NIDAROCK – festival i Trondheim

NIDAROCK – festival i Trondheim

NIDAROCK 

Anmeldt av: Roger Hagerupsen

TAPPERIETPAADAHLS

24/2 – 2024

TRONDHEIM

FOTO: Lars Skaughttps://www.fotolars.com/

Da er det endelig klart for 1. utgave av NidaRock her i Trondheim, og kl. 17 åpnet dørene for nok en (nesten) utsolgt konsert dag på Tapperiet.  Kvelden før var det nostalgi med TNT sin 40. årsfeiring av “Knights of the new thunder”- plata, men i dag er nok klientellet i gjennomsnitt ikke fullt så grå i håret . Også i dag fylles lokalet bra opp med folk, og når BLACK DEBBATH entrer scenen ganske presis kl. 18 er salen allerede bra fylt opp når de durer i gang med “(Han er en) Gaffeltrøkk driving man”, men for meg tar det virkelig av først når de børster støvet av gode , gamle “Motörhedda Gabler” (tipper Lemmy hadde kost seg!). Mellom låtene får vi, som vanlig, en god dose humor i form av kunderadio, quiz og fakta om Trondheim. Med unntak av spøker rundt vokalist Lønning’s grå mane føles humoren  tidvis litt resirkulert, men hvem bryr seg egentlig. Vi ler jo like mye hver gang uansett. Lyden er også god, her jeg står langt fremme i lokalet, og alle instrumentene høres godt. Fra “Pappa lukter tusj” får vi gullrekka med “Voggesang til trønderen” (med bandet i skinnvest selvsagt), knalltøffe “Det er problemer innad i høyre” og avsluttende “Den femte statsmakt” (selvsagt!). Det vil alltid være sanger en savner i en Black Debbath konsert, men det går bra da en må ha litt tid til tull og tøys også. Jeg håper også NIDAROCK velger å kopiere Tons of rock med å la BLACK DEBBATH starte hver festival fremover.

I Sverige har bølgen med 80-talls inspirerte band som spiller 80-talls thrash metal, speed metall eller NWOBHM truffet land mye hardere enn her i Norge. Så jeg ble ikke lite overrasket når jeg så hvor mye folk som hadde samlet seg foran den minste scena i det AMBUSH løper på . Selv er jeg svært spent på dette bandet og manøvrerer meg frem fremst og litt til siden for scena. Jeg har sett enkelte var litt misfornøyde med lyden på minste scena, men jeg merket ikke noe til det her. Dette var akkurat like knalltøft som jeg håpa at det skulle bli. Tight og herlig 80-talls hardrock. Vokalist Oscar Jakobsson synger som en gud, og med twin gitarister som ikke minst poserer i beste Accept-stil på scena blir det bra. Jeg kjenner ikke så enormt godt til platene deres, men fikk med meg at de avsluttet med “Desecrator” og “Natural born killers”

COMBOS tok utfordringen på strak arm og kom inn når Bokassa måtte kaste inn håndkleet. Dette var ett band jeg knapt har hørt om før må jeg innrømme. Det viser seg raskt at det ikke er helt min greie heller. Litt sånn 90-tallsinspirert hardcore og punk. Men jeg må likevel innrømme at det låter tight og bra. Jeg har hørt enkelte klage på lyden på den minste scenen, men her på den største fungerer det i hvert fall bra. Det er åpenbart at Combos slår an hos mange da det er fullt med folk på konserten. Dette er ett Trondheims band, så det skaper jo ekstra stemning i form av mosh pit også. Høy energi og ikke minst ett rutinert band som elsker å spille på hjemmebane gjør de raskt til en publikumsyndling her i kveld. Nå ble det i overkant mye gitarlyd og bass her jeg står, men når de er så samspilte og det sitter så bra som det gjør i kveld så lever jeg i grunn fint med det.

Kveldens positive overraskelse for min del var norsk-svenske ÅRABROT. Den ene gangen jeg har sett dem før var på en liten scene rundt år 2009 en plass, men det er tydelig musikken har utviklet seg mye siden den gangen.  Med ett stort lys kors som backdrop og helt hvite klær står gitarist/vokalist Kjetil Nernes og keyboardisk/vokalist Karin Park i kontrast til det mørkere lydbildet. ÅRABROT har holdt på siden tidlig 2000-tallet og spiller en deilig form for støyrock. Gitarriffene er seige og musikken er tidvis repeterende. Karin Park på keyboard gir musikken en helt ny dimensjon siden sist jeg så dem. Musikken føles suggerende, og en blir dratt inn i det kaotiske lydbildet og blir ikke minst bare stående og se fascinert på hva som foregår på scenen. Park og Nernes utfyller hverandre fantastisk bra og jeg ser allerede frem til neste mulighet til å se dem live.

ENFORCER var kanskje bandet jeg så mest frem til å se i kveld. Etter fjorårets flotte “Nostalgia” plate var forventningene høye, og med bannere med beskjeden “heavy” på ene siden av scenen og “metal” på den andre var tonen satt for bandets blanding av speed metal  og heavy metal. De har holdt på i 20 år nå, og det er lett å se da det er ett rutinert band som står på scenen i kveld da det meste ses i overkant innøvd ut, men pytt pytt. Publikum fyller raskt opp salen og endelig sitter lyden bra, selv om jeg står nesten fremst. Her får jeg låtene jeg kom for å høre i kveld: “From Beyond, “Nostalgia”, “Live for the night” og “Midnight Vice” kommer som perler på en snor. Bandet er høyt og lavt på scenen denne kvelden, og det er ikke mye å si på spillegleden. Det er tight og låter jævla bra. Det er i overkant varmt fremst på slutten av konserten så det føles nesten befriende når de siste tonene dør ut og en kan bevege seg bakover igjen. 

Når kveldens nest siste band SLOMOSA går på scenen må dessverre magen også ha sitt. Så jeg blir sittende med en burger og en øl på en av de mange benkene i steden, samt hviler mine slitne ben, så bandet får ha meg unnskyldt.

Kveldens headliner er trønderske SPIDERGAWD. De feiret 10-årsjubileum i fjor, men tok feiringa litt på etterskudd her på NIDAROCK. Jeg har aldri helt fått go’foten for dette bandet men Kenneth Kapstad på trommer har alltid imponert meg. De har etter hvert fått masse rutine, og blitt ett ett svært bra liveband. Publikum rundt meg koser seg, men i det “Afterburner” glir over i “Oceanchild” er både bena og ryggen så sliten at jeg velger å gi meg, og begi meg ut i natten.

Men dette har vært en bra opplevelse. NIDAROCK er nok her for å bli. En litt merkelig kombinasjon av band kanskje, men det funker jo. Jevnt over høy kvalitet på alt i dag synes jeg, og  ett lokale fullt av blide ansikter er kanskje det beste beviset på at denne en dags-festivalen har vært en suksess. Ses neste år!!

Leave a Reply