CULT OF LUNA & JULIE CHRISTMAS – Mariner

CULT OF LUNA & JULIE CHRISTMAS – Mariner

Da jeg fikk gleden av å oppleve Cult of Luna live på Storås Festivalen i 2007, lovte jeg meg selv at dette var et band jeg skulle sjekke ut når jeg kom heim. Er litt usikker på hva som skjedde etterpå. Kan være det at jeg prøvde, men ikke umiddelbart ble bitt av Cult av Luna basillen og den store opplevelsen jeg hadde med dem fra scenen ble glemt. Svenskene havnet på den hylla av band som man skal sjekke ut senere, men som det sjelden blir noe av. Med dagens enorme utgivelsesfrekventering er det blitt vanskeligere og vanskeligere å bli oppdaget hos alle hvis du ikke slår an med det samme. Jeg tror nok det er det som har skjedd med Cult of Luna her i gården.

Nå har svenskene spilt inn en fullengder sammen med ei dame som kaller seg Julie Christmas. Google forteller meg at Christmas er damas mellomnavn, ganske enkelt fordi hun er født på 1. juledag. Videre fant jeg ut at hun er en amerikansk vokalist med en fortid i både noise rock og post rock. Stemmen hennes kan minne litt om Bjørk, men hun skriker mer når hun synger enn den islandske popdronningen. Frøken Christmas er utvilsomt en dyktig vokalist som fortjener all den oppmerksomhet hun kan få. Og, etter å ha gjort meg kjent med «Mariner», er det heller ingen tvil om at stemmen hennes og måten hun synger på passer som fot i sokk med musikken til Cult of Luna.

Om det er Johannes Persson eller Fredrik Kihlberg eller begge to som står for growlingen, vet jeg rett og slett ikke. Google kan heller ikke hjelpe meg der. Men, uansett om det er growlingen for seg, Julie Christmas for seg selv eller om de blander, så er dette mektige greier å lytte til. Growlingen er stort sett i samme stemmeleie hele tiden mens vokalen til Julie er overalt. Innimellom kjæler stemmen hennes sensuelt med musikken og i det neste øyeblikket eksplodere den i et virr varr av forskjellige varianter av vokal. Andre ganger skriker hun hva hun er god for og i andre øyeblikk igjen leverer hun mer melodiøse vokallinjer. Det er vanskelig å ikke bli glad i syngingen til denne dama. Hun synger som en gudinne kledd i svart og jeg har bestemt meg for at dette albumet skal i hus. Lurer på om det kommer på vinyl. Litt mer Google og jeg slapp å lure mer på det. Fire versjoner til og med.

Skiva heter «Mariner» og den består av fem låter (!!) som tilsammen klokker inn på nesten en hel time. Ja, det er lange låter. Den korteste er på åtte og et halvt minutt og til tross for de lange låtene, er det ca veldig lite her som er kjedelig. Det er noen partier som er på grensen, men disse fungerer bedre som breaks.

Absolutt et album man bør sjekke ut og jeg vil tro at brorparten av dem som sjekker ut og blir kjent med skiva vil elske den.