ENTOMBED A.D. – Dead Dawn

ENTOMBED A.D. – Dead Dawn

Entombed er et av de legendariske fire store death metal bandene fra Sverige fra tidlig 90-tall. Sammen med Grave, Dismember og Unleashed herjet de verden over og opparbeidet seg en stor fanskare.

Bandet ga ut sin siste fullengder i 2007, men står oppført i listene som aktive fram til 2014. Da dukket i stedet Entombed A.D. opp og ga ut sitt debutalbum. Bandet bestod da av fire av medlemmene fra den siste kjente lineupen til Entombed. Eneste som ikke var med lengre, var Alex Hellid. Navnetull, rettigheter og litt uenighet dukker nå og da opp i band som har holdt på en stund, men med Entombed ser det ut til at alle originalmedlemmene er enige om at navnet Entombed eies av dem alle. Derfor Entombed A.D. når ikke alle er med.

«Dead Dawn» er andreskiva til Entombed A.D. og her er det mye god oldschool death metal. Ikke alt er like bra, men mye er langt bedre enn hva jeg hadde ventet etter å ha lest mange slakt av førsteskiva «Back to the Front». Jeg hadde da ikke hørt noe på den og måtte derfor ty til Spotify for å finne ut om den virkelig var så dårlig som mange skriver. En liten time senere skjønte jeg hvorfor så mange hadde skrevet at dette var «sket». «Back to the Front» var rett og slett ei kjedelig og svak skive. Skiva var et langt feilskjær med flere daupunkt enn noe som helst annet. Det eneste som kunne minne om gamle Entombed var vokalen til L-G Petrov. Men jeg tror faktisk gutta må ha lest de mange dårlige reviewene, for «Dead Dawn» er noe helt annet. De er tilbake til gammeltia med som sagt mye god oldschool death metal og denne skiva kunne med rette blitt kalt «Back to the Front». Alt er ikke gull og glitter, men dette er helt klart et steg eller fire i riktig retning.

Skal nå prøve å si hvordan denne er i forhold til for eksempel den forrige «Back to the Front» og de to legendariske «Left Hand Path» og «Clandestine». Se for deg Entombed som en 15 etasjers bygning. I toppetasjen finner du «Left Hand Path» og i etasjen under finner du «Clandestine». På søplerommet i kjelleren finner du «Back to the Front» mens «Dead Dawn» befinner seg et sted rundt syvende til niende etasje. Men der er det ikke nyoppusset, kun vedlikeholdt.

Jeg vet ikke om det holder for Entombed å vedlikeholde formen slik at de kommer enda nærmere gullårene i begynnelsen av platekarrieren eller om de må ty til litt oppussing i tillegg. Det skal i alle fall bli spennende å følge med på hva de gjør. «Dead Dawn» er vel verdt en liten sjekk om du er av de mange som mener at Entombed var best før.