig Madder Mortem. Musikken deres er krevende, og det er mye variasjon, både innenfor de enkelte låter men særlig fra låt til låt. Og når Agnete synger som en gudinne, ja da er det bare å henge seg med på den ene kvalitetslåten etter den andre. Det er kraftfullt, det er med innlevelse og det er tettpakket – akkurat slikt en fremførelse av et band skal være. Når Madder Mortem i tillegg spiller favorittlåten min "Ten Times Defeat" fra "All Flesh Is Grass", da er livet veldig verdt å leve. Etter min mening fortjener Madder Mortem et utsolgt Rockefeller. Bare så synd norske metalhuer ikke alltid kjenner sin besøkelsestid når det kommer til kvalitetsmusikk.

Etter en pause spilte Ram-Zet opp til en slags dans. Heksedans, kanskje… Musikken deres er variert og som en lytter som kjenner nokså godt til musikken deres blir det allikevel noen overraskelser underveis. Fela til Sareeta følger ikke alltid låtene slik vi kjenner på albumene, og det ser jeg på som positivt. Vokalen til både Zet og Sfinx holder mål, de synger bra selv om det kan være noe lavt til tider og da er det ikke like lett å få med seg alle nyansene som faktisk er der. Men helhetlig sett er det ikke noe å utsette på Ram-Zet. Lyden er generelt klar, det aller meste kommer godt frem og bandet er like bra live som på album.

Det eneste som kan trekkes frem som mindre positivt er en video de spilte etter fjerde låt (tror jeg det var). Denne varte og rakk i hundrede år, som det heter… Poenget er at den ble for lang, og et slikt oppbrudd er kult, men må vare noe kortere… 4-5 minutter hadde holdt istedenfor ca. 10 minutter (eller hvor lenge det var, jeg tok ikke tiden). Jeg likte stemningen i videoen, en slags form for gotisk skrekk, men som sagt, det ble en laaang seanse…

Låtene fra det nye albumet "Neutralized" er mellom 4 og 11 minutter. Og de spilte 5 av dem. Heldigvis de 5 jeg liker best, selv om de kuttet ut noen av effektene fra albumversjonene. Et eksempel er favorittlåten min, "Addict", der de kuttet ut de siste 3 minuttene. Men det er helt i orden, siden slike mellomspill lett kan bli litt kjedelige i en live situasjon. Ellers spilte de fra hele diskografien på fire album, og jeg ser frem til å se og høre Ram-Zet på Elm Street i februar. Hydrantens scene er nokså stor med god plass til alle sex. Elm Street er meget mindre. Men blir det i nærheten av like bra som denne kvelden på Hamar, så er det bare å møte opp i dur og moll.

http://www.myspace.com/maddermortem
http://www.myspace.com/ramzet