DIMMU BORGIR – Oslo – Oslo, Sentrum Scene

DIMMU BORGIR – Oslo – Oslo, Sentrum Scene

Først ut denne kvelden var svenske Engel. Men da det tydeligvis var et veldig tettpakket skjema, måtte jeg nøye meg med å høre mesteparten av deres opptreden over høytalerene i inngangspartiet, siden de gikk på scenen omtrent når dørene åpnet. Litt uheldig når de fleste naturligvis fortsatt sto i kø for å komme inn… Men svenskene hadde nå fått et anseelig publikum når de nærmet seg slutten av settet sitt og undertegnede hadde fått beveget seg inn i lokalet. Temmelig standard melodisk death med pop-aktige refrenger ala nyere Soilwork så vidt jeg kunne høre – ikke så veldig spennende, men litt fengende var det nå her og der.

d2d9861671b1b298cafa86695ea501b6.jpg

Etter litt kjapp rigging, var det Amon Amarths tur. Svenskenes vikinginspirerte death metal har jeg ikke så altfor godt kjennskap til, men jeg har nå i hvert fall hørt noen av "hit'ene" før. Og det hadde tydeligvis resten av publikum også, for de fikk en betydelig bedre velkomst enn åpningsbandet. Det er noe litt "Manowarsk" over bandets image, men musikken fenger heldigvis betydelig mer (og der har jeg vel tusener med "true Manowarriors" på nakken…) – deres midtempo death er ikke så vanskelig å få taket på, og det svinger til tider veldig bra. Amon Amarth hadde godt grep om publikum og når f.eks. "Death in Fire" ble spilt, var det virkelig liv i salen. Når de avsluttet settet sitt med "Pursuit of Vikings", kom forøvrig Engel-gutta ut på scenen ikledd kun vikinghjelmer og små lendekleder og med noe som så ut som små kjeppsauer(!) og sverd. Vet ikke om Amon Amarth var klar over at det skulle skje, eller om det var en liten spøk fra landsmennene, men en kostelig avslutning på settet ble det i hvert fall!

0796d57cca0434200815cafae1303624.jpg

Når det ble klart for Dimmu Borgir, så var det tydelig at dette var et show de satset på – oss journalister/fotografer fikk ikke en gang gå foran scenen og ta bilder p.g.a. all pyro'en, og det var plassert ut kameramenn flere steder, for dette skulle nemlig filmes til en fremtidig DVD. Og settet igjennom var det ingenting å si på showet, men dessverre var lyden noe ujevn til tider. Dette blir sikkert rettet opp på DVD'en, men jeg har uansett hørt Dimmu bedre på f.eks. Rockefeller.

Men bandet er proffe, og gjorde generelt en god figur. Shagrath var i godt humør, og fikk veldig god respons fra publikum. Ikke helt uventet var alle låtene tatt fra "Enthrone..,." og fremover, men det er vel også det de fleste kommer for å se Dimmu Borgir fremføre i disse dager. Jeg kan sikkert tenke meg at "old school"-fansen ville hørt noe fra de første skivene, men det ble det lite av(hvis man ser bort i fra "Sorgens Kammer – Del II" fra "Stormblåst"-reutgivelsen, som jo strengt tatt ikke er gammel). Uansett –  jeg trivdes stort med å høre dette materialet live. Det er få som gjør så fengende og symfonisk black metal som Dimmu Borgir, og mange av disse låtene kommer virkelig til sin rett live.

Selv om jeg kanskje ikke synes "In Sorte Diaboli" var like lett å sette seg inn i som forgjengerne, må jeg si at låtene fra denne plata gjorde seg veldig bra live. "The Serpentine Offering" er definitivt en klassiker på høyde med "Progenies Of The Great Apocalypse", og "The Sinister Awakening" var også en höjdare av de nye låtene. Og selvfølgelig får klassikere som "Progenies…", "Blessing…" og "Mourning Palace" alltid god motagelse hos publikum. At de også spilte "Raabjorn Speiler Draugheimens Skodde" var en liten overraskelse, siden jeg ikke tror de spilte den på resten av Europa-turneen.

Dimmu-Borgir-logo.jpg

Og som tidligere nevnt var også den visuelle delen av showet veldig imponerende. Pyroen var til tider storslagen, det var topp lyssetting, og det ble også kjørt projisering av film/bilder på et gigantisk lerret bak bandet under hele konserten. Dimmu Borgir er definitvt et band som vet å underholde, og er virkelig proffe til fingerspissene. Og for å illustrere at de har er stort publikum her hjemme, ble det i pausen før ekstranummerne delt ut gullplate for "In Sorte Diaboli".

Jeg tror ikke det var så veldig mange som gikk skuffa hjem denne kvelden – som sagt kunne lyden vært litt bedre, og kanskje kanskje var det noen som savnet enkelte av sine favorittlåter, men som alltid når jeg har sett Dimmu Borgir, så leverte de en topp konsert.

Setlist:

Progenies of the Great Apocalypse
Vredesbyrd
The Serpentine Offering
The Chosen Legacy
The Sinister Awakening
Grotesquery Conceiled
A Succubus in Rapture
Fear And Wonder
Blessings Upon the Throne of Tyranny
Spellbound (By the Devil)
Sorgens Kammer – Del II
The Insight and the Catharsis
Raabjorn Speiler Draugheimens Skodde
The Sacrilegious Scorn
Puritania
Mourning Palace