TROLL – Til helvete med alt – Del 1

TROLL – Til helvete med alt – Del 1

Atter en gang har jeg plantet rumpa i sofaen inne på Unholy, denne gangen for å ta en prat med gode gamle Troll som har våknet fra sin dvale. Vi har grunnlegger Nagash (gitar/vokal) til stede i tillegg til nykommerne Ygg (skinnpisk) og Exhilis (tangenter).

God dag Troll, koselig at dere har kjørt dere i gang igjen, kanskje grunnlegger og eneste tidligere medlem Nagash har lyst å fortelle hva som var bakgrunnen for å puste liv i bandet og lage helvete igjen?

Nagash: Det er vel Skamslått sin fortjeneste det egentlig. Jeg hadde egentlig mer eller mindre gitt opp å spille musikk i det hele tatt. Klipte meg og fikk meg jobb i en god del år. Så fant jeg ut at nei.. var ikke det jeg ville likevel. Så var jeg litt usikker på hva jeg skulle gjøre da, før jeg møtte Skamslått og fant tonen med han. Han hadde spilt med Ygg før, og sa at han hadde et lokale tilgjengelig, så hvorfor ikke bare begynne å jamme litt og se hva som skjer, så klikka vi på første øving, med én gang.

Ygg: Ja, Skamslått lurte oss jo egentlig til å begynne med. Både jeg og Nagash hadde vært veldig motvillig, for jeg hadde jo også gitt opp å spille etter en periode i Whip. Så han ringte og sa at Nagash var interessert, og jeg svarte at nei nei, jeg gidder ikke spille. Det samme hadde han jo sagt til Nagash, at jeg ville spille trommer. Så han løy og manipulerte oss gjennom en hel sommer og kom med komplimenter som vi angivelig hadde sagt om hverandre. Så etter hvert begynte vi jo begge to å tro litt på dette, og jeg tenkte at jo, vi får ta en tur på lokalet og sjekke ut det her, kanskje ville det bli noe kjemi, jeg liker jo det Nagash har gjort fra før av og sånt. Så kommer vi på lokalet, og Skamslått står der og ler med bassen, forteller at «hø hø, æ har lurt dåkker» og forklarer hele greia. Dermed ble det mye latter, og siden da har det egentlig vært veldig god bandstemning. Det er nesten merkelig, vi krangler nesten aldri om musikalske ting, hvordan ting skal være og sånt.

Nagash: Ja, det eneste vi krangler om er vel lydnivået på øving, hehe. «Skru ned, jeg hører ikke meg selv en gang!»

Troll04.JPG

Kanskje vi skal ta en liten runde på de andre som er med i bandet i dag? Jeg hører blant annet rykter om at Astennu skal inn i bildet?

Nagash: Ja, han har jo sagt han skal komme, og jeg har lovd han at han skal få være med. Han har jo mast i flere år om å spille igjen, så nå skal han endelig flytte tilbake til Norge igjen.

Ygg: Jeg snakka med han for et par uker siden, og da sa han 2 uker, maks 3. Så det blir vel litt over 3, hehe. (Astennu bor i Australia, og det er nå noen mnd siden dette intervjuet ble gjort, så får håpe det skjer noe snart)

Nagash: Det kan bli spennende det, jeg har jo jobba med han tidligere og så.

Ygg: Også er det er han her da, lang og tynn og spinkel eller noe sånt!

Exhilis: Jo, Exhilis betyr slank/tynn/mager på latin, hehe. Det begynte jo nå i januar, jeg fikk nummeret til Ygg og avtalte å prøve litt med meg på keyboards/tangenter. Da fikk vi nesten inn en hel låt uten problemer, på første forsøk.

Ygg forteller historien om hvordan de fant Exhilis gjennom hans gamle lærer fra Buskerud folkehøgskole, hvor Ygg gikk i 90/91, og Exhilis er elev i år. Prater litt om telling og hvordan han og Exhilis teller takter likt, mens Nagash er på et helt annet plan, før han kommer inn på hvordan han opplever det å jobbe med Nagash;

Ygg: Det er en veldig fordel å jobbe med Nagash, fordi han spiller jo alt. Også er han en gammel trommis, så hver gang jeg sliter med et eller annet er det ikke noe problem å forklare det. Når du har en trommis til i bandet er det veldig lettvindt og man slipper å diskutere så mye. Så stjeler jeg litt ideer fra han og han stjeler noen ideer fra meg, så jeg lærer en del av å spille med han.

Nagash: Ja, jeg har jo litt erfaring fra før av, tror jeg da.

Ygg: Hehe, ja han har vel gitt ut noen skiver og gjort et par konserter her og der.

Du begynte å spille ganske tidlig?

Nagash: Ja, jeg begynte ganske tidlig, det var vel det eneste jeg begynte med tidlig, dyrke satan å spille black metal, haha. Var vel sånn fra slutten av barneskolen og før jeg begynte på ungdomsskolen, da var det liksom svarte klær, oppnedkors og nagler.

Vi snakker om hvordan Nagash ga ut sin første skive omtrent på samme alder som undertegnede selv begynte å spille (rundt 16), at han faktisk gjorde alt på de første to skivene helt selv, og dermed hvordan det kan bli spennende nå, siden Troll for første gang er et band i stedet for et soloprosjekt.

Dere er jo i gang med ny skive nå, hvordan ser det ut og hva er planen framover?

Nagash: Vi har lagd en del låter nå, har vel 6 komplette, og 3-4 sånn halvferdige.

Ygg: Vi har jo øvd inn masse av de gamle låtene også. En del fra Trollstorm og Drep De Kristne, også har vi begynt å skrangle litt på noen låter fra de to siste skivene. Men blir vel kanskje ikke så mange derfra, siden vi nok høres mer ut som de to første skivene enn de to siste.

Nagash: Vi høres mer ut som god gammal norsk 90-talls black metal liksom.

Troll03.JPG

Dere har avtale med et selskap om den nye plata?

Nagash: Ja, Troll har alltid hatt platekontrakt egentlig. Det har vel ikke skjedd så mye, som sagt jeg har jo liksom egentlig trukket meg fra alt som heter musikk; bransje, miljø og i det hele tatt. Dette er vel kanskje fjerde gangen jeg er å se på byen de siste sju åra eller noe. Så, vi har i hvert fall en skive igjen da, på Voices/Head Not Found. Så får vi skje hva som skjer etter det, i hvert fall spille inn nye plata.

Turnering?

Nagash: Også turnere og ja, komme oss med på så mye som mulig etter det.

Ygg: Begynner å bli veldig spillesultne.

Nagash: Ja, sugen igjen nå. Det har alltid vært fett å dra på turné, reise rundt og spre budskapet liksom, hehe.

Hva er det som er budskapet da?

Nagash: Nei, Troll er jo seriøst, men med masse svart humor kasta inn i da. Det er jo troll ikke sant, og troll er jo litt sånn fandenivoldsk festfyll og ond latter på heia liksom.

Ygg: Folk kan tolke det som kommer som dem vil tror jeg. Også kan det forekomme litt kritikk av organiserte religionsformer da, for å si det sånn.

Nagash: Veldig sånn at vi har tatt Drep De Kristne fra 96 hakket videre liksom.

Drep muslimene?

Nagash: Ja de og, nå er det liksom alle nå ikke sant. Nå har vi jo ligget i dvale i berget ganske lenge, og kommet ut og bare sett at «faen, nå er dem overalt!».

Ygg: Nå er det til helvete med alt, rett og slett. På tide med en vårrengjøring å bli kvitt noe greier her og der, hehe.

Nagash: Men som sagt, det har ikke noe med rasisme å gjøre, det er jo kultur og religion ikke sant. Og som sagt, det er jo med en liten tvist på det. Litt sarkasme og ironi, og veldig mye svart humor, eller galgenhumor kalles det vel.

Ygg: Metal har jo bestandig brukt et ekstremt språk. Hvis du tar Cannibal Corpse for eksempel, de gjør jo ikke det de sier på en måte. Carcass hadde jo sett litt morsomt ut også, hvis de begynte å operere på scenen, hehe. Så, det er det der med språket i metall, at det skal være på kanten. Og black metallen er jo helt genial der også, den har jo alltid vært kritisk til religionsting, og det er en sånn greie som jeg alltid har fulgt.

Nagash: Ikke sant, det er jo sånn tekstmessig og visuelt det vi har planer om å kjøre live. Den retningen vi kjører det; til helvete med alt.

Troll01.JPGVi begynner å prate litt om hvorvidt bandet ser kristendommen som en trussel, og hvorfor ikke de er like direkte som tidligere. Nagash forklarer at det ikke er noe spesielt med kristendommen, men religion i det hele tatt, og tar en liten regle om hvorfor han mener det er forskjellig i dag og da Drep De Kristne kom i 96;

Nagash: altså, jeg tror de fleste har fått med seg dokumentarene om black metal som har gått på tv og sånt, og hvorfor vi gjorde alt dette når vi var yngre og sånt. Kristendommen var jo det største symbolet for religion i Norge, og var mye sterkere da enn det det er i dag. Kristendommen har jo blitt mer en sånn kultbevegelse, sånn hobbysak, og for de som er litt mer skrudd enn oss vanlige ikke sant, de som har sex med små barn og sånt. Vi prøver å inkorporere mye av det også inn i Troll, Troll skal liksom prøve å kjøre ytringsfriheten til det ekstreme, både image og tekstmessig, for å si det sånn.

Ygg: I sommer satt jeg og hørte på radioen, en fyr som hadde skrevet hovedoppgave om black metal, og han mente at det hadde utviklet seg fra et sånt primitivt språk til en veldig intellektuell, metaforisk pakke. Og han hadde jo brukt mye tid på dette da, med intervjuer og greier, og på en måte lagd en sluttstrek for at sånn er black metal i dag. Jeg trur vi ødelegger den oppgaven der når skiva kommer, hehe. For du må ikke lese masse bøker og analysere for å forstå hva vi skriver om akkurat. Tradisjonen fra Drep De Kristne er nok med, rett fra levra og sånt.

Bandet understreker hvor god bandfeelingen er, og hvordan de skriver bra sammen. At alle kommer med ideer og har innspill på alt.