Listening party: HELHEIM

Listening party: HELHEIM

4. desember slippes "Raunijar", den nye skiva til HELHEIM. Dette er bandets åttende fullengder og vi feirer plateslippet med et eksklusiv listening party i andre etasje på Good Omens i Trondheim 20. november. Vi starter kvelden med en liten quiz klokken 21:00 og fyrer opp skiva en liten halvtime senere.

 

Pil.gif

 

HELHEIM

Helheim_15_Foto_MathisBacke.jpg
(Photo: Mathis Backe)

Helheim er et viking black metal band fra Bergen. Bandet ble startet av V’gandr (bassgitar, vokal) og H’grimnir (gitar, vokal) i 1992, og via H’grimnir kom trommeslageren Hrymr med i bandet. Samme år begynte de å opptre på lokale festivaler, og i 1993 slapp de debutdemoen Helheim på det norske markedet.

I omtrent et år fra midten av 1993 hadde bandet en periode fire medlemmer, men under forberedelsen av nytt materiale for neste demo forlot vokalisten Nidhogg bandet.Nidr ok Nordr liggr Helvegr, (Nedover og nordover ligger Helheim), bandets andre demo, ble sluppet i midten av 1994. Denne fanget det tyske plateselskapet Solistitiums (nå Millennium Music) interesse, og de skrev kontrakt med Helheim for to album. I 1995 ble opptakene til debutalbumet Jormundgand (et annet navn på Midgardsormen) gjort i Grieghallen, og i 1996 kom bandets første europa-turné. Etter turneen startet opptakene for bandets andre album, Av Norrøn Ætt. Da albumet ble sluppet var det samtidig avslutningen på Helheims kontrakt med Solistitium.

Følgende kontrakt kom først i 1999 da Ars Metalli tok kontakt og ønsket å skrive kontrakt for et album. Bandet signerte, selv om selskapet var mer en underground-label og dermed mindre sterke på PR. Etter at kontrakten var underskrevet gikk Helheim fra en besetning på tre medlemmer til en på fem da Lindheim (synth) og Thorbjørn (sologitar) ble med i bandet.

Helheim lette etter en ny sound, og MCD-en Terrorveldet og albumet Blod & Ild ble tatt opp i S.J.E.F. studio med Odd Kronheim som produsent. Terrorveldet ble tilegnet trommeslageren Erik «Grim» Brødreskift. Begge fikk meget god kritikk fra både norske og utenlandske metall-kritikere. På CD-en ble også deres første video sluppet, Jernskogen. I 2001 jobbet de med MCD-en Helsviti, med Pytten som produsent. MCD-ens slipp ble utsatt på ubestemt tid på grunn av kommunikasjonsproblemer med Ars Metalli.

Selv om bandet hadde støtt på problemer, fortsatte de arbeidet med det som skulle bli deres neste album – Yersinia Pestis. Opptakene ble igjen gjort i Grieghallen, Pytten var produsent og Massacre Records sørget for at albumet ble sluppet og distribuert. Dette albumet ble Helheims gjennombrudd i Norge, Yersinia Pestis ble rost av kritikerne, men på grunn av lite PR ble salget utenfor Norges grenser mindre enn hva bandet hadde oppnådd med sine tidligere album. Opprinnelig hadde bandet avtalt med Massacre Records at de også skulle slippe MCD-en Helsviti, noe som aldri fant sted.

I 2005 forlot synth-spilleren Lindheim bandet. Helheims første konseptalbum og deres femte album, The Journeys and Experiences of Death, ble sluppet i juni 2006. Numrene her har hovedsakelig fokus på vikingenes tro med hensyn til døden. De første 2 000 albumene ble sluppet som et Double Digipack, med MCD-en Helsviti av bergensselskapet Dark Essence Records.

Den siste utskiftningen av bandmedlemmer fant sted i 2008 da sologitaristen Thorbjørn forlot bandet, og Noralf kom til.

Helheim har flere ganger opptrådt og turnert utenfor Norge, blant annet i november 2006 (Tyskland, Sveits, Østerrike), mars 2008 (Tyskland, Nederland, England, Sveits, Østerrike) og i november 2008 (Tyskland, Tsjekkia, Slovakia, Polen, Nederland, Østerrike).

Bandet stod 21. april 2008 for et av de mer nyskapende plateslippene blant blackmetal-band da de opptrådte akustisk for de eldste barna i Klosteret barnehage i Bergen for å markere at CD-en «Kaoskult» ble sluppet. Albumet fikk meget god kritikk fra Archaic Magazine.com.

For fire år siden slapp de "Heiðindómr ok mótgangr", et album de høstet meget gode kritikker på og nå er de klare med sitt åttende album. "raunijaR" er tittelen på albumet denne gangen.

 

Helheim_15_Foto_MathisBacke_2.jpg
(Photo: Mathis Backe)
 

 

The Norwegian viking metal titans Helheim returns with their eight album this winter.

It’s 4 years since the release of the critically acclaimed Heiðindómr ok mótgangralbum, and the band has spent the past few years experimenting and building on their unique take on the viking metal genre. On raunijaR, the band is completing the Åsgards fall story, as well as completing the line of Helheim tracks which has followed them since the beginning.

Vocalist and bassist Vgandr comments:
"Lets begin with the opening track Helheim 9 which is the last in the line of the Helheim tracks where Hrymr in particular has been the creative force, combining his unique creativity and symbolism which overwhelms all previous parts resulting in an honourable closure.
The title track raunijaR is a continuation from Helheims Heiðindómr ok mótgangr, unrelentlessly driving the confronting yet familiar black metal sound in the vein of Dualitet & Ulver. Aasgards fall part 3 and 4 will be the final and vital link to the completion of the MCD Aasgards fall both lyrically and musically. Completing the album is the solemn track Odr which gives the album the worthy and grandeur ending it deserves."

This time, Helheim has brought in Pehr Skjoldhammer (Alfahanne) as guest vocalist on Helheim 9, and again, they’ve brought in guest musicians on violin, piano and horns to create the epic sound on the album. Vgandr has also expanded and perfected his clean vocals, which gives a new element to the Helheim sound.

Helheim is building further on their dark and heavy atmospheres, and raunijaR is an epic masterpiece! 

 

Helheim_raunijaR.jpg
HELHEIM
"raunijaR"

Release: 4. desember 2015
Dark Essence

1. Helheim 9
2. Raunijar
3. Åsgards Fall III
4. Åsgards Fall IV
5. Odr

 

Pil.gif
 
 

KOMMENDE KONSERTER

 

14. november – Bergen – THE BLEKKMETAL EVENT

 

Pil.gif

 

LISTENING PARTY

 

Helheim_raunijaR.jpg
HELHEIM
"raunijaR"

Good Omens
2. etasje
Trondheim

 
20. November 2015
 Kl 21:00

 

Pil.gif
 

 

SPONSORER

 

Helheim

Dark Essence Records

Good Omens

Eternal Terror Live