KRATER – En festival til svart glede for oss i undergrunnen

KRATER – En festival til svart glede for oss i undergrunnen

Jeg var på Krater-festivalen i fjor. Den var gullende god, og jeg tror ikke årets festival blir noe verre, for å si det mildt. Fem av de ti bandene er band jeg allerede i utgangspunktet liker veldig godt, og det blir spennende å se om Irkallian Oracle innfrir mine enorme forventninger. Og Pokalen fungerer veldig godt som konsertlokale, så jeg ser for meg to kvelder som vil dreie seg om metal, metal og atter metal! Det gjør også arrangør Bjørn Hinkel.

Jeg synes det var feiende flott at dere endret til torsdag og fredag, og håper besøket blir tilfredsstillende på tross av dette. Men nok om det, og mer om line-upen. Hvilke kriterier bruker dere når dere skal sjekke ut bandene som kan være aktuelle? Og hvorfor såpass variert?

Ja, planen var opprinnelig fredag og lørdag, men når Mayhem ble annonsert var det lite å lure på. Sånn som det endte opp nå blir det jo en sabla fet langhelg i Oslo, vi håper selvsagt også at folk tar seg turen til Pokalen allerede torsdag.

Vi sjekker ut både nye og gamle band daglig, alle kommer med forslag og den interne chatten er nå så lang og uoversiktlig at vi går fullstendig i surr. Det eneste kriteriet som gjelder er vel at det er band vi liker, noen kommer gjennom nåløyet til hele bookinggruppa og vi sender ut et tilbud eller en forespørsel. Variasjon er viktig, det hadde trolig blitt ganske kjedelig om det var ti kliss like band på plakaten. Personlig liker jeg alle bandene vi har booket i år, selv om det jo er visse forskjeller mellom Dead Lord og Whoredom Rife.

Execration.JPG
EXECRATION
(Photo: Carsten Aniksdal)
 

Hvordan gikk fjorårets festival? Jeg vet ikke hvor mye folk det var innom, men personlig storkoste jeg meg under Nocturnus A.D. sin konsert og Nachash var kult. Det var synd det var litt rotete lyd under The Ruins Of Beverast, men man kan jo ikke vinne alle slagene. Hva var dine musikalske høydepunkter?

Fjoråret gikk bra, det. Som alle konsertarrangører har heller ikke vi en overflod av penger å kaste etter band, men når man har mulighet til å sette opp en konsert med legender som Mike Browning og Nocturnus må man ta litt sjanser og kaste seg rundt. Jeg synes lyden generelt var knallbra, all ære til Louise som gjorde en kremjobb begge dagene. Mitt høydepunkt var nok maktdemonstrasjonen til Midnight, men Nocturnus, Nekromantheon, Maim, Nachash og Audiopain leverte også solide opptredener.

Jeg ser at dere skal bruke både Vulkan og Pokalen, om jeg tolker festivalplakaten riktig. Hva er grunnen til dette? I fjor var vel alle bandene på Pokalen, om jeg husker riktig.

Pokalen er en del av Vulkan Arena så det er hele grunnen til at den logoen er med. Konsertene kommer til å foregå på Pokalen i år også. Intimt, nært, svett og deilig.

WhoredomRife.JPG
WHOREDOM RIFE
(Photo: Terratur Possesions)
 

Norge har jo det luksusproblemet at det er en konsert rundt hver sving, og gjerne en festival på hver bensinstasjon, i motsetning til hva det var på 90-tallet, da vi måtte kjempe hardt for de få konsertene som var tilgjengelige. Hvordan tenker dere i Krater for at folk skal ta turene, utover det med line-up? Det er jo engang slik at folk begynner å bli blaserte og derfor må han noe ekstra utover kvalitetsmusikk. Kan vi vente oss dansende nakne menn mellom slagene? Eller andre påfunn?

Det er beinhard konkurranse om konsertpublikummet, det har det jo vært i noen år nå. Vi har gått for en litt omvendt taktikk – ingen andre aktiviteter som vinsmaking, guidede turer og annet forstyrrende opplegg. Kun musikk! Vi har heller ingen ordentlige headlinere og det er lite forskjell i setlengder på bandene. Dansing får andre ta seg av, vi har som sagt fokus på kun å ha et knallsterkt musikalsk program og håper jo at folk verdsetter det.

Jeg regner med at det ikke er helt utsolgt enda, men håper det blir det selvsagt. Så, benytt gjerne sjansen til å spre det glade budskap og få folk til å skjønne at Irkallian Oracle og Whoredom Rife er grunner gode nok til å ta turen. Og så er det jo åtte andre fete band i tillegg!

Neida, det er fortsatt billetter igjen. For en latterlig lav sum har man muligheten til å få med seg ti knallbra band, hvor flere av de har nye utgivelser ute i tiden rundt festivalen. Om man liker death metal, black metal, speed metal, hard rock eller bare er generelt glad i musikk, er dette noe å få med seg. Mayhem skal få hendene fulle med å toppe de to dagene her, vi ses på Krater!

https://www.facebook.com/kraterfestival/