INFERNO 2015 med fem første navn

INFERNO 2015 med fem første navn

 

FØRSTE FEM ARTISTER KLARE FOR INFERNO 2015

 

Det er med stor stolthet vi presenter de fem første artistene for Inferno Metal Festival 2015. Neste år markerer vårt 15. år og det skal selvsagt feires i stor stil. Fra 1. april til 4. april avholder vi vårt største år noensinne med nye scener for klubbdagen og et tilbakeblikk på noen av favorittene som har opptrådt på Inferno igjennom 15 år. Vi er dermed Norges eldste og største metal-festival og en av Europas viktigste festivaler for ekstrem-metal. Og ikke minst har vi jobbet i alle disse årene med å fremme norsk metal og er en sentral scene for norske artister. Vi gleder oss utrolig mye til å ta imot gjester fra fjern og nær og ser frem til at dere kan være med å gjøre Inferno Metal Festival 2015 til noe helt spesielt. Vi vet artistene er fantastiske og vi gir dere: BEHEMOTH, ENSLAVED, MY DYING BRIDE, SEPTICFLESH og ANTICHRIST!

 

BEHEMOTH

De polske death metal-legendene i Behemoth er klare for Inferno Metal Festival 2015. Bandet opptrådte på Inferno på vår andre utgave i 2002, og vi er stolte over å ha de tilbake hos oss. Siden den gang har bandet vokst seg gigantiske og er nok i dag det mest kjente metal-bandet fra øst-Europa. Bandet har aldri ligget på latsiden og konstant gitt ut nye gromskiver. Senest i år med fantastiske «The Satanist». Bandet er tightere enn noensinne og dette blir garantert en heftig konsert.

www.behemoth.pl

 

ENSLAVED

Enlsaved var headliner hos oss det første året i 2001 og er nå headliner igjen 15 år senere. Enslaved startet opp i 1991 og har siden den gangen gitt ut en rekke skiver og regnes i dag som en av de store norske metal-bandene. Bandet har vært en viktig del av Infernos begynnelse da de headlinet vårt første år i 2001. Nå er de tilbake som headliner 15 år senere! Mye har skjedd siden den gang og bandet har beveget seg i en mer progressiv retning og samtlige skiver er elsket av både kritikere og publikum. Bandet har nå hele 12 fullengdere i bagasjen og har mer enn nok å ta av når de nå endelig er tilbake på Inferno Metal Festival.

Les mer om Enslaved sin egne tanker om å spille på Inferno igjen i intervjuet nederst.

www.enslaved.no

 

MY DYING BRIDE

Da My Dying Bride startet opp tidlig på 90-tallet fantes det ikke et band på denne jord som låt dystrere enn de engelske doom metal-kongene. I 2004 skapte bandet magi på Inferno Metal Festival med sin dystre musikk og konserten står som en påle i Infernos historie. Bandet holder samme stil og har bare blitt bedre med årene. Ti år har gått siden sist og vi har mange gang ønsket bandet tilbake og endelig kan vi igjen presentere doom-veteranene på vårt 15 års jubileum.

www.mydyingbride.net

 

SEPTICFLESH

Greske Septicflesh startet opp helt tilbake i 1990 og i 2009 fikk de vise hva de var gode for hos et kritisk Inferno-publikum. De kom og de vant – dermed er på sin plass at de besøker oss igjen under Inferno Metal Festival 2015. De har nylig gitt ut et av sine mest helstøpte verk, «Titan», som har høstet gode anmeldelser verden over og fikk hele to seksere på terningen i lydsjekken til Scream Magazine. At deres konsert på Inferno blir like bra, om ikke bedre, er vi i liten tvil om.

www.septicflesh.com

 

ANTICHRIST

På Inferno har publikum alltid hatt sjansen til å oppdage band på en av de mindre scenene før de blir store og om du ikke allerede har oppdaget Antichrist er det helt på sin plass å gjøre dette på Inferno Metal Festival 2015. Dette er black thrash av beste sort og svenskene er nå klare for Inferno Metal Festival 2015. Bandet ga ut sin debutskive «Forbidden World» i 2011 og den sparker heftig fra seg. Noe også bandet kommer til gjøre under sin Inferno-konsert. Fans av artister som Deathhammer, Nekromantheon og Nifelheim bør definitivt sjekke ut Antichrist. Dette er musikk som fører til bratt flaskeføring og nakkesmerter i dagevis. Metal attack!

www.militiaofdeath.com

 

BILLETTER:

4-dags festivalpass (inkludert klubbkveld) 1500,- Kr. (inkludert billettavgift) http://www.billettservice.no/event/435491

3-dags festivalpass (uten klubbkveld) 1250,- Kr. (inkludert billettavgift)

http://www.billettservice.no/event/435501

Billetter tilgjengelig hos Billettservice (http://www.billettservice.no/). Telefon: +47 81533133

http://www.infernofestival.net / http://www.facebook.com/InfernoMetalFestival

 

ENSLAVED – HEADLINER ETTER 15 ÅR

Det er nå snart 15 siden dere headlinet den første Inferno-festivalen i 2001. Mange album, mange festivaler og mange konserter siden den gang, inkludert det at dere spilte på Inferno også i 2004. Og nå skal dere spille igjen i 2015. Hva husker dere av den første festivalen i 2001, og hvordan var det å spille der den gang? Jeg husker det var røykfylt (hah, tre år før røykeloven)… Grutle husker den gigen godt!

– Det er vel første og eneste gangen vi har hatt flammeblåsing på scenen! Vi fikk en god venn av oss som har drevet mye med den slags til å blåse flammer på introen på låten "Ormgard". Han stod rett ved siden av meg, og stor i kjeften som han er, fikk han plass til ugudelig mye bensin i kjeften. Det ble inni helvete varmt, og hadde han stått 20 cm nærmere meg, hadde manken røket gitt! Hadde kanskje sett ganske mektig ut det også… Et annet minne er jo at Roy, vår gitarist på den tiden, gikk med krykker. Det var et resultat av at han, som sannsynligvis VELDIG få andre har klart, presterte å ende opp i rullestol etter en øving. Gikk hardt for seg i Enslaved-leiren på den tiden, kanskje ikke så glamorøst som TV ut av hotellvinduet, men definitivt noe uvanlig.

Dere har spilt veldig mye live, og reist rundt i verden med band og crew. Hva har dere lært av dette, som dere tar med dere når dere skal spile neste konsert? Hender det at dere går på scenen og bare gjør en jobb, mens andre ganger stemmer alt og da gir dere det store ekstra, Grutle?

– Her tilstreber vi å leve litt etter Bon Scott sin filosofi. Hver gig teller like mye, og hver gig skal fremføres som om det var en gigantisk stadion-gig. Det er selvsagt ikke alltid like enkelt, men så lenge den greia ligger i bakhodet og i ryggmargen, så tilstreber man allikevel å få det til. Ofte er det da også mye fetere å spille for 300 entusiastiske fans i ei svett bule enn det er å spille foran 15.000 folk på en festival. Det handler til sist om å skape en slags symbiose mellom bandet og publikum, at vi drar i samme retning. Når det funker, da er det fett å spille live!

Jeg har sikkert spurt dere om dette før, men hva er forskjellen for dere å spille på en festival, det være seg Wacken eller Inferno kontra det å spille en headlinerkonsert, slik dere gjorde i Drammen 22. september 2010, en fremragende konsert… Og så har dere jo gjort spesielle ting som å spille på Henie Onstad-senteret 2011, der annenhver låt var en coverlåt… Glitrende, ikke sant Ivar?

– Fett at du liker galskapen! Forskjellen kan best beskrives som energier i forskjellig tempo. På en klubbkonsert – som for eksempel nevnte flotte kveld i Drammen – er energiutvekslingen og intimiteten rimelig umiddelbar. For bandet og de som kjenner oss godt inntreffer dette til og med en stund før det blir tydelig "utenfra". Det er derfor vi kan gjøre en konsert mandag kveld i et gudsforlatt høl på vei mellom en amerikansk og en canadisk storby, med 104 småmugne publikummere; og ende opp med hæla i taket og samtlige tenner spikret i oppned-korsmønster på veggen når vi kommer til ekstranumrene. På festival er det en annen form og dimensjon på energibølgene, og når man blir komfortabel med de store, seige utvekslingene mellom scene og publikum spiller det ingen rolle hvor stor eller liten festivalen er. Litt banalt sagt så gjør det å bli mer og mer oss selv det lettere å befinne seg i mer og mer ulike og utfordrende situasjoner. Og å gjøre de helt sære tingene som du nevner et eksempel på; er å gå enda lengre inn i vår egen identitet. Ikke alt er like vellykket, men det gir oss en bedre forståelse av dette livsprosjektet vi kaller "Enslaved".

Inferno Festivalen foregår i Norge. God påske. En ting jeg lurer på er, hvordan tar folk i mot de forskjellige låtene rundt om i verden? Er det slik at alle hyler med på "ISA", mens for eksempel går folk amok i Mexico når de får høre "Allfoðr Oðinn", mens her i Norge trekker folk på skuldrene av denne, siden så få kanskje kjenner til den…? Så enkelt er det ikke, i følge Grutle.

– Du, de der greiene der er av og til litt tricky! Du nevnte coverlåter i sted, og etter nevnte Henie Onstad-opptreden fortsatte vi en tid å spille "Immigrant Song" med Led Zeppelin. På vår egen headliner-turné i USA, slo den jævlig bra an (vi hadde sågar med oss Tony Harnell på vokal i NYC), mens den visse steder i Europa ikke slo an i det hele tatt. Vi spilte noen gigs sammen med Cannibal Corpse, og SKAL SI det publikummet mislikte 70-talls rock… he he.

Når det gjelder våre egne låter, så har "ISA" blitt en sikker vinner og bankers ekstra låt. Det er jo en låt folk husker og vil høre, litt som Motörhead og "Ace of Spades" sånn for å dra en flåsete sammenligning. Den funker stort sett over alt, sammen med "As fire Swept Clean the Earth", "Ethica Odini" , "Allfoðr Oðinn" og "Slaget I Skogen Bortenfor". Når det gjelder oss nordmenn og skuldertrekk, så tror jeg ikke dette er noe fora for det. Det passer best i en doktorgradsavhandling.

Dere har veldig mange låter å velge mellom, og jeg håper det blir en slags gjennomgang av albumene (ca. 1 låt fra hvert album), men det er det vel neppe spilletid nok til (om dere tar kun de lengste låtene, hah). Hva kan vi forvente, Ivar? Og kan dere gi noen hint om dere kommer opp med noe ekstra i løpet av den kvelden dere skal spille?

– Du, så langt har vi ikke kommet – det dukker opp et nytt album til og med før vi går på scenen – men det er ingen dum idé du kommer med der. Selvsagt litt nedskalert innen tidsrammene. Det er tross alt et 15-års jubileum for festivalen, og vi spilte på den første utgaven. Den slags jubileer må og skal feires med noe helt spesielt.

Helt kort hva skjer ellers i Enslaved-leiren for tiden? Det er jo et par år siden "RIITIIR" ble gitt ut, så det er kanskje noe nytt på gang der i gården? Ivar informerer.

Om det er. Vi går i studio i midten av september og jobber noen måneder med det, før nytt album fyker litt utpå nyåret; i alle fall i god tid før Inferno 2015. Før den tid skal vi levere bestillingsverk på Eidsvoll i forbindelse med grunnlovsjubileet (13. september) og gjøre siste konsert på "RIITIIR"-albumet i Bergen! Deretter er det bare å legge seg i nådeløs trening for Inferno!

 

Intervju av Roy K. K. Bakland.