KAMELOT – Elverum –

KAMELOT – Elverum –

Da Mortal Love satte i gang for fullt tenkte jeg i mitt bråkete sinn at dette hørtes da falskt ut. Og så tenkte jeg at dersom du spiller en form for gotisk metal, og ikke er på nivå med Tristania eller Trail Of Tears, så er det kanskje likesågodt å avvente med innspilling av musikk. Jo da, alle må jo starte en plass men det er ingen unnskyldning. Det som er hovedproblemet til Mortal Love er at bandet hørtes kjedelig ut siden deres materiale er, i mine ører, lite dynamisk og egentlig bare repetisjoner over samme tema. Du vet, skjønnheten og udyret effekten… Når den kvinnelige vokalisten ikke treffer tonene hele tiden og ikke har kraft nok i stemmen til at det hele blir fylt med den nødvendige tungde, ender hele seansen opp som en tragedie. Her må det mye trening til!

Jacqueline er et rockeband som egentlig ikke helt hørte hjemme i denne line-upen, men musikalsk var dette fengende rock og mange av partiene uten vokal var riktig så kule. Dessverre synes jeg vokalbruken i dette bandet ikke når helt frem. Det blir rett og slett for lite trøkk i settet. Men god lyd og mange partier av interesse gjorde dette til en grei oppvarming for det som senere skulle komme.

Det første jeg la merke til når det kom til Pagan's Mind, var den eminente lyden. Den var klokkeklar og alt fungerte underveis. Vokalen kom tydelig frem til tross for at dette var utendørs og musikkbildet var storslagent gjennom det meste av konserten. Noe minus for et keyboard som av og til lå for høyt i lydbildet, og at det dermed ble for mye klimpring, men stort sett var også bruken av keyboard veldig bra. Det er ikke lenge siden jeg så Pagan's Mind, og da på Rockefeller, men den kvelden led vokalisten av at lyden på mikrofonen falt ut til tider. Denne kvelden satt alt som det skulle. Den glitrende gitaristen i bandet strålte om kapp med solen og bidro definitivt med sitt til at dette ble veldig bra.
Bandet spiller sin metal med variasjon og dynamikk, selv om det etter en del låter ble noe ensformig. Men dette kan ha med at jeg ikke kjenner bandets album like godt som jeg kjenner min egen bukselomme. Like fullt er det alltid imponerende å bivåne en Pagan's Mind konsert og å la seg imponere over dette bandets lekenhet. Nå dem i tillegg har en vokalist som synger veldig bra, er det vel bare å meddele at du bør være tilstede også ved neste anledning.

0ef641409e528387987895cfc9f86052.jpg

Det skal jeg når det kommer til Kamelot og deres to gigger i april 2010 på Sentrum Scene. Og mest av alt fordi jeg forventer et par konserter som er perfekt gjennomført, siden dette ble en liten nedtur etter Pagan's Mind. Det skyldes i all enkelhet at et godt lydbilde glimret med sitt fravær i begynnelsen av konserten. Etter et par låter ble plutselig lyden godkjent og vi kunne høre Roys vokal tydelig. Og når lyden er godkjent er det hele greit, egentlig. Kamelot sine låter er variert og hele settet blir i så måte dynamisk. Simone Simmons fra Epica synger på sin låt "The Haunting" og bestefaren til Roy er innom en tur. Kamelot spiller igjennom sine låter, dog avbrutt av Roy Khans stadige utspill om Elverum (som er like i nærheten der han er i fra), om hvor gøy det er å være på hjemmebane og forskjellige variasjoner omkring dette. Ja, han koser seg stort. Litt gøy også da bandet roter det til litt, siden han prater på norsk uten at hans amerikanske venner helt vet hvor han vil ende. Men de får det da til til slutt.

7922c53c5a79d7b02958ac59dc78dbaa.jpg

En morsom kuriositet er også at et av bandmedlemmene har bursdag og at det derfor ble sunget bursdagshilsen. Sånt er koselig. Det som dessverre ikke var fullt så koselig var lyden på den ene tromma. Jeg vet ikke om det er skarptromma, men den ene trommen lå høyere i lydbildet enn de andre, og derfor ble det et lite irritasjonsmoment. Ja, jeg har definitivt hørt Kamelot mye bedre, og håper det blir bedre til neste år også.

Jeg skrev ikke opp hele setlisten, men jukset litt og hentet det fra en som muligens husket hele listen nøyaktig, der det hele selvsagt avsluttes med Kamelots mest kjente låt, "March Of Mephisto". Det er ikke min favoritt, men like fullt en djevelsk bra låt…

Et siste element som trekker opp positivt er "Anthem". Når denne synges på plata, så blir jeg ikke helt fortrolig med effekten på vokalen. Men her synger han uten noe annet enn en bra mikrofon og uten øvrige effekter, og han synger veldig, veldig bra.

Vi gleder oss til april 2010.

Rule The World
When The Lights Are Down
Soul Society
Center Of The Universe
EdenEcho
Anthem
Moonlight
Random jamming
The Human Stain
The Haunting (Somewhere In Time)
Forever
Ghost Opera
Abandoned
Karma
March Of Mephisto

Takk til Joker Event for en veldig bra arrangement der det aller meste gikk på skinner. Litt teit å måtte stå i kø for å få en bong eller fire, for så å stille seg i ny kø for å få mat eller drikke. Men ellers gikk alt smertefritt virket det som, og pyrobruken under Kamelot fungerte godt en mørk aften på Elverum.

www.kamelot.com

www.jokerevent.no