BEYOND THE GATES 2014 – En erfaren treåring

BEYOND THE GATES 2014 – En erfaren treåring

Da Hole in the Sky Festivalen ble et avsluttende kapittel i 2011 var det mange metalheads som mistet et samlingspunkt på slutten av sommeren. Hole in the Sky var en høyt verdsatt festival og sammenkomst for både norske og en hel del tilreisende. Festivalen ble av mange ansett som en av de aller beste undergrunnsfestivalene på metalsiden og sorgen var stor da festivalledelsen gikk ut med nyheten om at nå var det slutt. Gledelig nok dukket bookingguru Torgrim Øyre opp på Facebook med en helt ny festival allerede året etter. Ikke helt en erstatter for Hole in the Sky, men likevel en undergrunnsfestival enda litt lengre nede i kjelleren enn det Hole in the Sky var. BEYOND THE GATES var navnet på denne nyvinningen som holdt hus nede i kjelleren på Garage i Bergen  den siste helgen i august. Grunnlaget for å opprettholde Bergen som festivalby er definitivt her. Nå står den tedje utgaven for døra og vi har dratt inn festivalboss Torgrim Øyre for en liten prat.

BtG_13_Torgrim.jpg
(Photo: Charlotte Fossum)
 

Intervju med bookingboss Torgrim Øyre
(Av Rune Grande)

 

Festivalkonkurransen i Bergen, hvordan er den nå? Er den sunn og fornuftig?

Svar: Hehe, det spørs hva du mener med sunn og fornuftig. Jeg regner med at du sikter til at vi nå har fått Blastfest som en årlig greie også. Vel, vi fortsetter med det vi alltid ha gjort og det tror jeg skal gå helt fint. Har man et tydelig konsept og en klar kurs, tror jeg det er liv laga uavhengig av hva andre måtte finne på. Vi er mest opptatt av å lage en best mulig festival for det vi anser som vårt kjernepublikum.

Tilsiget av utenbysfolk og utlendinger, er det opprettholdt?

Svar: Jeg vil anslå at to tredjedeler av publikummet til Beyond the Gates er folk er tilreisende både fra inn og utland. Hadde det ikke vært for denne dedikerte gjengen, så hadde det vært vanskeligere å kjøre en såpass spisset profil som vi ønsker.

Line-upen er vel den mørkeste som er å oppdrive i den store festivaljungelen i alle fall i Norge. Hva kan du si om den?

Svar: Jeg synes vi har fått til en fin blanding av det meste som preger undergrunnsscenen i dag, både innenfor death, doom og black metal, som jo på mange måter er forsettet vårt. Også har vi jo fått med noen ringrever til å avslutte de respektive dagene.

Hvem er du selv mest fornøyd med å ha fått tak i?

Svar: Tja, jeg må jo alltid være litt diplomatisk. Det viktigste er å få til et program med artister som utfyller hverandre på en bra måte. Ole Aune og Stian Fossum har jo som kjent hver sine domener og leverer alltid prima saker, enten det er snakk om ferskvare eller vellagret. Det er fett å få en av de første konsertene til Sinmara og Dødsengel, samtidig som det blir stas å få intimkonserter fra Primordial og heavy metal-legendene Satan. Førstnevnte er jo et rimelig utagerende og visuelt band, så det kan jo bli mektig på Garage. Det skal bli spennende å se hva Fusas finest, Inculter, Dead To This World og Reptilian koker i hop når de får med seg fint utvalg gjesteartister. De skal spille egne og andres låter. The Ruins of Beverast er også et band jeg ser frem til å se live for første gang. Jeg vet at det er noen karer som er selvskrevne frontrow bangers under Purson-konserten.

Du har jo holdt på med dette i noen år nå. Er det fortsatt like moro og hva har forandret seg mest i bransjen siden du førte gang booket band til Hole in the Sky?

Svar: Det var kanskje litt mer nervepirrende og spontant de første årene. Etter hvert så lærer man jo mye om mekanismene og hvordan ting henger sammen, hva som funker og hva som ikke gjør det. Det jeg likte best med Hole in the Sky de siste årene, var å lete frem nye småband. Tråle forum og oppdage nye ting. Det er jo litt av den interessen som har blitt videreført med Beyond the Gates, selv om jeg kanskje har en mer administrativ rolle nå. Det er alltid spennende å se hva Ole og Stian kommer opp med, bookingmessig er programet fint fordelt mellom oss tre.

Du har garantert lært en masse etter hvert opp gjennom dine bookingaktive år. Hva har vært mest overraskende av det du har lært og opplevd?

Svar: Det er kanskje ikke en overraskelse, men man oppdager fort at det er ingenting som er gitt eller går av seg selv. Band du i utgangspunktet skulle tro trakk mye folk, selger ikke nødvendigvis billetter selv om det er mange die hards på ymse forum som lovpriser dem. Kred betaler ikke husleia, som en kompis sa. Det er derfor det er hakket mer befriende å drive i det små, da
snakker du til de som virkelig er dedikerte og opptatt av å sjekke ut nye ting. Da har man straks litt mer å gå på.

Hvordan ligger det an med billettsalget? Er det fortsatt mulig å oppdrive billetter om noen vil ta turen til Bergen den siste helgen i august?

Svar: Vi selger raskere enn tidligere år, så forhåpentligvis blir det smekkfullt alle dager i år.

Ellers noe verdt å nevne fra Beyond the Gates leiren?

Svar: Hold det ekte.

BtG_poster_14.jpg

Billetter:

FESTIVALPASS: NOK 1010,-
DAGSPASS TORSDAG: NOK 405,-
DAGSPASS FREDAG: NOK 405,-
DAGSPASS LØRDAG: NOK 405,-

BESTILLES FRA BILLETTSERVICE.NO

 

Overnatting:

Rett over Garage finner du City Appartments, et rimelig hotelltilbud for rockere som ikke krever frokostbuffet.

Øvrig hotelltilbud i Bergen finner du her.

 

Program:

Thursday 28th

Inquisition (US)
The Ruins of Beverast (DE)
Dødsengel (N)
Irkallian Oracle (S)
Sinmara (ISL)

Friday 29th

Nifelheim (S)
Grave Miasma (UK)
Revidert Kommunal Handlingsplan (N)
Sonne Adam (ISR)

Saturday 30th

Primordial (IRL)
Satan (UK)
Purson (UK)
Jess & the Ancient Ones (FIN)

Also appearing across the weekend: Satan’s Satyrs (US)

 

https://www.facebook.com/events/706757896013187/