WACKEN METAL BATTLE 2009 – Delfinale Trondheim – Trondheim Scene

WACKEN METAL BATTLE 2009 – Delfinale Trondheim – Trondheim Scene

Wacken Metal Battle er blitt verdens største metalkonkurranse. Det arrangeres landsfinaler i en haug med land over hele verden der 1 band fra hvert av de deltakende landene får spille under Wacken Open Air i Tyskland i månedsskifte juli/august, og Norge er selvsagt med. Landsfinalen i Norge blir arrangert 18. april og før den tid skal hele 6 delfinaler gjennomføres og 6 finalister velges ut.

 

Først ute var Trondheim og med sterke 8 band på plakaten, visste jeg at dette ville bli en konsert over gjennomsnittet. Jeg tok litt feil, den ble langt bedre enn som så.

Jeg vil først og fremst før jeg skriver noe som helst annet, få lov til å takke alle bandene for en fantastisk kveld. Videre vil jeg takke lydmannen, som gjorde denne kvelden til en uforglemmelig aften lydmessig. Du skulle hatt en egen premie du. Jeg vil også rette en stor takk til Zone som arrangør og til slutt en takk til Trondheim Scene som huset dette arrangementet og som i tillegg hadde funnet fram de store ølglassene.

 

Så over til det dette handlet om; banda og musikken deres.

Rutinerte MANIFEST åpnet showet, og til tross for en del mikrofonproblemer i begynnelsen, leverte gutta, som jeg og mange flere hadde som en av de største favorittene til å stikke av med seieren denne kvelden, en feiende bra konsert i beste Manifest-stil. Man kan kanskje lure på hva et band som Manifest gjør i en slik konkurranse, men Manifest er uten platekontrakt og kan stille på lik linje som alle andre usignerte band. Vokalist Stian Leknes virket en smule tammere enn hva vi er vant til å se ham, men allikevel mer engasjert enn de fleste andre. Manifest består av 4 veldig dyktige musikere og jeg må innrømme at jeg tenkte tanken "hvordan blir det å spille etter dette tro?".

TELLUS REQUIEM hadde jeg som en stor outsider og jeg hadde store forventninger til deres konsert. Dessverre ble ikke dette så bra som det burde ha vært. Mye av flyten man må ha i en konsert manglet da det blant annet var mye klassisk kassegitar både her og der. Det er kult med litt, men man trenger ikke bruke det i alle låtene. Det er fortsatt mye som skjer hele tiden når Tellus Requiem spiller; de er dyktige musikere og har en flink vokalist og er veldig gode når de er på sitt beste, men de klarte på langt nær å holde på min interesse gjennom hele konserten. Det var i alle fall et dårlig tegn at interiøret begynte å bli mer interessant enn hva som skjedde på scenen. De var bedre forrige gangen jeg så dem.

Trøndercore kaller de musikken sin, de unge guttene i MLGF. Og det er av den intense varianten der allikevel basisen er godt plantet i Gøteborgscenen. En del tunge fengende dansefot- og hodenikkende partier som midtpartier i en del av låtene sine, gjør at man får vibber av band som Gojira, men ikke like varierende som de franskmennene gjør det. Bandet er som nevnt ganske ungt og virker til en grad ganske scenevante. Prøvde hele tiden å få med seg publikum og lykkes med det, også det til en grad. De nådde ikke helt opp i dette selskapet, men jeg regner med vi får høre mer fra MLGF i fremtiden.

De gamle herrer i MAX MIDSUN har spilt en rekke konserter opp gjennom årene, og mange av disse har vært i Trondheim. Et par skiver har de i bagasjen og nok låter til å fylle flere slike korte 20 minutters konserter. Selv om bandet stod på scenen og sa at de var der for å vinne kveldens konkurranse, var det noe som sa at de nok ikke helt trodde på det selv. Det var noe tilbakeholdent med bandet, selv om de har en fantastisk groove når de først setter i gang. De flørtet med publikum hele tiden og hadde det veldig morsomt, noe som var veldig smittsomt. Det kan hende at Max Midsun var kveldens gutter, men de vet hvordan det skal gjøres og gjorde det bra. Metal!!!

IRR har vokst utrolig mye på de siste 15 månedene. De har gått fra å være et rett ut kjedelig liveband (som support for Vreid i oktober 2007) til å bli et av de mer spennende nye band i den norske metalscenen nå i dag. De har full pakke på scenen og med full pakke mener jeg at de har gode låter, fremførelsen er meget god og visuelt er de energiske og skitne. Trommisen må være et resultat av at Kenneth Kapstad har hatt seksuell omgang med Dyret i Muppet Show, gitaristen spilte som en kloning av Tommy Wetterli (Coroner – RIP) og vokalisten gjorde ting med vokalen som de fleste andre må bruke effekter til å få til. Bandet kom mye mer til sin rett med knallgod lyd og man fikk høre de mange detaljene mye bedre enn hvordan de for eksempel låt på Fru Lundgreen noen uker i forveien. Absolutt det beste innslaget visuelt og siden de stakk av med seieren, også det beste bandet totalt sett denne kvelden.

PELAGIC skilte seg ut fra resten av banda ved å spille 70-talls inspirert metal. Seige tunge enkle riff i beste Deep Purple stil dro med seg folket og sammen skapte de en herlig 20 minutters fest med mye god musikk, knakende gode soloer, massevis av glade fjes og hopping og roping og alt annet som hører til i en festkonsert. Det var ikke all verden som skjedde på scenen, men med sin fengende musikk fikk de allikevel størst respons fra publikum og kan nok kalles publikumsvinneren hvis man skulle velge en der. Selv satte også jeg stor pris på dette bandet og hva de presterte på scenen, men kunne kanskje ønsket at det ikke ble spilt twin gitarer absolutt hele tiden og at når man har en 6 strengers bass, så er det lov å bruke alle strengene, ikke bare de 2 øverste.

Det nest siste bandet som spilte under denne delfinalen, var det absolutt hardeste og mest brutale av dem alle. Death metal bandet METHERRA har jeg sett en gang tidligere (jan 08), og det uten og helt la meg rive med av hva de presterte den gangen. Nå var de med klart bedre lyd i ryggen og da kom musikken deres mye mer til sin rett. Det er ikke ofte man ser både 6 strengers bass og 8 strengers gitar i ett og samme band, men det er tilfelle med Metherra. Kult å se på og kult å høre på, spesielt med flinke musikere som kan bruke sine instrumenter.

Ikke alt er helt topp med Metherra og jeg satt tidlig og tenkte at her mangler det noen kule riff som bryter av og jaggu kom de ikke både en og tre ganger, og dette er med på å dra Metherra litt ut av sekken med klin like death metal band. Jeg vil ikke si at de er helt ute enda, men de er på god vei.

VIOLATED avsluttet kvelden med sin Bay Area thrash the Kristiansund Way. De spilte på samme scene 1 måned tidligere, og imponerte få den gangen. Lyden må ta mye av skylden for det, for denne gangen gjorde lyden til den meget dyktige lydmannen bandet virkelig godt. Violated kom mye mer til sin rett og til tross for et veldig stillestående band, presterte de mye bedre enn under Inferno Kick Off Partyet i februar, faktisk så mye som 60 ganger bedre (står det i notatene mine). Trangen til å drikke øl økte parallelt med at Violated herjet på scenen. Om det var lyden alene eller om låtutvalget var annerledes enn sist, skal være uvisst, men dette ble en herlig avslutning på en toppers konsertkveld.

 

Irr stakk av med seieren tett fulgt av Violated og Manifest. Eternal Terror Live ønsker Irr lykke til i finalen 18. april.