TROLL – Til helvete med alt – Del 2

TROLL – Til helvete med alt – Del 2

Her er andre og siste del av samtalen mellom TROLL og vår utsendte medarbeider Kai.

Titler og sånt, lysten på å avsløre noen låttitler eller om dere har tittelen på skiva klar?

Nagash: Det er jo én låt, egentlig, som oppsummerer hva hele den nye skiva kommer til å handle om, både musikalsk og tekstmessig, og det er «til helvete med alt», som var den første låta vi skrev sammen.

Vi prater litt om tanken bak, og Nagash forklarer at mye av grunnen til at han trakk seg fra musikken var at han prøvde å finne ut hva han egentlig ville, og kom fram til at, «nei, til helvete med alt, det er et fett. Får bare ta det med en latter og litt galgenhumor». På spørsmål om dette kanskje er en slags forsvarsmekanisme sier han seg enig, at black metallen er et «utløp for alle ekle, alle negative, nekro tanker/meninger/følelser og deretter.», og at hensikten ikke er å ha rom for noe konstruktiv kritikk eller sånt.

Nagash: Troll skal jo denne gangen filosofisk, tekstmessig og imagemessig være på det mest ekstreme. Det skal være alt det styggeste du finner i samfunnet i dag, det er det Troll handler om. Black metallen har jo alltid vært et utløp for aggresjon og det mørke i mennesket. Får ut det verste så vi ikke faktisk går rundt og gjør det liksom, hehe. Jeg vet jo ikke hvordan det blir med Exhilis og Skamslaatt da, som fortsatt har en del sjuke ting å gå gjennom, i hvert fall når vi kommer oss ut på veien igjen.

Ygg: Vi (Ygg, Nagash og Astennu) har jo gjort det før, jeg både som artist, sjåfør og backlinetekniker og sånt.

Nagash: Så de kommer nok til å synes det er ekstremt, men det er ikke så ekstremt lengre for oss.

Hva er det du tenker på da, som potensielt kan skje liksom?

Nagash: Hehe, hva skal jeg si da? (begynner å nynne en vise som begynner med «så mye kan skje, etc..»). Men det er en del spesielle ting når, særlig black metal band, drar på turné over lengre tid, da er det mye merkelige ting som skjer. Du blir nesten litt Manowar eller Immortal ut av det.

I forhold til holdninger og sånt spesielt da?

Nagash: Ja, du mister på en måte litt fotfeste, for du lever jo den rollen på scenen hver dag, og når du går rundt og møter fans så er du i en rolle hele tiden. Du begynner liksom å gli mer og mer inn i den rollen, så du nesten begynner å bli ditt alter ego. Som du igjen gjerne har skapt for å få ut de mørke negative tingene. De begynner du da å leke litt med, og synes er litt spennende, og som jeg sa, da er det mye som kan skje i en turnébuss.

Enkelthendelser og sånt?

Nagash: Tja, sist vi var på tur med Kovenant hadde jeg og Hellhammer en liten privatfest i den ene loungen i bussen. Det endte jo med at vi satte fyr på turnébussen da, mens alle sov. Vi bare ba alle dra til helvete, og begynte å gå, på autobahn hjem til Norge, hahaha. Det var på det mest ekstreme da. Jeg har jo også familiemedlemmer også som spiller i, vel, større norske band, så jeg har alltid vært involvert i musikk. Dermed har jeg jo sett hvordan de og alle andre band og artister vi møter oppfører seg på turné. Gjennom karrieren min hittil så har jeg spilt med ganske mange, vel hva skal man si, store artister som The Chemical Brothers, og hengt og festa med f. eks Faithless-folka og sett åssen de henger og oppfører seg. Norske og Svenske ekstremmusikere oppfører seg helt annerledes. Vi har et rykte, for å si det sånn, i hele Europa, og nå også sikkert USA.

Troll07.JPG

Vi skifter emne over til det yngste tillegget i gruppa, og spør tangengttraktør Exhilis om hvordan han kom inn på black metal.

Exhilis: Nå er det lenge siden jeg begynte å spille, men det ble vel til at jeg spilte mer og mer filmmusikk da, ala John Williams og Hans Zimmer. Og det sklei litt mer over i ekstremmetall, for der blir jo mye sånt brukt og jeg syns det funka jævlig bra. Så jeg begynte å høre på ekstremmetall med orkester og symfonier og synth og alt det der. Det ene førte til det andre og nå sitter jeg plutselig her i dag. Har spilt i et par amatørband og, der vi blant annet covret noe Dimmu og Emperor og sånt.

Nagash: Det er litt morsomt da, for jeg har jo blant annet spilt med Mustis, når jeg spilte i Dimmu Borgir, og jeg vi si at når jeg ser Exhilis spille så er han på samme nivå spilleferdighetsmessig. Så det blir spennende å se hva som skjer på den nye skiva og hva som kommer videre.

Troll_old.jpgNår du nevner Dimmu, du har jo blant annet spilt med dem, Kovenant, Nocturnal Breed, Troll og Chrome Division, hvordan opplever dere andre det å spille med noen som er så, vel, etablert og kjent. Er han mannen i gata, eller?

Ygg: Det har vi jo lagt merke til, spesielt når Exhilis og Abyr (den forrige gitaristen som sluttet) ble med. Da var det litt anspent i begynnelsen, for da var jo liksom Stian litt sånn rockestjerne. Men den greia der den tar en halvtime på øving så glemmer man det. Jeg klarer ikke å spore noen rockstar, så absolutt ikke, men han har et kjent navn, så det blir litt rart for mange å møte han første gangen.

Vi snakker litt om at de fleste i miljøet i Oslo vel har møtt sin del kjente metalfjes på gata uten å nødvendigvis tenke stort over det, men det var en liten påminner for meg når historien kommer om hvordan spellemannsprisen til Nagash plutselig hadde dukka opp på øving, og det kommer fra mannen at «ja der var den, har lurt litt på hvor den har vært».

Nagash: Ja, det sier vel litt om hvor mye jeg bryr meg da. Det er jo også en av grunnene til at jeg for eksempel slutta i Dimmu, og at også Kovenant egentlig trakk seg litt tilbake etter vi var på TV på Sonen og spilte på det jævla taket og den greia der. Da ble det litt sånn at greit, jeg gidder ikke være helt hore. Troll skal ikke bli noe ærlig arbeide liksom, hehe.

Ingen ambisjoner om verdensherredømme, bare nesten?

Nagash: Jo, akkurat det, det handler ikke om verdensherredømme, bare nesten! Det kunne vært en overskrift det.

Samtalen går videre om løst og fast rundt planer framover, og vi kommer inn på Abyss studio, hvor gutta har tenkt seg. Nagash bekrefter ryktene om at det spøker der og følger opp med å fortelle om festing med svensk hjemmebrent, så man kan jo undre. Han forteller også om hvorfor de vil dra til akkurat det studioet;

Nagash: Det er en egen stemning uti Abyss der. Det blir alltid en spesiell stemning på skiva, og det blir fet lyd. Du veit at det blir bra lyd, passende lyd, metall-lyd. Uten å tråkke noen flere på tærne i dag, men norske studioer er liksom ikke så bra. Det er mer flaks virker det som på meg da, i norske studioer. Du kan ha et band som spiller inn samme skiva i samme studio 10 ganger, og hver gang får forskjellig lyd. Mens i utlandet, når du drar et sted, så vet du hva du får og du vet at det blir bra lyd.

Litt mer rutine kanskje?

Nagash: Njæ, de er flinkere å bruke mer på kultur i utlandet, enn i Norge.

Ygg: Jeg tror de rett og slett bare har mer sansen for det her pompøse, det store rundt å dra ut de små detaljene i metallen. Mye norske metallproduksjoner er for punkaktige, det blir for grøtete liksom.

Vi snakker mer om produksjon og hvordan Troll skal låte proft og bra, men likevel norsk, og kommer atter en gang inn på hvordan bandet fungerer sammen. Når vi svinger hvordan metall fortsatt er ganske uglesett og Trolls bruk av melodier og synth så må jeg spørre om gutta ikke bryr seg om å bli nettopp uglesett for å kjøre på den stilen.

Nagash: Nei, jeg har aldri gjort det.

Ygg: Det er jo en sånn greie at synth er harry og ikke tøft nok og whatever. Men jeg syns det er kult, den perioden Abyr også var med, med 2 gitarer, bass også med synthen oppå, dæven døtte for en vegg av lyd det er. Det er skikkelig kult, jeg får skikkelig kick av det. Jeg er ikke så vant med å spille med synth, men jeg digger det og ser absolutt fordelene med det.

Nagash: Vi er jo i prosessen, så lydbildemessig er ikke alt helt klart enda, men det kommer til å komme mer når vi alt er klart og vi sitter i studio og sånt. Exhilis har jo erfaring, utover å bare sitte med en Casiosynth som Greven og gjengen (nynner på en tullete melodi). Han har litt bredere erfaring innen programmering og samples, og vet jo hva han driver med så det går an å jobbe litt mer med å få et mer ekte og bedre lydbilde.

Ygg: Ja, han har en litt kul måte å gå inn i låter på også, det er flere ganger vi bare stopper og sier at wow, det hadde jeg aldri tenkt på.

Troll06.JPG

Vi surrer litt videre, hopper fra det ene til det andre, snakker om hele miljøet, hvordan black metal er uglesett overalt, til og med i black metal-miljøet, og får til og med fletta inn hvordan Ygg er en søt agurk i et eddiksglass. Prøver å runde av litt med å spørre om gjengen har planlagt å kjøre full pakke live også;

Ygg: Ja, frem med tigertanga og klovneneser, hehe.

Nagash: Nei, men vi har tenkt å kjøre full pakke på alt sammen, det er ikke noe halvhjerta på noen områder. Har begynt å designe noe merchandise allerede som er ganske drøyt. Som vi sier, Troll skal dra alt til det ekstreme.

Ygg: Det skal være norsk black metal rett og slett, fra a til å.

Nagash: Vi skal være en bra ambassadør for norsk black metal i utlandet. For å si det diplomatisk liksom, hehe.

Ygg: Det er jo på mange måter ikke noe vi har planlagt som en strategi, men det er bare sånn fordi vi liker å gjøre det.

Nagash: Ja, når vi lager musikk og, når vi setter sammen riff og sånt, så følger vi ikke noen formel i det hele tatt denne gangen her. Men alle har vel følelsen at det skal bli litt norsk Venom, sånn groovemessig. Ikke riffmessig, men at du skal få følelsen av at «mm, dritkult, der kommer det refrenget der igjen», med allsang på puben liksom.

Musikk man kan nyte etter 14 halvlitere også?

Nagash: Ja, uten å blir for harry. Vi har jo refrenget i «Til helvete med alt»-låta som er «Til helvete med alt, vi må slukke satans tørst. Til helvete med alt, kvinner og barn først». Det er egentlig essensen i hele greia.

Ygg: Tro meg, den der gjør seg bra på operettesynging når du har drukket en halvliter øl.

Nagash: Det er budskapet i Troll, rett og slett.

Til slutt kommer vi inn på emnet musikkvideo, som også er en plan framover.

Nagash: Ja, vi må jo kaste oss på den vogna, kan være viktig det. Nei men faktisk, det er utrolig, så mye pes som jeg har fått fra hele den norske black metal-scenen for å være sellout og nønnønø. Hallo, jeg er sikkert den eneste personen som ikke har gjort no musikkvideo den dag i dag. Kovenant f.eks, har aldri gjort musikkvideo. Vi har fått flere tilbud, men aldri nok budsjett og muligheter til å gjøre det vi vil.

Og det håper du dere får nå?

Nagash: Ja, som sagt, dette er jo Troll sin femte utgivelse som kommer, og uten å si kreve som kanskje er feil ord, så er det et par ting jeg egentlig har krav på etter å ha drevet på med det så lenge. Så får se da, hvordan det ender opp til slutt.

Ygg: Ja jeg gleder meg, det er veldig morsomt å drive med.

Nagash: Troll er et troll liksom, ta det for det det er. Greit at Troll er litt sånn slemme og onde og spiser kristne og brenner kirker og sånt, men når kvelden kommer er det festing og drekking og brede glis!

Og der rundet vi av intervjuet med litt løs prat om vidt og bredt, så får vi bare se hvor langt det bærer. Etter å ha hørt det nye materialet på øvingslokalet så er det i hvert fall vanskelig å være uenig i påstandene og beskrivelsene fra bandet, det hele låter groovy og norsk, med flere tekstlinjer som får meg til å trekke på smilebåndene.

Troll08.JPG