Metallica inntar Bergenhus festning torsdag 20. august

Metallica inntar Bergenhus festning torsdag 20. august

Metallica gjør eksklusiv Norgeskonsert i Bergen torsdag 20. August! 110 millioner solgte plater, et utall platinatrofeer, Grammys og American Music Awards – merittlisten til Metallica er nærmest endeløs. Men det som er enda bedre, er at 20. august skal bergenserne igjen få nyte godt av dette grensesprengende hardrockbandet. Da tar nemlig Metallica med seg sine største hits og setter sjøbein på Koengen for andre gang. Metallica har de siste årene gjort det til tradisjon å legge sommeren til Europa. Denne gangen blir Bergen eneste stoppested i Norge.

Bandet er viden kjent for å bryte barrierer, og i 2013 lanserte gjengen 3D-spillefilmen «Metallica Through The Never». Med en spesialdesignet scene som tematiserte bandets ikoniske cover, og bruk av en helt ny innspillingsteknologi, ble publikum tatt med inn i kampens hete på en helt unik måte. Filmen kombinerte konsertopptak med et narrativ som baserte seg på Metallica-tekster. Denne blir nå lansert på Blu-Ray og DVD.

Senere samme år, gjorde Metallica et nytt halsbrekkende stunt, da de som eneste band i verden som har spilt konserter på alle verdens syv kontinenter, opptrådte i Antarktis. Publikum måtte selvsagt høre konserten gjennom hodetelefoner for ikke å forstyrre dyrelivet.

I sitt sedvanlige modus, er Metallica ansett som et temmelig spektakulært liveband. Det handler om å lage fest for fansen og by på seg selv, med alt det innebærer av visuelt og lydmessig fyrverkeri. Det er med andre ord bare å stålsette seg for slagerparade og nok pyro og torden til å riste løs masten på Ulriken.

Da bandet besøkte Bergen i 2008, trillet Dagbladet terningen til en sekser og mente følgende: «Når riffmaskinen James Hetfield hamrer i gang troikaen «Creeping Death», «For Whom the Bell Tolls» og «Ride the Lightning», komplett med gassflammer like høye som høyblokken ved siden av scenen, detonerer måneder med oppsamlet Metallica-abstinens i en ekstatisk mølje av pumpende knyttnever, regndans og flagrende hår.»

Det er ingen grunn til å tro at det blir mindre overveldende denne gangen. Siden forrige bergensbesøk har bandet gitt ut et nytt studioalbum som har solgt i intet mindre enn 5 millioner eksemplarer, noe av en bragd i en tidsalder hvor folk knapt kjøper plater. «Death Magnetic» gikk inn på førsteplass på salgslistene i 32 land, noe som bekrefter Metallicas posisjon som et av verdens største band uansett sjanger.

Og bandet har tydeligvis gode minner fra bergenskonserten. I et videoklipp Metallica selv la ut på sine hjemmesider i fjor sommer, spør vokalist James Hetfield en norsk fan, som han sier han har sett 14 av 18 norgeskonserter, om han var til stede under det som åpenbart er av Hetfields beste norgesminner.  

– Men så du konserten i… Hva var navnet på den lille havnebyen vi spilte i? Bergen, det var det… Det var en god konsert, det. Det var et helt fantastisk show, avslutter James Hetfield med et fornøyd smil.

I august er han og resten av Metallica tilbake på samme sted.

Informasjon om konserten og tidspunkt hvert band går på scenen: http://bergenlive.no/konsertkalender/metallica-20-august-2015-konsertinformasjon/
Billetter: http://www.billettservice.no/event/metallica-billetter/442985 

Av Jon Petter Kaalaas