SKRØMT – Norsk metall på norsk

SKRØMT – Norsk metall på norsk

SKRØMT er et relativt ungt metalband fra Drammen. De spiller norsk metall med norske tekster. Bandet ble startet opp i 2011 og de slipper sitt debutalbum i neste måned. Jeg må innrømme at jegkjente lite til bandet på forhånd og spørsmålene var mange. Hvem er Skrømt? Hva er Skrømt? Vi lar gitarist og bandgrunnlegger Øyvind Rasmussen med litt hjelp fra Mariuuz og Lauritz Husø forklare.

"Sjelebrann" er tittelen på debutskiva deres og den kommer ut nå i høst. Hva kan dere si om den?

"Sjelebrann" startet som en demo med bare et par låter – men vi fant fort ut at det måtte bli mer! Prosjektet vokste fra demo, til EP, og videre til full plate. Mye av innholdet ble skrevet under innspilling, og vi ble stadig forbauset over hvor gode resultater vi ble sittende igjen med.

Alt er spilt inn med Skrømt både bak instrumenter og spakene, og det aller meste er spilt inn i bandets eget studio, DarkStudio, et komplett studio i Drammen. Platen er i tillegg mikset og mastret av Kjetil Ottersen (1349, In_zekt, Funeral m.fl.) fra Vektor Facilities, som har gjort en helt fantastisk jobb!

En smakebit av platen kan høres på vår soundcloud: https://soundcloud.com/skromt/teaser

Hvor kommer tittelen "Sjelebrann" fra?

Mariuuz: Slik det ofte er, var det vel mer slik at det var tittelen "Sjelebrann" som fant meg. Jeg har til en hver tid utallige titler og tekststubber svirrende rundt i mitt lille tankeunivers. Felles for de alle, er at de oppstår i det store intet, utenfor kognitive prosesser og resonnement, og konkretiseres ut i fra bildene de danner i tankene mine når jeg leser dem, eller hører dem gjenfortalt og sunget. Jeg har alltid hatt det slik med musikk, at det å høre en låt kan henstille meg til visuelle framstillinger av andre virkeligheter enn min egen, på mange måter blir det en portal inn til andre dimensjoner, og det er denne reisen, denne visuelle følelsen, jeg søker å skildre i lyrikken jeg skriver. Samtidig liker jeg å male med bred pensel, og overlate til mottaker å tolke, transponere og ekstrapolere sine egne definisjoner, verdier og opplevelser. Således kan "Sjelebrann" bety en ting for meg, og noe ganske annet for personen til venstre for meg, og nok en ting for personen til venstre for ham igjen, som er slik jeg liker det. Når det er sagt, så skader det jo ikke at det, i alle fall i mine øyne, er en veldig sterk og beskrivende tittel, som på mange måter nøster sammen de gjennomgående trådene i låtene på platen.

Skromt 14.JPG

Skrømt spiller bastardmetall. Det må vi få en forklaring på hva er.

Bastardmetall er nettopp det det høres ut som! En sær blanding av rock, metall, vals og hva enn som faller oss inn! En sjanger som rett og slett ikke kunne fått et annet navn.

Skrømt skal ut på en liten utenlandsturne i begynnelsen av september. Hvordan kom den i stand og hvem er Sydäntalvi?

Skrømt er et ambisiøst band, og vi har et behov for å ikke bare spre budskapet vårt over det norske land, men også utenfor landegrensene. Vi var på jakt etter en utenlandsturné, og sendte en føler til en av våre venner i Finland. Mikael (kanskje mest kjent fra finske Cassie) spiller i flere band, og blandt dem er Sydäntalvi nok det vi har mest til felles med.

Sydäntalvi spiller atmosferisk rock og synger på finsk, og siden vi synger på norsk blir dette en spennede turné! Vi har veldig lite erfaring med å snakke engelsk mellom låtene for så å synge på norsk – noe bakvendt fra normen!

Gjennom sitt ekstensive nettverk, og hard innsats, ordnet Mikael en rekke konserter, og vi gleder oss stort til turen!

Hvordan er det med historien? Hva kan dere fortelle oss der? Hvem er med? Lineup skifter? Når startet dere opp? Hvorfor startet dere opp band? Hvorfor navnet Skrømt?

Navnet er noe av det som kom først. Skrømt er et eventyr – en hyllest til de utstøtte helter og de mørke sider av livet. Skrømt er tidløs, uten kjønn, form eller farge. Vi har alle våre Skrømt, og fra tid til annen, om enn i korte glimt, lar vi dem styre verden.

Jeg startet bandet en gang i 2011 som et noe mer aggressivt alternativ til bandet jeg spilte i da. Det var et par riff jeg hadde liggende, og et ønske om å spille musikk som var nærmere svartmetallen. Jeg fikk med meg Jørgen, som var trommis i det andre bandet mitt – og etter litt tilfeldig jamming når det passet, fikk vi også med Mariuuz på bass! Begge ble valgt ut fordi jeg viste de gjorde en fantastisk jobb på scenen, og lenge var det å stå på scenen en langt høyere prioritet enn å faktisk øve!

Bandet var i lengre tid ikke stort mer enn et prosjekt, hvor vi spilte konserter her og der – alle hadde andre band som øvde regelmessig. Vi tok med oss en vokalist, Thor – som desverre måtte trekke seg etter bare en konsert da det rett og slett ikke var tid til overs. Dette tvang meg inn i vokalrollen, da vi såklart hadde konserter på planen – og kanselering har alltid vært uaktuelt! Vokal var noe jeg aldri hadde gjort før, men det tok heldigvis ikke lang tid før den langt mer erfarne Mariuuz ikke lenger klarte å holde stemmen unna og vokalrollen ble delt mellom oss!

Jo mer vi utviklet oss i en spennende retning, jo mer engasjerende ble det – vi hadde nok ikke tatt det like seriøst om bandet hadde forblitt et typisk svartmetall band. Vi oppdaget Laurits, som tok turen til Drammen og gjennomførte en prøvespilling med oss. Fra august 2013 valgte vi dermed å ta Skrømt som hovedband, og satse mer – det resulterte i den kommende platen, en rekke konserter, og snart turné!

Skromt_Sjelebrann.jpg

Inspirasjonskilder finnes stort sett over alt. Hvor kommer Skrømt sine fra?

I starten var såklart svartmetall, slik som Taake en stor inspirasjon, og selv om disse aldri har sluppet taket, er det så mye mer som inspirer Skrømt. Filmer, bøker, vitenskap, kunst og en rekke band. Blant annet kan man kanskje nevne; Devin Townsend, Muse, Opeth, Windir, The Ocean, RamZet, Uriah Heep, Led Zeppelin, Agatha Christie, Lovecraft, Dumas, Picasso, Gaudí, Salvador Dali, J. R. R. Tolkien, Tom Egeland, Jeffery Deaver, Neil Gaiman, David McKean og mye, mye mer!

Det må jo også sies at den gode tilbakemeldingen vi får, samt følelsen av å stå på en scene er inspirasjon i seg selv, og det som driver oss mest for tiden er nok nettopp dette – ønsket om å til stadighet komme tilbake på scenen, hvor enn den er.

Vi avslutter med å spørre om hvor ideen om tubaen kommer fra?

Tuba var helt i starten en sær tanke, en vill og halvveis useriøs fantasi jeg hadde om et halloweenband, som blant annet skulle spille "mørke" utgaver av tivolilåter – med blant annet tubaist, og dermed var frøet sådd.

Da Laurits, en klassisk skolert tubaist med stor interesse for metall, introduserte seg selv i en gruppe for musikere på facebook var det selvfølgelig umulig å ikke ta kontakt. Laurits viste seg fort å ikke være en tradisjonell tubaist, og ble snart uvurderlig i miksen. Resultatet snakker for seg selv!

Laurits: Det at Skrømt var så åpne til å prøve ut dette instrumentet er det som inspirerte meg i starten, men konsertene og fansen gjør at det som startet som en idé er blitt en drøm.

Noen avsluttende vise ord?

Høflighet synes å være en tapt dyd i vår tid, så vi får gjøre vårt med å takke så mye for oppmerksomheten, i tillegg til den gode jobben dere gjør for å holde folket oppdatert på hva som rører seg i grasrotmiljøene. Ellers er det ikke stort mer å si enn at vi gleder oss til å overbevise akkurat deg som leser dette nå om at Skrømt er ett helt naturlig tilskudd til platesamlingen din, og ikke minst en opplevelse du skylder deg selv i levende live.

https://www.facebook.com/skromt