BÅRD FAUST EITHUN (Blood Tsunami) – Har en voldsom musikkinteresse

BÅRD FAUST EITHUN (Blood Tsunami) – Har en voldsom musikkinteresse

Bård Eithun eller Faust som de fleste kjenner ham som, er en trommis som har vært med i diverse band. Hans "kjente" karriere begynte i Emperor, og har senere vært med på innspillinger av skiver med blant andre Sirius, Cadaver Inc, Scum, Ulver og Thorns. I dag er han skinnpisker i Aborym og Blood Tsunami, og her er hans bidrag til vår oppgraderte Blast Beast Series.

BB_BloodTsunami_Faust (1).jpg

Hva er det som driver deg som trommis?

Hovedsakelig er det en voldsom musikkinteresse kombinert med ønsket om å spille instrumentet over alle instrumenter, nemlig trommer, haha! Jeg har hatt det suget i meg helt siden jeg var liten guttunge og jeg kunne aldri sett for meg å være gitarist eller vokalist for eksempel. Jeg liker trommeslagerens dualitet; halvveis bortgjemt bak trommer og tørris men likevel bandets hjerte.

Du spiller i en sjanger der både teknikk og hurtighet er viktige ingredienser sammen med groove. Hva mener du er viktigst av de 3?

Vel, det er vel selvfølgelig en kombinasjon, men av de tre så er kanskje teknikk minst viktig for meg. Det bunner vel i at jeg aldri har vært særlig flink til å øve på teknisk utfordrende ting, men jeg mener også at noen ganger går teknikk på bekostning av groove og følelse i musikken. Spiller man thrash, death eller black metal så sier det seg selv at det bør være en viss grad av hurtighet inne i bildet. Så for å oppsummere: 35 % hurtighet, 40 % groove og 25 % teknikk.

Hvilken trommeslager har inspirert deg mest opp gjennom årene og hva hadde du sagt til vedkommende om du hadde fått muligheten til å møte denne personen?

Som alle guttunger med en viss interesse for rock og heavy så øvde selvfølgelig Peter Criss stor innflytelse på meg i de tidligste barneårene. Etter hvert oppdaget jeg selvfølgelig litt mer sofistikerte trommeslagere som Ian Paice, Bill Ward og John Bonham. Av trommiser i den mer ekstreme delen av metallen kommer man ikke utenom Dave Lombardo som har en fantastisk spillestil. For ikke å glemme Matz Ekström og hvilken ekstremt bra jobb han gjør på Epicus Doomicus Metallicus. Hm, vet ikke helt hva jeg skulle sagt til noen av disse om vi hadde møttes, måtte vel blitt hovedsakelig noen høflighetsfraser ville jeg tro. Jeg er ikke veldig trommeteknisk anlagt og snakker sjelden trommer (dvs. teknikk, utstyr etc) med mine kolleger.

Når du bedriver egenøving, synes du systematisk framgang eller full improvisasjon er best?

Jeg burde i større grad øve systematisk på elementer jeg trenger å øve på men status per i dag er at all øving jeg får er fellesøvingene med Blood Tsunami, tiden strekker ikke til for å ha egenøvinger. Når jeg dog en sjelden gang får tid til det så blir det en blanding av elementene du nevnte selv om jeg i større grad burde bli flinkere å øve systematisk på ting jeg sliter med heller enn å drive med improvisasjon og slikt.

BB_BloodTsunami_Faust.jpg

Har du forresten noen tips eller "kjerneøvelser" som du liker og har gitt deg mye framgang i spillingen din?

Nei, egentlig ikke men det jeg har funnet ut er at selv på de dagene du er som mest sliten eller i dårlig form bør du likevel prøve å kjøre gjennom låtene sånn som de i utgangspunktet er (snakker altså her om bandøvinger). For eksempel med Blood Tsunami, hvor det har utviklet seg til å bli veldig mye kjappe doble basstrommer så prøver jeg konsekvent å kjøre basstrommene på hver eneste øving selv om dagsformen noen ganger skulle tilsi at jeg burde ha kuttet ut noen av de kjappeste partiene.. Det er slik man bygger god utholdenhet. Og det er på de dårlige dagene man absolutt bør øve.

Hva er viktig for deg når man øver inn nye låter/riff med bandet ditt og har du noe spesielt du gjør eller lytter etter?

Vel, vi lager nye låter på den måten at Pete og jeg tar noen runder i lokalet hvor han spiller nye riff og skjeletter hvorpå vi tester ulike rytmer og arrangementer. Jeg prøver å høre hvordan riffet låter i utgangspunktet og hvordan trommene best kan underbygge grooven og rytmen i riffet. Det som er litt pussig med Blood Tsunami er at noen låter blir ferdige på en øving eller to mens andre kan ta to år. Det er liksom ingen mal for hvordan oppbygningen av en låt fungerer og man har ingen garanti for hvor kjapt eller sakte det kan gå. Men det er vel det som er et bands dynamikk.

Hva mener du er de største utfordringene til extreme trommiser (eller trommiser generelt) og hva kan man best gjøre for å takle dem?

Jeg tror kanskje at den største utfordringen for en del trommiser innen ekstremmetallen er at noen blir for opphengt i teknikk og glemmer groove og balanse. Jeg tror ikke det er et problem for meg siden jeg ikke er ekstremt teknisk, hehe, men ofte hører jeg veldig teknisk dyktige trommiser men som gjerne gjør musikken statisk og endimensjonal. Jeg har aldri vært opphengt i flinkisgreier og jeg mener at den feteste musikken stort sett er laget av folk som ikke nødvendigvis er verdens beste musikere.

Håndledd eller fingre? Hel opp eller ned? Og hvorfor?

Jeg bruker håndledd og helen opp som regel, det skal være et godt gammeldags tramp på basstrommepedalen, haha!

For å kunne bli en såpass god trommeslager som det du er, så må sinnsykt mange treningstimer ha gått med. Synes du det er verdt det nå i dag og har du noen gang tenkt tanken på å slutte?

Nei, jeg har nok aldri vurdert å gi meg men det hender jo noen ganger man stiller seg spørsmålstegn med det man driver med, alt går jo opp og ned og man blir selvfølgelig litt lei en gang i blant men meg og de fleste musikere jeg kjenner setter jo pris på den kreative prosessen det er å lage musikk i et band. Det er en utfordring samtidig som det er belønning i arbeidet også.

Når du spiller under en konsert, er du 100 % konsentrert om det du skal gjøre eller får du med deg noe av stemningen blant publikum?

Jeg er jo konsentrert men prøver selvfølgelig å få med meg hva som skjer i publikummet også, det er viktig å lodde stemninga litt.

Er det kostbart å bli trommeslager og hva skal til utenom det som kan kjøpes for penger for å bli en habil og god trommis innen extreme metal?

Ja, jeg bruker å si at musikkutstyr generelt er dyrt mens trommeutstyr spesielt er ekstremt dyrt, det er liksom hinsides all fornuft. Spesielt for trommiser som meg som ikke har noe spesielt med endorsement deals så løper det på med utgifter og det jeg bruker mest penger på er faktisk stikker og skarptrommeskinn. Kjøper en cymbal i ny og ne også så det koster så klart penger det og.

BB_BloodTsunami_Faust (2).jpg

Også litt om utstyr:

Hvilken type skarptype og konfigurasjon liker du best? 12", 13" eller 14"? Og type? Tre, Stål, Messing eller Bronse?

Jeg har en utgammel Pearl-skarp, i messing, 14" og dyp. Den fulgte med trommesettet når jeg kjøpte det. Den har jeg brukt på alle innspillinger jeg har vært med på samt de fleste gigs. Jeg har den siste tiden testet ut en pikkolo-skarp, men jeg synes lyden blir for pinglete. Vel bærer det skarpe slaget igjennom men det blir likevel for tamt. Jeg regner med det er en grunn til at det heter pikkoloskarp, haha! Av tom`s har jeg 10", 12", 13", 14" og 16". Synes det er greit med litt spenn i størrelsen for å få hele spekteret på overganger og rullinger. Settet kom opprinnelig uten 10"-eren men den har jeg kjøpt til og lakkert i samme farge i ettertid.

Hvilken type pedal[er] bruker du?
Og hvilke "settings" har du funnet ut er best for deg?

Jeg har et par med Gibraltar-pedaler som jeg synes funker relativt greit. Har fundert på å kjøpe et stk. dobbelpedal også, eventuelt Iron Cobra, for å ha i bakhånd ved gigs hvor det bare er en basstromme, men generelt er jeg flink til å mase til meg et trommesett med to basstrommer! Av en eller annen grunn har jeg funnet ut at Pete Sandoval-modellen, dvs. den venstre basspedalen litt nærmere kroppen enn den høyre, fungerer bra for meg, men mulig det er litt psykisk. Så lenge det funker for Mr. Sandoval bør det funke for meg også liksom. Ellers liker jeg å ha tom`ene relativt nærme meg mens cymbalene og hi-hat vil jeg gjerne ha litt høyt. Det er en fordel både live og i studio slik at overhead`ene ikke tar opp for mye av tom`ene og omvendt. Men jeg synes uansett at det er generelt behagelig å ha cymbaler og hi-hat høyt.

Som alltid er vår avslutning at du skal få lov til å velge nestemann i denne serien om trommeslagere. Velg en trommis og forklar hvorfor han fortjener (!) det?

Det må bli den eminente Torris i She Said Destroy. Jeg synes han mestrer å blande teknikk og groove på en bra måte, samt at han spiller veldig overbevisende og tøft. Takk for meg.

http://www.myspace.com/bloodtsunami