GREEN DAY – Belfast – Irland

GREEN DAY – Belfast – Irland

Mange vil kanskje si at punk har dødd ut, men er det noen som prøver å  holde punken i live, er det vertfall gutta fra East Bay, nemlig Green Day. Med det suksessrike albumet «Revelution Radio» fra 2016 i bagasjen, reiser de, nok engang, verden rundt å serverer punk og «rockandroll». Hvis man ser over bookinglisten til Green Day for året 2017, ser man at punken lever i beste velgående. Heldigvis har jeg hatt gleden av å se Green Day live flere ganger før og takket derfor ikke nei når anledningen bød seg på ny. Eller: kunne ikke motstå å legge om hele ferien får å se dem live igjen.

De som har vært på Green Day konsert før vet det nærmer seg når man hører «Bohemian Rhapsody» på PA anlegget, og det er tydelig at andre vet det og. Som første sang smeller de til med «Know Your Enermy» og setter standarden deretter. Halvveis i sangen må vokalisten Billie få hjelp med vokalen fra en heldig tilskuer. Naturlig nok var ikke denne tilskueren velsignet med et gyllent stemmeband, men det gjør ikke noe på stemningen, vertfall ikke når hun ender opptredenen med en stagedive.

Heldigvis er det en god blanding mellom nytt og gammelt materiale. Vi får selvfølgelig høre eldre klassikere som «Bouldevard of Broken Dreams», «Minoity,» «Basket Case» og «ST. Jimmy», men og nyere sanger som f.eks «Revelution Radio», «Bang Bang» og «Forever Now».  Det begynner å bli et par år siden sist jeg var på Green Day konsert, men Billie og gjengen virker ikke et år eldre enn sist. Elleville publikumsfrieri gjennom hele konserten, pyro og ikke minst gøyale ting som «Drunken bunny» og t-shirt kanon.

Er det noe Billie liker godt er det å invitere folk på scenen som skal spille gitar for han. Etter litt fram og tilbake finner han en utvalgt. Han sier at man trenger bare å kunne 3 akkorder for å spille «Knowlegde», som er en cover fra bandet Operation Ivy. Med en grei gjennomførelse sier Billie at han får beholde nettopp den gitaren han spilte på.

GreenDay_Belfast_17_2.png
GREEN DAY – Belfast, Irland
(Photo: Kristoffer Rye)
 

Som de fleste kanskje vet er ikke Green Day redd å få si sin mening. Vi får flere ganger under konserten høre utsagn og strofer angående den nåværende amerikanske presidenten. Politisk engasjement er noe som har preget Green Day gjennom hele deres musikalske karriere og da spesielt albumet «American Idiot».   

Over 20 sanger er gjennomført, og Green Day takker for seg. Det er ikke ferdig av den grunn Vi får hele to encrores å kose oss med. Under første encore får vi «American Idiot» og «Jesus of Suburbia». Dette var nok de to sangene med mest trøkk fra publikum, dog ikke uten grunn . Under andre og siste encore spiller Billie tre akustiske sanger, «Ordinary World», «21 Guns» og «Good Riddance».

Etter en konsert på godt over to timer og 27 sanger er både artister og publikum sliten. Man kan ikke si noe annet enn at man har fått mye undeholding for pengene. For foreldre og slitne kjærester blir kanskje en to timer lang konsert i lengste laget, men det er akkurat passelig for de ekte punkrockerne som er tilstede i kveld. Er det noe jeg savner er det kanskje noe nytt siden sist. Bortsett fra noen nye sanger er det nesten samme sceneshow som alltid.  Men det er heldigvis ikke mye som har forandret seg over de årene jeg har sett Green Day live, på godt og vondt.