LAUDATA NEX MAGICKA VOL I – Dag I – Trondheim, Blæst

LAUDATA NEX MAGICKA VOL I – Dag I – Trondheim, Blæst

Ny festival i Nidaros med to ganger tre band av den mørkere sorten. Festivalen var utsolgt på rekordtid og med mange tilreisende fans fra det store utland i nyåpnede lokaler på Blæst, gjorde dette til en event man ikke kunne la gå fra seg. Det var annonsert med tidlig konsertstart og det var kø da jeg ankom Blæst og klokken var ikke engang passert 18:30, og det var fredagskveld. Det er ikke noe man ser til vanlig i Trondheim, eller Nidaros som det så populært blir kalt i visse kretser.

Det to personer store bandet SORTILEGIA fra Canada/Russland åpnet ballet noe forsinket med kjapp intens svartmetall av den noe monotone varianten. Det var tydelig at dette falt i smak hos den internasjonale svartmetallhorden som publikum stort sett bestod av. Her var det en mørklagt scene gjennom hele settet og det var kun da blitz ble brukt til å ta bilder man kunne skimte frontfiguren. Jeg visste veldig lite om bandet på forhånd og fant etter hvert ut (etter veldig mange blitzglimt) at det var ei dame som stod der fremme og regjerte på scenen. Koldovstvo kaller hun seg og imponerte de fleste med god rå vokal og masse glimrende kjappe riff og herlig innlevelse. God trommis hadde hun med seg også og dette ble en mer enn godkjent åpning på festivalen. At to personer kan lage et sånt helvete, er egentlig et lite mysterium.

URFAUST har man sett et par ganger tidligere og hver gang har gutta vært «godt på’n». Denne gangen var det vokalist/gitarist IX som var mest tydelig påvirket. Den vanlige mann hadde vel slitt med å få uttrykt seg på en forståelig måte i en slik tilstand, men det kan hende at det er det som skal til for å få frem det musikalske mysteriet Urfaust står for. Som alltid en herlig seig stemning med mye monoton musikk og en av musikkens merkeligste vokal. Kan ikke beskrives, må høres. Passer glimrende sammen med musikken de to nederlandske guttene kreerer og folk storkoste seg dønn ihjel.

VEMOD var kveldens eneste fulle band. Jeg hadde ikke fått med meg at de hadde startet opp igjen en gang, så dette skulle bli en gledelig overraskelse. I motsetning til de to første konsertene, befant jeg meg nå rett foran scenen ved siden av miksebordet, for nå skulle jeg fores med god lyd og ekte trøndersk svartmetall av det slemme slaget. Vemod leverte en mektig konsert fylt av mye mørk stemning, mystikk, god svartmetall og gode prestasjoner. For en fan av mer tekniske saker og gjerne av typen death metal, ble dette etter hvert noe monotont og jeg trakk meg etter hvert stille ut av konsertlokalet og bort til en bar hvor man skulle ha gleden av å møte en del nye bekjentskaper fra det store utland. Mens Vemod gjorde seg ferdig inne i salen, fortsatte den lille internasjonale festen i baren og etter hvert ute i det mørkeblå.

Det var lite smil å se både på scenen og nede på gulvet denne kvelden, men det er vel sånn det skal være. Stort sett bare ram-alvorlige folk. Brorparten av folket var kommet for å se og oppleve bandene spille og det var de fornøyde med. Noen enkle sjeler av den mer festglade og smilende sorten fantes det også og samlet ble det en herlig smørje av folk med stort sett svarte klær og en og annen spinnvill fargeklatt. En veldig god første dag av Laudata Nex Magicka Vol I.