IRON MAIDEN – Oslo – Telenor Arena

IRON MAIDEN – Oslo – Telenor Arena

Iron Maiden er alltid en begivenhet, og når de trådte opp på Telenor Arena en onsdag kveld i juni var det duket for en metalfest så monumental at ikke en sjel av de tilstedeværende vil glemme det noen gang. Her viste gamlekara at deres rykte er mer en fortjent, og leverte samtidig den beste konserten undertegnede har sett på Telenor noen gang. En stor del av opplevelsen var lyden. Telenor Arena er viden kjent for crap lyd. Stedet sto blant annet for en av de mest legendarisk råtne Metallica-konserter noen gang, nettopp på grunn av søppellyd. Men denne kvelden var lyden distinkt, balansert og med nok trøkk til å blåse ørevoksen ut av de antatt 20.000 oppmøtte.

For det andre så vet Iron Maiden å gjøre show. Med en scene designet som urgamle mayaruiner, backdrops flagrende hit og dit i hopetall, og et fett lysshow levert britene en spektakulær oppvisning i klassisk metal. Ca. halve settet bestå av låter fra det siste albumet, mens resten var en salig blanding av bandets beste sanger. Spesielt moro var det å se «Children of the Damned» og «Powerslave» tilbake setlisten, to kongelåter som ikke har vært så ofte spilt på konsertene de siste fem årene.

Også var det spillegleden da. Maiden har en helt spesiell sjarm og glede i det de gjør, noe som smitter over på publikum. Fra Dickinsons spurter og hopp rundt på scenen, til Janick Gers’ gitartriksing og karakteristiske dansing så er det noe med engasjementet som går utenpå det meste av nye og unge band i dagens metalscene.

Når det gjelder fremføringen er det egentlig ikke så mye å si, annet enn at bandet spilte gnistrende fra start til slutt. Det blir feil å si Dickinson har den samme stemmeprakten som på 80-tallet, men han synger fremdeles som en gud, og har bevart stemmen langt bedre enn de fleste vokalister av samme generasjon.

Alt i alt leverte Iron Maiden varene som forventet, og kanskje til og med litt mer enn som så. Som sagt drar man som regel med en viss skepsis til Telenor Arena, men denne kvelden fikk både band og arena vist hva som bor i dem. Om det skal pirkes på noe i det hele tatt, så kunne godt gitarlyden, spesielt i soloene, vært bittelitt høyere. I tillegg kunne et par låter fra det siste albumet vært droppet til fordel for klassisk materiale, men ellers var dette en opplevelse vel verdt hver eneste krone, hvert sekund stående i stampe og hver nedsatt frekvens i hørsel. Iron Maiden i knallform er et skue som ingen burde gå glipp av. Denne kvelden er det vanskelig å se for seg at noen som helst dro skuffet fra Telenor Arena.