QUART 09 – Kristiansand

QUART 09 – Kristiansand

Da er vi kommet hjem til Drammen etter litt av en tur til Kristiansand by og Quart festivalen 2009. Det var mange spennende band og artister som vi gledet oss til. Mest metal, men og noe mainstream.

Quart bestod i år av Live scenen på Amfiet, Beach scenen i Bendiksbukta, Club Salamander i Salamanderparken; alt dette på Odderøya, og noen klubber i Kristiansand by. Kjøpte du ukes- eller dagspass hadde man tilgang til Live Amfiet, med de store stjernene, og Beach scenen ved strandkanten, hvor det var herlig å duppe beina i vannet, drikke kald pils og lytte til chill musikk. VIP hadde egen tribune med bar, og et adskilt område på øya med bar, lounge og egen strandstripe. For å komme inn på Club Salamander, og de andre klubbene i sentrum kostet det ekstra, også for VIP. Under hele festivalen var det god tilgang til drikke, både med og uten alkohol, og mat.

Noe som var nytt av året, og godt mottatt var vannklosett til festivaldeltagerne. Man setter stor pris på det å kunne vaske hendene etter et toalettbesøk!

Dagene der nede var varme, og beste måte å kjøle seg ned på var helt klart iskald pils. Så her kommer noe av det vi, fotografen og skribenten, opplevde, enjoy!

 

Dag 1

McQueen

bb0c0707b32f783742070c6dfa7932f2.jpgDette er et band fra England som spiller en god blanding av punk/rock og metal. Jeg hadde liten kjennskap til dette bandet på forhand, som Slash selv hadde invitert som oppvarmingsband. Men jeg må si at denne konserten gjorde at jeg vil undersøke McQueen nærmere, for her har jeg gått glipp av noe bra.

Bandets vokalist, Leah Duors, er ei lita jente med en kraftig stemme, og sammen med resten av bandet gav de oss en meget bra overraskelse og start på festivalen for vår del. De spilte en del låter fra skiva "Break the Silence", blant annet "Neurotic" og "Don`t know how to break it to you". Det var fart i sangene, og en splitter ny gitarist som hadde kun få dager å lære seg låtene, gjorde en god jobb. Publikum de rocka med. McQueen fikk med en hyllest til the King of Pop – M.J. ved å spille en av hans egne sanger, med en punk/rocka twist.

Bandet la ikke skjul på sin kjærlighet for whisky, eller de norske jentene; "Norway has a lot of hot chicks"! Til slutt takket de Slash som bad de komme, og publikum sto fornøyde igjen. Jentene, og den ensomme hanen i bandet ble noen dager, og menget seg senere med VIP gjester under Black Eyed Peas konserten.

 

Slash and Friends

08fd7b88cf662370f746361b95cd4f00.jpgDette var helt klart ett av høydepunktene under årets Quart. Følget denne kvelden besto av Franky Perez (vokal), John 5 (gitar), Jason Bonham (trommer), Chris Chaney (bass), Teddy Andreadis (keybord) og sist men ikke minst Slash (trengs det en forklaring!?). Rundt 18 000 publikummere begynte å bli klare for en aften med gode gamle låter, og stemningen var høy før konserten.

Det hele dro i gang med "Immigrant song", og så på "Highway to Hell" sang hele publikum med. Franky Perez har en meget spesiell, men fantastisk stemme som passet godt til de valgte låtene. Vokalisten fra McQueen joinet følget med en låt; "Night train", før Rolling Stones legenden Ronnie Wood entret showet. Som han selv sa var dette rene reunion på scenen. "Knocking on Heaven`s door" ble selvfølgelig dedikert M.J. Ut på scenen var det Fergie fra The Black Eyed Peas sin tur, og hun dro i gang "Sweet Child of Mine" sammen med hele gressletta på Odderøya. Fergie var noe spesiell i dansestilen den kvelden (kanskje litt vel erotisk), og i tillegg var ikke vokalen like bra som forventet, men det la ingen demper på det bra showet på scenen.

Så var det Ozzy Osbourne sin tur. Denne mannen er ikke det han en gang var, men "samme det" når publikum så ut til å ha det utrolig artig, og det samme med Ozzy. Han sto med en skum kanon og sprayet publikum ved enhver ledig anledning. Slash forklarte det hele best selv, siterer; "Best gig in a long ass time". Det hele ble rundet av med flere av artistene sammen med publikum, ved låta "Paradise City", en fantastisk finish på en godt rocka musikkaften på over 2 timer.

 

Dag 2

Volbeat

6c88c18dd23ca80e6bcaa80fca3279d4.jpgDanskene i Volbeat hadde jeg sett live for ikke lenge siden, de har nettopp hatt Norgesturné med stor suksess. De spiller en blanding av rock, metall og alt rundt som inspirerer de. Live bruker bandet å levere sakene sine bra, så jeg gledet meg stort. Og de levde opp til forventningene! Vokalist Michael Poulsen er en typisk "potet i halsen" danske, men med slik kraft i stemmen, og sammen med en talentfull Jon Larsen på trommer og en del fete gitar riff så funker det bra. Noen av låtene som ble spilt var "Radio Girl" og "Mr and Mrs Ness" fra albumet "Rock the Rebell / Metal the Devil". Fra samme album kom og den Johnny Cash inspirerte låta "Sad Man`s tongue", hvor vokalisten av en eller annen merkelig grunn midt i sangen ropte: Silence Norway, I kill you!". Fra samme album kommer og en av de bedre Volbeat sangene; "the Garden`s Tale", og den var tydelig en av favorittene blant publikum også for her var det god stemning, armer i været og de sang med. Fra albumet "The Strength / The Sound / The Songs" fikk vi den fengende låten "Pool of  Booze, Booze, Booze", en fet låt om jeg må si det selv. Volbeat avsluttet med å takke for støtten i varmen, og sangen "Still Counting" fra den nyeste skiva "Guitar Gangsters and Cadillac Blood".

 

Placebo

46350ba56e65376fbe929d9817d88967.jpg"We are Placebo and we come in peace".

Placebo har nettopp sluppet et nytt album "Battle for the Sun", som er en mye roligere skive enn de som tidligere er gitt ut. Vokalist Brian Molko sier selv at det er et mer "hardpop" album, mot tidligere rockeskiver. Så det var med litt blandede forventninger vi satt og ventet da de plutselig, uten noen som helst forvarsel sto på scenen.

Låten med samme navn som albumet ble en positiv overraskelse når den var såpass bra live, selv om volum på vokalist Brian var noe lavt på de første sangene. Guttene tok seg opp etter hvert, med låter som "Every you Every me", "Time will help you thru", "Meds" (fra forrige album med samme navn) og "Song to say Goodbye". Så sa de Goodbye og forlot scenen like plutselig som de kom! Men publikum var ikke fornøyde med det, og ropte "we want more!!". Det tok ikke lange stunden før de sto der igjen, og det var nå de gav oss det de er gode for Placebo style. Vi fikk "Infra-Red" og den fantastiske låten "See you at the Bitter end". Gressletta var nå fylt med rundt 7000 mennesker som opplevde en god konsert fra det 15 år gamle, verdenskjente bandet. De avsluttet med "Taste in men", og da var folket fornøyd. Selv om bandet har roet seg litt, leverer de fremdeles gjennomførte låter de er gode på, og vi var fornøyde med å se de på Quart igjen.

 

Marilyn Manson

09459836888624206500531482d146cd.jpgDa teppet endelig falt, føk stemningen i været blant publikum. Det var mye røyk, det var lysshow, og det var Manson. Han startet bra med "Four Rusted Horses", men etter det ble det noe labert. Det kom noen bra låter innimellom, som "Arma-Goddamn-Motherfuckin-Geddon", "Pretty as a Swastika" og "Sweet Dreams". Men det var en litt sliten rocker som sto på scenen. Han var mer provoserende før, og det var slik vi likte han.

"It ain`t easy being me" sa han selv, da det hadde vist seg at han ikke fikk brukt noe dop i Norge. Sint var han og, på mic stativet som fikk seg noen turer langs med scenegulvet. Publikum fikk sin del av sinnet i form av rundt 20 flasker med vann.

Showet ble en blanding av nye låter fra albumet "the High end of Low" som kom tidligere i år, og gamle slagere som han vet å gi oss. Avslutningen var "The Beautiful People", en cracy bra siste sang, så det er med litt blandet inntrykk vi var ferdige med Manson for denne gang.

 

Dag 3

The Black Eyed Peas

BEP@Quart.jpgDet meste av dag 3 gikk ut på å sløve og spise mat, etter at kvelden før ble lang og fuktig. Men det gjorde ikke så mye siden det kun var Black Eyed Peas (BEP) som var interessant for undertegnedes del. De har nettopp sluppet ny plate som inneholder blant annet hitene "Boom Boom Pow", "Imma be" og den fantastiske låten som løftet stemningen høyt blant publikum; "I Gotta Feeling".

Dette viste seg å være en av de bedre konsertene på Quart i år, med tanke på opplevelsen for publikum. Gruppen består av Stacy Ferguson (Fergie), will.i.am, Apl.de.ap og Taboo, og flere av de har gitt ut egne album med stor suksess.

Det ble en meget god kveld, stemningen var høy blant publikum og på flere av sangene kunne vi høre at hele gressletta var med. Det var allsang og dansing og rett og slett gøy å være der. Hitene kom på rekke og rad, "Pump it", "Shut Up", "My Humps", "Were is the Love" og "Big Girls don`t Cry". Vokalen til Fergie var mye bedre denne kvelden enn når hun spilte med Slash. Med dansere og oppblåsbare menn i kulissene var dette en meget vellykket aften med god musikk, som rundt 12000 fikk med seg.

 

Dag 4

Backstage

Vi fikk være med presseansvarlig Merethe La Verdi backstage for å se hvordan artistene har det før og etter de skal spille. Det var ett flott område, med felles telt som inneholdt bar, sittegrupper, litt snacs og lignende. …og en kondom liggende på gulvet… Artistene hadde også private telt, hvor de kunne sitte litt tilbaketrukket og være seg selv. Artistene kom selv med ønsker til hva de ville ha i teltene, som tepper, TV-spill, blomster, snop, brus og en del alkohol. Quart måtte følge opp med det de ville ha, eller noe som var tilnærmet likt. Eksempel Manson ville ha solsikkefrø (??), og Chris Cornell te og honning, som er godt for stemmen.

Private omvisninger var og et tilbud artistene fikk, båttur, fisketur, omvisning i Kr.sand og tur til Dyreparken var noe av det. Korn benyttet seg av tilbudet fisketur, om de fikk noe vet jeg dessverre ikke. Slash og kona fikk en privat omvisning i dyreparken.

Quart hadde fått tilbakemeldinger på at artistene var meget fornøyde, og at det faktisk var et av de mest fantastiske backstagene!

Merethe sa selv at det var trist at noen fra pressen ikke støtter oppunder en festival hvor både publikum og artister er fornøyde, og det er jeg helt enig i. Dette var en herlig festival!

 

The Haunted

Dette er et godt etablert svensk metal band som leverte god thrash metal, til det skuffende antallet mennesker som var kommet. Musikken rocket den, og en liten gruppe publikummere gjorde det samme. De spilte flere gode låter, fra nyeste 2008 album, og en del eldre låter som "No Compromise".

 

Meshuggah

Vi fryktet at de kanskje måtte avlyse Quart, slik som de hadde gjort med store deler av konsertene de skulle holde i Europa. Grunnen var at et av medlemmene måtte opereres i ryggen. Men heldigvis for oss så gjorde dette svenske bandet ikke det. De fyrte i gang med flere heite låter, men vokalist Jens Kidman var tydelig irritert på noe jeg tror var volum på mic. Men dette var ikke noe vi hørte som publikum. Problemet virket som det ordnet seg, og Jens kunne holde konsentrasjonen på sangene. "Hold kjeft, hur mår ni!?! Er ni full eller?" var kommentarer fra scenen, i tillegg til å fortelle oss at det var jævlig varmt. Musikalsk var det en bra konsert, spesielt når Tomas Haake dro til med doble basstrommer så hele kroppen vibrerte. Det kom fete låter som "Bleed", "Straws Pulled at Random" og "Future breed Machine", bandet gav oss en opplevelse til tross for det glisne oppmøtet fra metalhoder.

 

Chris Cornell

Chris Cornell er som soloartist kanskje mest kjent for tema-låten til James Bond filmen Casino Royale. Han spiller mainstream rock/pop med noen egne og en del coverlåter. Han spilte låter som "You know My Name" og "Part of me", og showet ble jevnt og godt gjennomført. Ikke helt den store WOW effekten, fordi etter Meshuggah virket Chris som en puse-rocker. Men det kom en del bra låter, det var et solid show og publikum var fornøyd.

 

Korn

Korn er et veletablert band innen metal sjangeren. De har holdt på i mange år, og har et godt rykte med å levere fete live opptredener. Dette ble også ett solid og godt gjennomført show med Jonathan Davis på vokal, med sitt noe spesielle mic stativ. Selv om det ble gjennomført bra, med tøffe gitarriff og igjen doble basstrommer som er helt sinnsykt, så var det liksom ikke helt "der". Mulig jeg hadde for høye forventninger til bandet på forhånd, og at det var derfor det ikke helt ble den utrolige opplevelsen jeg hadde sett for meg.

 

Dag 5 var det ikke noe som fristet for vår del, dessuten var det deilig å bare chille i byen etter litt mange Jack og cola kvelden før. Jeg vil si takk til Quart for en fantastisk opplevelse, og håper det blir gjentatt til neste år også.

Det er et herlig liv på festival!

Bilder av MCQUEEN
Bilder av SLASH & FRIENDS
Bilder av VOLBEAT
Bilder av PLACEBO
Bilder av MARILYN MANSON
Bilder av THE DILLINGER ESCAPE PLAN

 

Quart_09_heading.jpg