DECEPTION – intervju

DECEPTION – intervju

Intervju med norsk band DECEPTION som har nylig gitt ut et nytt album, "THE MIRE"

Stavanger death metal bandet DECEPTION har gitt ut "THE MIRE" forggie uke. Med seg på skiven har bandet fått inn flere gjesteopptredener. Mest fremtredene er Stian Gundersen (Blood Red Throne, You Suffer og Son of a Shotgun) som spilte inn bassporene. Blant andre bidragsytere på albumet finner vi Teemu Mäntysaari fra Wintersun som bidrar på «Excavation/Burial of a Child». Attila Vörös som har spilt i Satyricon, Nevermore, Tyr og Sanctuary er med på låten «Internal Breeding», og Bolt fra Blood Red Throne synger på «Acid Reflux». I tillegg er Skar fra Equilibrium med på låta   «Return of the Baphomet». Det nye, større lydbildet på "The Mire" er inspirert av band som Septicflesh, Blood Red Throne og Hypocrisy, og vil forhåpentligvis føre Deception der de hører hjemme; blant dødsmetallens eliteband i Europa!

Vi tok en litten prat med bandet for å høre hvordan det føles for et ung band å komme ut med ny musikk under en pandemi og hva slags planner de har for framtida.

"The Mire" ble gitt ut for noen dager sida. Hvordan føles det å ha et album ute midt i en pandemi? Ble prosessen påvirket på noen måte? Hva er tilbakemeldingene dere har fått så lenge?
Det føles egentlig ikke så veldig forskjellig annet enn at vi ikke får turnére for å promotere musikken. Mye av promo skjer jo over nett nå til dags uansett, så vi har ikke sett så mye negativt med å slippe plate enda. Når tiden er moden kommer vi til å turnére dette albummet uansett, så får håpe folk får satt seg godt inn i albummet før vi reiser og spiller. Prosessen endrer seg jo med hver gang vi spiller inn uansett føler jeg, så å tilpasse seg korona var ikke så veldig vanskelig. Vi var selvfølgelig veldig påpasselige når vi spilte inn på å vaske hender og ikke drikke av hverandres glass osv. Når det kommer til distro er det posten som tar seg av de tunge løftene når vi selger fysiske kopier i motsetning til når vi reiser rundt selv med en bunke vinyler. Når det er sagt er jo streaming kanskje den viktigste promoteringsbolken og den er ikke så veldig påvirket av pandemien. Tilbakemeldinger så langt har vært over all forventning! Vi har fått mye pågang fra både innland og utland med gode tilbakemeldinger som liker retningen vi går.

Deception er et ganske ung band. Dere har sikkert en god del ‘helter/role models’ som har spilt musikk i maaange år nå. De har opplevd endringer i industrien – instrumenter/miljøet, og alt som har forandret seg. Nye band får bruke resultatene/funnene og alt er mye mer tilgjengelig enn før, alt kan gjøres online og på egen PC. Hva synes dere er ulempene og fordelene med dette?
Joda, de skikkelig store endringene har nok allerede skjedd, men industriendringene er jo alltid i sving. Om det er med lister, algoritmer og alle slags trender som slenges ut i verden. Før var det kanskje Youtube som var beste plattformen å bli store på, men nå er det kanskje TikTok som er greia. Selv er jeg glad det fysiske ikke har falt fra selv om det store markedet ligger online. Det å holde en fysisk plate i hånden er det lite som slår, men tilgjengeligheten online er ganske digg. Online har man dessverre en tendens til å drukne blant hundrevis av band som jobber mot det samme målet og folk som kanskje hadde lyttet til musikken din hadde kommet over det ender opp med å ikke gjøre det pga de aldri blir eksponert for det. Fordel: Tilgjengelighet, Ulempe: Drukning

 

deceptionband01.jpeg

 

Hvor mange live shows ble kansellert for dere? Har dere fortsatt motivasjon å fortsette? Hvis ja, hva skaper motivasjon for Deception?
Akkurat tall har jeg ikke på det, men kan nevne at mange konserter både innenlands og utenlands falt fra, men vi sitter på stand by for å kunne trykke "GO" når det åpner igjen. Motivasjonen det siste året har vært litt opp og ned. Vi har diskutert om det er lurt å slippe albummet i pandemien, men endte opp med at vi kjører på. Resultatene får vi vente å se på, hehe, men det virker lovende. Når det er sagt er motivasjonen høyere enn den har vært på lenge. Det ligger både i å slippe musikk og få respons på det vi har laget, men også i selve gleden av å skape. Vi hadde ikke laget musikk hvis vi ikke hadde synes det var noe særlig. En annen motivasjon er å kunne se mulighetene åpne opp for å reise enda mer i fremtiden og treffe folk.

Hva handler ‘The Mire’ om egentlig?
The Mire er en konseptplate som omhandler en liten familie og deres tragiske historie fra krybbedød, mishandling og mord med hovedfokus på mannens perspektiv i disse situasjonene og vi ser tilbake på hvorfor han oppfører seg som han gjør. Det er mye psykisk. Det går selvfølgelig ganske mye mer i dybden enn dette med flere omgående temaer, men det er i hovedsak det som skjer. Det som var viktig for meg var å skrive en historie som både kan fortelles i en novelle, men også gå inn å analysere ulike temaer i de ulike sangene.

"Institution Ablaze" var den andre singelen fra skiva "The Mire" og ble sluppet i desember.

Og hva synes dere er ‘strong points’ med dette albumet?
Hmm, er vanskelig å sitte å svare på det selv, men jeg vil si at musikaliteten blandet med det beinharde er gjort med glimt i øyet. Vi har mye fete gjestemusikere som er med å løfte hovedinntrykket av albummet og alle musikere involvert viser seg fra sin beste side uten å ofre musikalitet.

Hvor mye får dere jobbe sammen som musikere? Får dere øve, både live og online? Har dere mange andre prosjekter?
Vi har fått øvd en del under korona på øvingslokalet (selvfølgelig ikke øvd når vi har blitt bedt om absolutt ingen besøk osv) og vi jobber sammen minst en gang i uken. Når det er sagt er det mye arbeid som skjer individuelt når det kommer til øving, låtskriving og alt som har med band å gjøre. Vi er alle glad i mye musikk og ønsker å spille så mye som mulig. De aller fleste i bandet har minst 2-3 prosjekter gående samtidig så det er mye vi er involvert i, om det er death metal, black metal, hip hop osv.

Takk for nå, lykke til med skiva og at konsertene kommer tilbake snart slik at folk får oppleve gode doser med Deception live!
Takk for praten, så snakkes vi nok på konsert når det åpner!

DECEPTION er

 
Sindre Wathne Johnsen – vokal og gitar
Hans Jakob Bjørheim – guitar
Einar Petersen – trommer
Stian Gundersen – bass (gjesteopptreden)

Bandfoto av Helge Knutsen