MESHUGGAH til QUART

MESHUGGAH til QUART

Meshuggah er et band som stammer fra Umeå i Sverige (senere flyttet de sin base til Stockholm). Meshuggah kommer av det hebraiske ordet for gal eller sinnssyk.

Bandet oppsto i 1987 med blant andre Jens Kidman og Fredrik Thordendal som er de eneste som er resterende i bandet til dags dato. Bandet gav ut sin første EP i 1989 med tittelen «Psykisk Testbild». Denne utgivelsen var mer thrash metal-orientert enn deres senere utgivelser og var meget inspirert av det amerikanske bandet Metallica.

Senere fikk Meshuggah en mer intrikat stil i forhold til oppbygningen av sanger. De tok i bruk avanserte rytmemønstre som ble til ved hjelp av oddetallstaktarter, taktforskyvninger og ikke minst polymetrikk og polyrytmikk. Bandet bruker også nå gitarer med syv strenger og oppover. Svært ofte, gjerne aller mest, bruker de åttestrengs gitarer, hvor det er to mørkere strenger, henholdsvis med tonene H og F#. Bassgitaren har kun 5 strenger, hvilket fører til at gitarene ligger i samme register som bassen, noe som gjør at bassen knapt høres.

Nåværende medlemmer er Jens Kidman (vokal), Fredrik Thordendal (lead-gitar), Mårten Hagström (rytme-gitar), Tomas Haake (trommer) og Dick Lövgren (bass).