WACKEN METAL BATTLE 2009 – Finale – Trondheim Scene

WACKEN METAL BATTLE 2009 – Finale – Trondheim Scene

Det seks band store finalefeltet under årets norske finale av Wacken Metal Battle ble i forkant av finalen redusert til 5 band da ingen av representantene fra Stavanger valgte å komme oppover. Likevel var det 5 meget spennende band som skulle kjempe om retten til å representere Norge under verdens største metalbandkonkurranse, Wacken Metal Battle. Med en jury på 5 mann og et litt lite publikum på plass sammen med bandene, ble det hele sparket i gang ca et kvarter før klokka passerte 22.

Bergensvinneren CAMP LOCO fikk den tvilsomme æren av å begynne showet, og til tross for lite folk i salen, klarte de å få i gang rockefoten hos de fleste tilstede. De kjørte på med 70-talls inspirert tunge og seige riff med en meget bra vokal på toppen. Det var bra innlevelse på alle i bandet der spesielt bassisten prøvde seg med et og annet krumspring for å spice opp ting litt. Men bandet bestod av 5 stykker og den lille scenen innbyr ikke til de aller sprøeste innfallene, men det var da ikke så ille. Det var dyktige musikere, men det er som en kollega av meg hvisket meg i øret: "Har hørt det før". Og man kunne ikke si seg annet enn enig i det utsagnet. Dessverre ble dette til tross for en god del tunge seige riff, noe snilt og pent og med tanke på hva som skulle komme, var det vanskelig å kalle dette noe annet enn snill metal.

Oslovinneren BLODSPOR er et band det kan virke som om man har hørt om i en evighet, men sannheten er at bandet ikke oppstod før i 2003, men det må sies at de har vært dyktige med å få skaffet seg spillejobber i de senere årene. Bandet spiller veldig amerikanisert thrashcore/deathcore. Det er veldig headbangervennlig, aggressiv og energisk sint metal. Tøfft til tusen, dog litt masete, men på en bra måte. Det var sykt mye som skjedde når de først bestemte seg for det. Spesielt der hvor det virket som om bassisten og gitaristene kjørte hvert sitt løp, da var det gøy å se på dem, men samtidig var det veldig utfordrende for publikum å få med seg alt som skjedde. Tempoet varierte mye og vokalisten hadde en uforståelig skrikende vokal, men hei; det er slikt som hører med.
Tror muligens de er vant til trange kår i øvingslokalet sitt, for rett som det var klynget de seg sammen midt på scenen.

Tromsøbandet ITCHINSIDE har eksistert i mindre enn 2 år, og ærlig talt burde de nok ventet i minst 2 år til før de stilte opp i denne konkurransen. Dette ble for pent og snilt og noe for skoleaktig. De var riktignok veldig uheldige i starten da den ene gitaren fant det for godt å være lydløs, noe som medførte en merkverdig opplevelse i en twinsolo med bare 1 gitar.
De virket veldig nervøse i begynnelsen, men dette bedret seg noe utover i settet. Visst er de dyktige musikere, men låtmaterialet var for dårlig og samspiltheten så som så. De hadde en del kule partier og de har et potensiale, men er ikke der riktig enda. De prøvde fånyttes å dra med seg publikum på allsang før sistelåta. Noen ble med men det ble ikke store greia ut av det. Hvis dette er det beste de har å by på fra nord, er det med bekymring man frykter for metalscenen der oppe.

Notoddenbandet ØRKENKJØTT vant delfinalen på Jevnaker og ble sett på som en av favorittene i denne finalen sammen med Blodspor, Irr og Zerozonic, som valgte å bli hjemme. Det var ekstremt tight hele veien og ingen tvil om at dette er et band man må regne med i tiden framover. De blandet i hovedsak rolige partier med ren vokal og raske knallharde partier med growl vokal, og det hele låt rett og slett vidunderlig. Spesielt vokalen var fantastisk og varierte hele tiden, men også musikken var varierende og det hele var rett og slett meget uforutsigbart. Så unotoddensk som det går an å få det, for oss som kun kjenner til Emperor og Zyklon. Skal man trekke for noe, og det må man jo, så må det være at det hele ble en smule stillestående på scenen. Der har bandet fortsatt en del å hente, men fytti katta for en konsert de ga oss.

Trondheimsfinalisten IRR var siste bandet ute, og de fortsetter å imponere på scenen. De har pr dags dato en attitude og en profesjonell og gjennomført sceneopptreden som mange andre band kan lære av. I mine øyne var de ikke den største favoritten i denne finalen, men en outsider som kunne ta hjem seieren om de fortsatte fremgangen de har vist den siste tiden. De gjorde det og innfridde på alle måter, men jeg sitter nå her tenker litt på om seieren hadde blitt så klar som den ble om spillerekkefølgen hadde vært annerledes. Men rekkefølgen ble trukket med alle banda til stede og Irr var heldige. Bandet hadde lagt inn litt humor i sin gruvemetal denne gangen, noe som slo an blant publikum. For meg ble sammenligningsgrunnlaget med Goat the Head større, og om det er positivt, skal være usagt. Jeg mener de skal fortsette å kjøre på med sin greie.
Førstegruvemann Christian fortsetter og utvikle sin vokal og imponerte de fleste under den oppvisningen i kontrollert gruvekaos der uforutsigbare taktskifter var med på å gjøre dette til et glimrende punktum på kvelden.

IRR stakk av med seieren og vi kan ikke gjøre annet enn å gratulere dem med velfortjent seier. God tur til Tyskland.

b710c8be5d38a68ea84533422be5c67e.jpg