DEAD CROSS + ATTAN på Rockefeller 01.07.2018 –

DEAD CROSS + ATTAN på Rockefeller 01.07.2018 –

 

DEAD CROSS live@Rockefeller, Oslo
Photo by Silje Storm Drabitius

 

Dead Cross ble starta i 2015, jeg oppdaget de nettopp. Dead Cross består jo av flere store og kjente musikere, mest kjent er vel Mike Patton og Dave Lombardo. Mike Patton er vel den som har flest bandprosjekter av gjengen. Faith No More er kanskje det mest kjente, så kommer Mr Bungle. Mine favoritter er i tillegg til Dead Cross, Tomahawk og Fanthomas, samarbeidene mellom Mike Patton, John Zorn og samarbeidet hans med  den norske artisten og komponisten Kaada.

 

Få folk har så mange band og samarbeidsprosjekter som Patton, såvidt jeg kan se har han 8 band, iallefall 10 samarbeidsprosjekter, noen soloprosjekter. I tillegg lager han musikk til videospill og film. Da blir det ikke lett å holde følge med han, om man ikke er blodfan. Har sett han live før, Mr Bungle og Fanthomas. Det som gjorde sterkest inntrykk var med John Zorn. I et digert ombygd lagerskur, i utkanten av San Francisco, våren for 20 år siden. Den konserten er fortsatt en av de mest spektakulære konsertene jeg har sett.  Det var fri improvisasjon, Mike Patton har jo en vanvittig stemme og den brukte han. John Zorn dro improvisasjonen langt den kvelden, noise, frijazz og metall. Det var heftig! 

 

På slutten av konserten, begynte det å brenne i en av monitorene, flere scenearbeidere satte igang slukningsarbeidet. Musikerne så ingen grunn til å avslutte og Patton improviserte over tema og skriker FIRE! Han fortsetter å synge, inspirert av tema, mens scenefolket bærer ut den rykende monitoren. Det var uforglemmelig, egentlig vanskelig å beskrive på en rettferdig måte, men det var en virkelig unik forestilling! Så dette er altså noe jeg har i bakhode før konserten.

 

80e4f624ea39c78a48478c2dae1f523c.jpg
DEAD CROSS live@Rockefeller, Oslo
Photo by Silje Storm Drabitius

 

Den andre velkjente, Dave Lombardo, bandets trommis, er jo mest kjent som trommisen til Slayer, men har spilt med Misfits, Testament, Voodocult og Fanthomas, sistnevnte også i samarbeid  med Patton. Slayer er helt klart mitt favorittband av disse, foruten Dead Cross. Bandet er jo forholdsvis nytt og har kun gitt ut en skive, samt en EP. Jeg snakket med flere som lurte på hvordan de skulle fylle en konsert, basert på eget materiale, selv bekymra jeg meg ikke for det. Jeg så noen konsertklipp i forkant, der Dead Cross, tross lite eget materiale, har mye covermateriale, hvor de enten er involvert, samt med noen gjester. 

 

Dead Kennedys ,vokalist, Jello Biafra, har vært med flere ganger, hvor de drar Nazi Punks fuck off, eller som den siste jeg så Nazi Trupmh fuck off. Jeg kunne jo bare drømme om at han også dukka opp i Oslo. I tillegg til Patton og Lombardo, har de med seg Justin Pearson på bass og Mike Craine på gitar, navnene var ikke kjent, men Pearson og Lombardo var med å starte bandet. Mike Carne var også med ganske tidlig. Patton kom in seinere. Justin Pearson og Mike Craine er mest kjent fra bandet Retox, sjangermessig har de bakgrunn fra grindcore, hardcore, noise osv. Leste meg opp på gjengen, mye spennende ting de gjør de også.

 

cd1854e97ea9e3bdcdb089cdaf9a95ca.jpg
ATTAN live@Rockefeller, Oslo
Photo by Silje Storm Drabitius

 

 

Attan

Men først var det Attan, enda et nytt bekjentskap  og forholdsvis nytt band det også! De slipper første skiva si på Fysisk Format i september. I 2015 slapp de en EP, så det er den jeg fikk sjekka på forhånd! Attan beskriver seg som hardere enn hardcore og mer metall enn metall, det er jo en ganske stort og uklart vil jeg si! Bandet er norsk og kommer fra Nord-Norge . Det jeg hørte i forkant var bra, men følte egentlig ikke at det traff meg helt. Men en tre år gammel Ep og live er to helt forskjellige ting. Da jeg kom inn på Rockefeller, like etter innslipp, var det ikke akkurat fullt!

 

Men det kom et jevnt sig med folk ganske fort, stemninga var rar til å være rockefeller rett før en metal/hardcore konsert. Jeg stussa litt over der, til jeg kom mot merchen, å nei ,fotball VM her også! Den store flatskjermen var skrudd over på fotball og folk var oppslukt. For meg var det skikkelig forstyrrende og sånt funker ikke på rockefeller under konsert! Men Ok, nå skulle det spilles musikk og jeg gleda meg skikkelig!  Før konserten fikk jeg mer info om Attan. De hadde to vokalister, en howler og en synger lysere. Liker godt, brutale band med flere vokalister, det gir ofte et ekstra intensitet i helheten.

 

Dette funka definitivt veldig bra hos Attan, bandet hadde en intens energi og med dobbelt vokal, to gitarister og en trommis, leverte de rett og slett en intens og skikkelig bra konsert! Attan fortjente å høres live, det ga musikken og bandet det den tre år gamle EPen ikke viste meg. Her er det bare å glede seg til debutskiva i september. Og anbefaler absolutt å se dem live! Etter å ha sett igjennom bildene i etterkant, oppdaget jeg at den ene vokalisten hadde skada seg, noe jeg ikke merka da jeg tok bildene, så bildene fikk et litt mere brutalt preg

 

e8a767515fb5f3fc3833dded54434c13.jpg
DEAD CROSS live@Rockefeller, Oslo
Photo by Silje Storm Drabitius

 

 

Dead Cross

Med Mike Patton som vokalist, blir ingenting helt likt, har du hørt plata, så vet du likevel ikke hvordan konserten blir. Nettopp dette gjør at en må være med på en annen måte, man setter lettere forventningene til side og blir med på greia. Det var elementer av liveshow, komikk og mye interaksjon med publikum. Denne gangen ba han folk flytte seg, så ikke de høyeste kom foran. Så fikk han en fyr fra publikum opp på scenen, Patton  skulle finne ut hvem han var og hvor han kom fra, ved å sjekke sekken hans. Fokus flytta seg på en interessant måte inn i en bli kjent fase, skille  mellom publikum og bandet blir mindre og stemningen steg mange hakk i salen.

 

Sjangermessig er det litt hardcore punk, litt thrash metal, crossover thrash, også videre vil jeg si. De har sin greie, hvor de hopper mellom stiler, tempo, sjangere og band de spiller i. Det spiller egne sanger, covrer låter, gjerne flere sanger i en sang og mikser de til nye. Dead Cross består av veldig gode musikere, som rett og slett lager noe helt eget og det er nettopp jeg ville ha.