THE LEVELLERS – Oslo – John Dee

THE LEVELLERS – Oslo – John Dee

9. november 2008 sto det to band på scenen på John Dee. Det første: et heller ukjent svensk punk rock band. Det andre: et smått legendarisk folk/punk rock band fra de britiske øyer.

Det første bandet var Splitside. Det var et band jeg ikke hadde hørt noenting av før konserten på John Dee, og det virket som at jeg var langt fra den eneste som ikke viste hva dette bandet sto for. Publikum var ekstremt skeptiske til dette bandet og sto en godt stykke unna scenen, dette var også noe flere i bandet påpekte ved å si på svensk "Snille Norge, vi har dratt langt for å spille for dere, vær så snill kom nærmere!". Etter mye massing fra bandets vokalist så kom det 3-4 stykker nærmere og da takket vokalisten for det ved å sette seg på scenekanten og holde de med selskap resten av konserten.

Musikken til Splitside var nok "å så a…" musikk. Det hørtes ikke veldig originalt ut, og jeg fikk følelsen "Sex Pistols meets NOFX" når jeg hørte musikken. Intensiteten til bandet dro det hele litt opp, men alt i alt en helt grei konsert med ok musikk. Neppe et band som kommer til å bemerke seg nevneverdig på et allerede oversvømmende punkmarked.

Før konserten til neste band sto jeg og snakket med en gammel lærer av meg, han hadde sett dette bandet før i England for 12 år siden og han sa at i England så ville det vært mosh-pit til dette bandet og at det nye materiale til bandet var noe han ikke kjente seg igjen i, fordi det var mye mer rocka enn det gamle materiale. Det skulle vise seg at han tok feil på begge punkter denne kvelden.

The Levellers fra England spiller punk rock med über politiske tekster, med et hint av folk musikk. Denne kvelden ble vi også servert en didgeridoo på et par av sangene og det høres ganske kult ut. Punkt 1 min gamle lærer tok feil på var det med mosh-piten, for i det øyeblikket The Levellers gikk på scenen våknet de snaue 300 frammøtte på John Dee til live og det ble hopping og delvis dytting, ikke helt mosh-pit men bedre enn jeg noensinne hadde trodd av et norsk publikum for et band som har holdt på siden 1988. Punkt 2 min gamle lærer tok feil på var det med det rocka materiale vs. Folk materiale. I mine øyne ble konserten en lang rockemaraton uten noen framtredende deler med folkemusikk. Fele var til stede, men hadde ikke noe stor innvirking på konserten, det handler også om intensiteten man får av å spille live. Setlisten vi ble levert denne vakre søndagskvelden var nokså variert med litt fra alt mulig rart, men det var helt tydelig at publikum var der for det gamle materiale, fordi da ble det allsang og en person ropte igjennom hele konserten etter "Dirty Davey" så når bandet tilslutt spilte den, svarte vokalisten med å si "This is not for you, this is for everybody else".

Herlig konsert med fantastisk stemning og mange gode sanger. The Levellers har fortsatt taket på det norske publikum, og neste gang de entrer en norsk scene håper jeg bare at jeg også er der, fordi de leverer et fantastisk liveshow.

Setlist for The Levellers:

1)  15 years

2)  Burn America

3)  Fear

4)  Accidental Anarchist

5)  The Road

6)  Before the end

7)  Fight or flight

8)  Death loves youth

9)  Sell out

10) Heart of country

11) Pale Rider

12) Carry me

13) Eyes Wide

14) One Way

15) Life less ordinary

16) Cholera well

17) Rivaflow

18) Far from home

19) Dirty Davey

20) Liberty