RADIOINTY 2013 – Jernverket ved Helle Stenkløv

RADIOINTY 2013 – Jernverket ved Helle Stenkløv

Metalradio dj-er er en utdøende rase. Det er ekstremt dårlig utvalg for de som sverger til gammelmåten å høre på musikk på, men noen ildsjeler finnes det fortsatt der ute i eteren. Eternal Terror har forsøkt å finne ut litt mer om disse og første kvinne ute er Helle Stenkløv som er programleder i Jernverket.

Først må vi få litt bakgrunnsinformasjon om deg. Hva hadde du for erfaring med media og eventuell skolegang innen media før du begynte med Jernverket?

Jeg begynte for så vidt å eksperimentere med radio allerede som liten, men den formelle karrieren startet i studietiden. Jeg har en master i musikkteknologi fra NTNU, og valgte å skrive hovedoppgave om bruk av jingler, musikk og kontentum på radio. På samme tid jobbet jeg i Studentradion i Trondheim (nå Radio Revolt). Mitt første metalprogram het Hammartid og ble sendt mellom 2008 og 2010. Jeg gjorde mer enn hundre intervjuer med små og store band i løpet av disse årene, og det var en god erfaring å ha med seg! Senere fikk jeg jobb som metalfrilanser i Lydverket og P3 Musikk, og jeg gjorde også en del for Pyro. Ellers var jeg lenge programleder i Nattønsket på NRK P1, og jeg har også vært innom Radioadressa. Nå er jeg fast inventar hos Radio Rox og Radio Metro.

Når gikk første sending av Jernverket på luften? Når begynte det og hva var hovedårsaken til at du startet opp?

12. november 2012. Da hadde jeg ikke vært på radio en stund, og jeg kjente at jeg savnet det. Tidligere det året hadde jeg tatt kontakt med Radio Rox, en nyoppstartet Oslo-kanal som lette etter DJer. Jeg sendte inn noen gamle klipp, fortalte kanalsjefen hva jeg så for meg og lagde en pilot. Vips, så var jeg på lufta igjen!

HelleStenklov_13_2.jpg

Hvorfor denne forkjærligheten for radio?

Radio er bilder på sitt beste. I dag blir vi bombardert med visuelle uttrykk. Det er så mye som krever oppmerksomheten vår. Med radio trenger du bare ørene, mens underbevisstheten tar seg av bildene. Radio blir derfor ofte mer personlig enn fjernsyn. Jeg er dessuten svært opptatt av språk. Det å variere språkbruken til stadighet er en stor utfordring. Det er så mye du kan gjøre med lyd! Jeg liker å snakke, men i sosiale sammenhenger regnes det som uhøflig å prate hull i hodet på folk. På radio trenger jeg ikke å bry meg om det, og det er deilig.

Har du inntrykk av at folk hører på radio i dag?

Ja. Lytterne er dog mindre trofaste enn før, de skifter oftere kanal. I radioens gullalder på 50-tallet benket alle seg foran apparatet da radioteateret og Barnetimen ble sendt. Nå har ikke folk tid til å lytte ved faste tidspunkter. Derfor er det viktig å gi dem muligheten til å høre sendingene i etterkant.

Når kan man høre Jernverket?

Onsdager fra 21.00-22.00. Reprise på søndager 21.00-22.00. Jeg legger også ut sendingene på Dropbox etterpå: https://www.dropbox.com/sh/5oxmjna0ycrfa6w/JHrFfSus_c

Har du noen formening om hvem som hører på Jernverket? (aldersgrupper, miljøer, geografisk nedslagsfelt osv)

Det er ikke gjort noen konkrete undersøkelser ennå, så jeg må basere meg på tilbakemeldinger fra folk. Vil anta at mange av dem som lytter er metalfans som er interessert i mer enn det som rører seg på overflaten. Vet at folk fra hele landet lytter, og det er også en del lyttere ellers i Europa, USA og Sør-Amerika.

Hva er Jernverkets profil?

Kjent og ukjent, gammelt og nytt i skjønn forening. Det som er bra får spilletid, det som ikke er det, får ikke. Total dess, for å si det sånn.

Hvilke band er det mest sannsynlig man vil få høre når Helle er på luften?

Jeg prøver å variere mye, og det er sjelden jeg spiller de samme bandene flere ganger på rad. Tror ikke jeg vil trekke frem noe spesielt band, men du kan høre black, death, doom, heavy, power, speed  og thrash.

Kan alt av metal blir spilt eller er det noe man aldri vil høre på Jernverket?

Metalcore, trøndercore, deathcore og deres like vil aldri bli spilt. Kan styre meg for det meste av folkmetal , stoner, industrial, melodisk death og "humormetal" også, men det kan gjøres unntak.

Er det mulig for demoband å få sin musikk spilt på Jernverket? Hvordan går de i så fall fram?

Ja, hvis de er gode, så. Prøvde å ha en fast demospalte til å begynne med, men det er ikke så lett å oppdrive dyktige demoband hver uke. Hvis du sitter og ruger på en god demo eller vet om noen som gjør det, norske så vel som utenlandske, send meg en e-post på jernverket@radiorox.no eller ta kontakt via http://facebook.com/jernverket.

Jernverket deler ofte ut konsertbilletter og gir dermed pr til en del arrangementer i Oslo. Hvilke typer konserter er de mest populære blant Jernverket lyttere?

Hvis jeg avslører det tør ikke folk sende inn svar på konkurransene lenger. Men festivalpass er jevnt over mer populære enn enkeltkonserter.

I hvor stor grad styrer din egen personlige smak den musikken som blir spilt?

Dersom jeg ikke har gjester er det stort sett min personlige smak som styrer, men jeg spiller også musikk jeg vet holder høy kvalitet, selv om jeg ikke nødvendigvis elsker det selv. Når jeg har gjester får de velge all musikk. I blant lar jeg også lytterne bestemme over en hel sending.

HelleStenklov_13_1.jpg

Er Helle enerådende når spillelister skal settes opp?

Haha, det er jo bare jeg som styrer Jernverket, så ja. Men jeg er alltid åpen for innspill. Les svaret over.

Du kjører også med intervjuer i dine sendinger. Hva har vært det største høydepunktet så langt der?

Repulsion og Midnight er foreløpig det "største" Jernverket har gjort, men jeg har jo gjennomført mange intervjuer før det. Høydepunkter er Devin Townsend, Sodom, Death Angel, Autopsy, Manilla Road, Mayhem… Det er blitt så mange, og hvert enkelt intervju er kult på sin måte. Må få tak i Iron Maiden eller Judas Priest snart for å overgå det. En dag.

Navnevalget Jernverket, hvor kommer det fra?

Jeg kjørte en navnekonkurranse på Twitter og fikk inn nærmere 100 forslag. Jernverket var rett og slett det beste.

Lydverket – Jernverket. Det ble ikke noe kluss der da du gikk fra det ene til det andre?

Jeg vil ikke si så mye om det, men jeg kan ikke jobbe for Lydverket samtidig som jeg har et program som heter Jernverket på en annen kanal. Det sier seg selv. Kontrakten min hadde uansett gått ut hos NRK, så det er ingen sure miner der. Jobber gjerne for dem igjen.

Hva hører du mest på selv? Har du noen favorittband og/eller favorittskiver?

Det varierer veldig, men liker bl.a. Antichrist, Aunt Mary, Aura Noir, Black Magic, Cultes des Ghoules, Darkthrone,  Deathhammer, Dream, Execration, Griffin (US), Hellhammer, Høst, Judas Priest, Morbus Chron, Mion’s Hill, Maim, Moody Blues, Nekromantheon, Obliteration, Peste Noire, Pseudogod, Razor, Repugnant, Repulsion, Satan, Saxon, Svartidaudi, Teitanblood, TNT, Vampire, Witchfinder General osv. Sliter generelt med å velge favoritter.

Hva hører du på akkurat nå?

Exodus – Bonded by Blood står i platespilleren.

Og til slutt; hvem er egentlig Helle?

Eternal Terror vant nettopp VM i verdens kjedeligste og bredeste spørsmål.

 

Jernverket_banner_13.png