HOVEFESTIVALEN dag 1 – Arendal, Tromøy

HOVEFESTIVALEN dag 1 – Arendal, Tromøy

Etter å ha ankommet Hove-området i strålende sol dagen før, var det ganske trist å våkne opp til regnvær på campen. Kanskje ikke helt uventet for den som hadde lest langtidsvarselet, men åkke som… Jeg skjønte fort at dette kunne bli en sølete affære, men det var ikke så mye å gjøre med det for øyeblikket. Etter å ha vært med på katastrofeområde-festivaler før (Roskilde 2004), hadde jeg klokelig lagt en tjukk presenning over teltet, så det skulle i hvert fall holde seg tørt. Ikke noe flott hotellsuite på denne reporteren – er man på festival, så er man på festival! Men ingen god start på dagen…

Denne dagen var det ikke det store som skjedde på metallfronten, så jeg bestemte meg for å prioritere bort åpningsbandene, for å stille meg i den milelange køen i campkolonialen – øl må man ha, spesielt hvis man skal drikke bort vær-sorgene. Etter endt handlerunde var det på tide å komme seg inn på selve festivalområdet. Siden det hele ligger på Tromøya, så er det ikke noe å utsette på beliggenhet og omgivelser. Hele området er virkelig naturskjønt, og det var ikke alt for glorete og oversvømt av festivalstands og stæsj. Litt sprøtt å plutselig støte på mobile ølboder midt inne i skogen, men selvfølgelig veldig praktisk for en øltørst festivaldeltager. Og etter å ha inntatt noen pils, var det på tide å få med seg litt musikk også:

INCUBUS:

090de3dedbeb6cb16f2382f0d660d962.jpgDenne dagen var det hovedsaklig på hovedscenen det skulle skje for de som ville ha med seg litt rock av den røffere sorten. Og jeg sier rock, for selv om Incubus definitivt har sneiet innom metal før, så er det ikke så mye igjen av det bandet i dag. Jeg synes fortsatt "S.C.I.E.N.C.E" er en knallskive med tøff funk blanda med metalriff og en fantastisk energi. Men bandet selv ignorerer denne skiva (samt debuten) helt, og konsentrerer seg kun om låter fra gjennombruddsskiva "Make Yourself" og fremover. Synd, men ikke helt uventa. Det er fortsatt en del bra anløp i det de gjør, men det blir liksom mer "trivelig" over det hele enn energisk. Det er hovedsaklig alternativ rock, blanda med en del ballader som til tider blir litt vel klisne for min smak. Men publikum ser ut til å like det de får servert, og det er allsang og høy stemning.

Bandet selv har ikke verdens md01112761e6d4b750750edc274f47249.jpgest energiske fremtreden, men det er "grei tidtrøyte" i duskregnet. Synd en aldri mer får se "gode gamle" Incubus, men de har vel et litt annet publikum å tekkes nå.

Så var det tid for å vri litt vann ut av klærne, og få i seg litt mer øl. De fleste prøvde å søke ly for det stadig tiltagende regnet, så det var trangt om plassene der det var litt tak å skjule seg under. Det fristet ikke akkurat å bevege seg ut "godværet" igjen, men man kan ikke gå glipp av et band som

QUEENS OF THE STONE AGE

e3329d4a59b1d2d58fca8daf4d9ccbb9.jpgJosh Homme sies å være en ganske humørsyk kar, men denne dagen var han i perlehumør, noe som virkelig førte til en jævlig god rockekonsert! Jeg leste tidligere på dagen i et intervju med Troy Van Leeuwen at de faktisk likte å spille i regn, fordi det ga dem et ekstra spark til å virkelig jobbe hardt for å få med seg publikum. Så da sørget værgudene definitivt for å gi dem det sparket…

I hvert fall var det et skikkelig energisk og hardtslående Queens som gikk på scenen på Hove. Etter litt famling med lyden et par låter, satt alt som det skulle, og resten av konserten var bare sinnsyk fet. Her ble den ene hit'en etter den andre fremført på eksemplarisk måte – det er ikke verdens mest avanserte musikk, men Homme kan det der med å lage sinnsykt fengende saker ut av selv de enkleste riff. Og selv om det meste på plate er "stramt redigert", så har han ikke glemt gamle takter fra Kyuss – "Feel Good Hit of the Summer", som egentlig bare er litt over to minutter lang, blir en knalltøff jam med innlagt publikumsflørting og et heftig driv.7ee3d5685802cbabaa657e449a75efe8.jpg

I det hele tatt var det en overraskende pratesalig Homme, som flørtet vilt med publikum – pekende på en jente på første rad : "tonight in your tent, make room for daddy, if you know what I mean" og "jeg er en hore" på noe vaklete norsk – og som så ut til å trives stort på scenen. Og publikum storkoste seg også, selv om det styrtregnet under ekstranummerne. Også de sangene som jeg ikke er like begeistret for på skive, funket faktisk veldig bra live, og det eneste jeg savnet var et par låter til fra debuten. Men alt i alt så ble dette en skikkelig tøff avslutning på den første dagen på Hove.

Så var det å komme seg tilbake til campen og se om teltet hadde overlevd syndefloden som skylte over Tromøya…