TIL DOVRE FALLER 2015

TIL DOVRE FALLER 2015

I fjor feiret TIL DOVRE FALLER femårsjubileum. Og i år kom den triste beskjeden om at årets festival blir den aller siste. Vi kommer tilbake til det litt lengre nede. Festivalen holder fremdeles til på Dombås Hotel og blir arrangert den 18. og 19. september. TIL DOVRE FALLER ble første gang arrangert i 2010 med fem band på festivalens eneste dag. Året etter ble arrangementet utvidet til to dager med hhv fire og fem band. Man gaper ikke over for mye på Dombås, så både 2012 og 2013 ble også en to-dagers affære, denne gang med fem og fem band. Fjorårets jubileumsutgave ble bittelitt endret ved at festivalen ble arrangert i et nybygg på Dombås Hotel og antal band ble økt til seks og seks. I år blir det seks og fem band, der kun ti er kjent etter at Procreation trakk seg. En Secret Act vil avslutte fredagens program. Hvem dette blir, blir ikke avslørt før de går på scenen.

Som nevnt blir dette den aller siste TIL DOVRE FALLER. Da måtte en liten siste prat med festivalsjefen til der vi fikk en forklaring på akkurat dette. I tillegg pratet vi litt om årets festival samt litt mimring fra tidligere år.

 TilDovreFaller_Morten.jpg

INTERVJU MED FESTIVALSJEF MORTEN THØRING
(Av Rune Grande)

Dette blir den siste Til Dovre Faller. Hvorfor?

Til Dovre Faller arrangeres for sjette gang i år og jeg begynner å føle meg ferdig med festivalen. I tillegg til det så er vel hovedårsaken at billettsalget ikke har gått så bra som vanlig i år og da ønsker jeg ikke noe mer å sitte med økonomisk risiko.

Var det en vanskelig avgjørelse å ta?

Det var faktisk ikke det. Jeg har vurdert det en stund, men planen var i utgangspunktet å avslutte festivalen til neste år. Nå som billettsalget ikke har tatt av og jeg må tenke på egen økonomi så var det et enkelt valg.

Hvordan har tilbakemeldingene fra folket vært etter at nyheten kom ut?

Det virker til at folkene som har vært på festivalen tidligere syns det er veldig synd. Det her jo i hovedsak de samme folkene som har kommet tilbake hvert år og det er takket de som har kommet år etter år at festivalen har blitt arrangert i seks år.

Hva skal Morten ta seg til nå? Blir du å se i bakgrunnen ved andre arrangement?

Jeg er i år med å arrangerer Krater som blir avholdt på Pokalen i Oslo 13 – 14 november. Utover det så blir det ikke noe aktivitet fra min side.

Årets lineup, hva kan festivalgeneralen si om den? Hvem er du mest fornøyd med å ha fått signaturen denne gangen?

Som alltid så er jeg godt fornøyd med lineupen. Jeg ser veldig frem til å få sett Nettlecarrier. Dette blir deres første og siste konserert. Drowned har jeg aldri sett før og de har levert en av de beste death metal utgivelsene som er. For min del så blir det ikke mange pauser fra konsertene under årets festival.

Du fikk en kjedelig avlysning fra Procession i forrige måned. Blir det noen erstatter eller hvordan løser du det?

Det er alltid veldig kjedelig med avlysninger, men trommeslageren til Procession er ute på turne med Grave Pleasure og da måtte de dessverre avlyse. Det blir en erstatter, men dette bandet blir ikke annonsert. Det kommer til å spille som siste band på fredagen. Dette blir nok raskt et høydepunkt for min del.

Mimretimen:
Du må komme med din personlige topp 5 liste over band som har spilt på Til Dovre Faller opp gjennom årene.

Black Magic, Bölzer, Obliteration, One Tail, One Head, Dead Lord

Hva er ditt absolutte høydepunkt?

Første konserten Bölzer spilte på Til Dovre Faller var helt fantastisk. En av de beste konsertene jeg noensinne har sett.

Hva er dine beste minner fra disse årene på Dombås Hotell?
Hvis jeg ser bort ifra alle konsertene så har det vært fantastisk stemning på festivalen hvert eneste år. Første året i gymsalen var stort, spesielt når en ser på lineupen. Nekromantheon var første bandet som spillte på Til Dovre Faller noen sinne. Det var stort å se at de gikk på den lille scena i gymsalen.

Hva har vært den største utfordringen ved å arrangere metalfestival på Dovre?

Den største utfordringa har vel vært å få alt til å gå ettersom jeg har vært alene om å arrangere festivalen. Heldigvis har jeg hatt enestående hjelp igjennom årene. Det har vært flere som har stilt opp hvert eneste år med god dugnads ånd. Festivalen hadde ikke gått rundt hvis det ikke hadde vært for disse.

Hvilket av årets band har best potensiale til å komme med i din personlige topp 5 liste over band som har spilt på Til Dovre Faller?

Hehe, det blir ganske håpløst å svare på. Må vel bare referere til svaret på hvilke band jeg ser mest frem til å se.

Moskussafari uten moskusgaranti. Har noen av festivaldeltagerne noen gang sett en moskus?

Det er tvilsomt. Sendte arrangøren av safarien et bilde på facebook en gang. Litt usikker på om det er det nærmeste han har vært.

Til Dovre Faller har hatt noen flotte festivalplakater. Hvem er geniet bak disse?

Det er fint at du nevner det. Kristian Valbo har laget plakatene de siste 4 årene. Er ekstremt godt fornøyd med jobben han har gjort!

Blir det fullt i år også?

Nei, det ser dessverre ut til at det blir god plass i år. Billettsalget har jo tatt seg noe opp etter at jeg annonserte at det blir siste året men det er fortsatt bra med billetter igjen så alle som vil får plass.

Sånn avslutningsvis; er det noen som helst mulighet til at du tar et år til eller flere en gang i fremtiden?

Slik jeg ser det i dag så er det ikke det. Det er noen band jeg virkelig skulle ønske å se på Dovre, men det er ganske så usannsynlig at det skjer.

 TilDovreFaller_bands_15_4.jpg

BILLETTER:

Årets Til Dovre Faller har som det kommer frem i intervjuet med festivalsjefen flere billetter igjen og de får du via Tigernet.no.

 

OVERNATTING:

Dombås Hotel tilbyr festivalpakke til en rimelig penge. Inkluderer overnatting, frokost og et varmt måltid hver av dagene. Festivalpakke bestilles direkte fra Dombås Hotel.

 

PROGRAM:

FREDAG:

19.00 Condor
20.00 Amulet
21.00 Nettlecarrier
22.00 Infant Death
23.00 Occvlta
00.00 SURPRISE ACT

LØRDAG:

18.30 Tusmørke
20.30 (DOLCH)
21.30 Execration
22.30 Gravmaskin
23.30 Drowned

https://www.facebook.com/events/1524112231187004/