Danny Larsen – utstilling på Kittelsen museet

Danny Larsen – utstilling på Kittelsen museet

Blaafarveværkets Kittelsenmuseum på Koboltgruvene har i mai en særutstilling av Danny Larsen. 

Gjennom sin kunst tar Larsen oss med inn i den naturen han har vandret, ofte er det et lys som leder oss langs stien. Naturen er åpen og inkluderende, stille og rolig, selv om frykten for det det ukjente i skyggene alltid lurer. Danny Larsen: Skogsmørket består av både tidligere og nye malerier spesielt laget for denne utstillingen. Han har tidligere deltatt i en rekke utstillinger i Norge, Frankrike, Sveits, Østerrike og England, og hatt oppdrag for blant annet den berømte restauranten Maaemo, ski og snowboardprodusenten K2 og svartmetall-bandet Satyricon. Velkommen til Kittelsen-museet!

I sommer viser Kittelsen-museet nye verk av kunstneren Danny Larsen (f. 1981). Hans malerier gjenspeiler naturens poesi – den mørke mystikken – og opplevelsen av å være mutters alene i naturen.

Denne interessen og evnen deler han med Theodor Kittelsen.

Larsen er tidligere profesjonell snowboardkjører og et stil-ikon. Nylig valgte han en ny retning, inn i kunsten. Sportens hurtighet ble erstattet med skogens ro. Kunsten – i likhet med snowboarding – gir frihet til å uttrykke seg selv og nærhet til naturen. Skogsvandreren Larsen ble født i Lommedalen og bor i dag i Sundvollen. Hjemmet hans ligger på grensen til Krokskogen – en dyp skog, der man ofte finner ham vandrende i søken etter nye motiver å male. Larsen henter inspirasjon fra de romantiske landskapsskildringene i historien, men hans egne motiver er likevel mer intime og mystiske enn overveldende spektakulære. Det er en stillhet i skogen som finnes i hans bilder.

 

dannylarsen01.jpg

 

Som kunstner har han over tid utviklet sitt eget visuelle språk: Malerier skapt av ørsmå prikker av akrylmaling. Denne arbeidskrevende metoden, kalt stippling, har sine røtter tilbake til pointillismen på 1880-tallet. I stedet for å blande farger på en palett, begynte ny-impresjonister som Georges Seurat og Paul Signac å plassere mange små, individuelle prikker på lerretet, som først ble et motiv når man så det på avstand.

Danny Larsens foretrukne verktøy er en 0,1 svart akrylpenn. I noen av motivene har han malt en svak undertone, mens i andre begynner han med et hvitt lerret. Deretter prikker han han opp motivet, før han tilfører flere lag. Prikker plassert lenger fra hverandre gir lys til motivet, mens prikker plassert nærmere skaper skygger og mørke partier.

Prosessen med å plassere prikk etter prikk foregår over lange perioder. Opptil en arbeidsdag kan gå med. For Larsen virker prikkingen også som en meditasjon. Danny Larsens detaljerte og luftige motiver gir oss følelse av ro. De oppmuntrer oss til å ta en pause og sette pris på de små øyeblikk i naturen som vi ellers ville ha oversett. Med å skape lys og mørke gjenskaper Larsen de kraftfulle solstrålene, som bryter seg vei gjennom tåke- og skyggepartier i landskapet.

https://dannylarsen.no/

https://www.blaa.no/en/attractions/dannylarsen-2/