PECCATUM – Ihsahn – Den siste Emperor

PECCATUM – Ihsahn – Den siste Emperor

En kveld sent i mai 2004 ringte Ihsahn opp Eternal Terror skribent Ruben Haug for en prat om PECCATUM "Lost in Reverie". nå som Emperor igjen har annonsert en reunion og Ihsahn er i vinden som aldri før, synes vi det er på sin plass at denne lille perlen av et intervju igjen ser dagens lys.

Må vel begynne med og gratulere med "Lost In Reverie", den nye plata til Peccatum. Hvordan har så mottagelse vært så langt?

Vi hadde jo trodd at dette var enda smalere enn det vi hadde gjort før da. Da med tanke på at det er mer variert og mindre metall, men alt vi har fått av tilbakemelding har vært femmere og seksere på terningen og folk synes å være nesegrus i skiva så jeg vet ikke hva vi har gjort feil jeg, hehe. Men det har vært veldig positivt altså.

Blitt mye intervju nå da?

Det har jo blitt gjort en del presse foreløpig, men så er det veldig mye som står på trappene nå og det er jo før vi begynner med presse i USA så interessen er bra.

Det høres jo bra ut! Men hvis du skulle beskrevet Peccatum til en som verken hadde hørt om eller hørt noe av Peccatum, hvordan ville du beskrevet det til de personen?

Nå må jeg tenke meg litt om her! Et band fra grenseland fra ytterpunktene fra utspring fra ekstrem metallen. Eneste rammen vi jobber innenfor er vel at det skal være mørk musikk. Det handler om mye kontraster fra det helt stille akustiske til det mest ekstreme kan du si med innslag fra både jazz, elektronika, støymusikk holdt jeg på å si.

Peccatum_LostinReverie.jpg

Hvordan ser du så på det nye opuset "Lost In Reverie"?

Er veldig stolt av det produktet og det har vært en sinnsykt lærerik prosess for oss også! Mye fordi det er lenge siden forrige Peccatum skive og nå er vi også en duo, men i mellomtiden har jo Ihriel gjort Star Of Ash skiva som soloplate og jeg har gjort den siste Emperor skiva så nå ville vi ta en helt annen fremgangsmåte da. Noe av låtmaterialet har vi tatt utgangspunktet i et helt akustisk perspektiv og har vi tatt utgangspunkt i et elektronisk perspektiv så har det jo blandet seg etter hvert, men vi har jo prøvd å variert innfallsvinkelen til skrivingen også. For å være helt ærlig så har vi vært jævlig nøye! Vi har sikkert kasta materiale for to skiver til i prosessen. Vi har vært vant til å skrive materiale til en skive for å så gjøre det kan du si, men nå har vi skrevet mer materiale enn det vi har trengt for så å plukket ut det vi virkelig følte fungerte. Det er også den første plata vi har produsert ene og alene i vårt eget studio og har vel egentlig stått for alt, så å ha fått så mye gode tilbakemeldinger på produksjonen har vært moro. Det er en plate vi er stolte av!

Har dere fått noen tilbakemeldinger fra fans av tidligere Peccatum skiver?

Så mye er det ikke blitt for det er ikke så mange som gidder sende e-mail om slikt kan du si og vi har jo heller ikke noe forum på nettsida så. Men fra de vi har hørt fra har det vært positivt, men det har vært hovedsakelig journalister, men jevnt over har det vært ganske oppegående besøk på nettsida så vi regner med at det er mange som følger med og at de er spente på hva som kommer. Men det har vært en del forsinkelser av distribusjon ut i Europa også så det er ikke alle stedene den er tilgjengelig ennå, det kan jo ha litt med det å gjøre.

Hvordan ser du på utviklingen til Peccatum fra debutalbumet "Strangeling From Within" til "Lost In Reverie"?

Jeg vil si at utviklingen har vært ganske stor og det må man vel nesten også forvente siden første albumet kom i 1998, hehe, men tidligere var det vel litt strengere rammer med tanke på utgangspunktet i en litt mer tradisjonell besetning sånn tankemessig rundt skrivingen med eksperimentell metall med trommer, bass og gitarer. Men vi har en stund hatt lyst til å produsere en plate med et helt annet utgangspunkt der en låt før det den trenger uavhengig ev på en måte en genrebestemt besetning. Så det har på en måte vært veldig utfordrende, det er jo veldig mye nytt territorium å by seg inn på, men også har gjort del veldig spennende og kunne øve med mye forskjellige ideer og ikke tenke tradisjonelt på noe som helst vis. Vi har jo lært mye siden den første skiva og føler at det bærer den nye skiva preg av. Men vi har også fått tilbakemelding om at folk hører at det er Peccatum kan du si så mye av måten å skrive på, melodiføringer og tematikk er vel en videreføring av det vi har gjort før, men det har altså kommet nye måter å uttrykke det på da underveis.

Peccatum_1.jpg

Dere spilte jo inn "Lost In Reverie" i deres eget studio, Symphonique Studios. Hvordan foregikk det?

Det har vært mange lange nattetimer det vet du. Vi har jobbet slik at vi har utarbeidet materialet underveis så alt har mer eller mindre fått en gradvis ferdiggjørelse underveis kan du si. Som jeg sa så har vi også tatt veldig forskjellig utgangspunkter, vært mye akustiske ting, vi har eksperimentert med det og forskjellige merkelige lydkilder og sånne ting, veldig mye elektronisk arbeid med syntese og sånne ting. Mye spennende. Vi spilte jo inn trommer her med Knut Aalefjær og sånne ting så det har vært en veldig ålreit prosess. Det var jævlig varmt for det var midt på sommeren og det blir så inni helvetes varmt her. Det var en arbeidstemperatur her på 32 grader så etter å ha holdt på noen timer så føler man at man holder på å eksplodere og skjønner ikke hvorfor før man ser på gradestokken lissom, hehe.

"Lost In Reverie" er jo mye mindre metall enn sine forgjengere, hvorfor har det blitt slik?

Har vel kanskje svart litt på det underveis, men det er jo at vi ønsket å ha en litt fresh start og Peccatum har jo alltid handlet om dette å eksperimentere med ting. Dette og bryte barrierer å gjøre ting på en ny måte, ikke minst for oss selv, men også læringsprosessen i det. Når du jobber så mye med musikk så er du lite interessert i å bli sittende fast i et spor der man gjør ting på en veldig sånn fastsatt måte. Sånn sett har vi prøvd og gjort hele prosessen slik at hele tiden holdes spenningsnivået og overraskelsesmomentene oppe.

Du nevner Knut Aalefjær. Han har jo definitivt satt sitt preg på skiva, uten tvil. Hvordan kom dere i samarbeid med ham og hva synes dere om innsatsen han har gjort på skiva?

Han spilte jo i utgangspunktet på soloplata til Ihriel så det var jo slik vi kom i kontakt med ham og han er en fantastisk perkusjonist. Jeg tror han er førsteamanuensis på perkusjon. 15 uker i året spiller han med filharmonien, spiller i 5-6 jazzband pluss freelance. Han kom hit, var en veldig koselig fyr og han ga uttrykk for å synes det var spennende å spille en slik type musikk i en slik setting. Han hadde vel en tre-fire forslag angående perkusjonsarrangering rundt dette. Han improviserer fantastisk og det er bare å sitte der med haka på det fjerde knappehullet og bare ta opp. Han gjorde alle de trommene på en dag han. Han hadde jo fått en preproduksjon med programmert perkusjon som i utgangspunktet illustrerte hvor vi ville kan du si og han gjorde en fantastisk jobb utover det.

Dere har jo skilt lag med PZ og etter hva jeg har forstått skjedde dette ganske så smertefritt.

Jada. Det var rett og slett på grunn av musikalske forskjeller og det at han hadde veldig lyst til å satse fullt på Source of Tide. Det har jo hele tiden vært hans hovedband og han er i langt større grad en livemusiker, han er jo en gammel rocker, hehe. Vi er jo veldig studioorienterte og liker å jobbe på den måten kan du si, så det falt seg ganske naturlig å gjøre det sånn.

Kanskje du vet litt om hvordan det står til med Source of Tide du da?

Ja, de driver og jobber en del med nytt materiale de nå og de har fått ny trommeslager. De driver også å sender noen låter rundt nå for kontrakten med Candlelight er ferdig nå så de driver å fisker hos litt forskjellig selskaper.

Peccatum_2.jpg

Hvordan vil du kategoriserer Peccatum ut i fra hvordan dere høres ut i dag? Jeg vet det er et stygt spørsmål, men jeg er litt nysgjerrig av meg.

Nei, mørk avantgardistisk musikk.

Hvordan kreerer du og Ihriel musikken?

Noe jobber vi ut sammen da vi sitter rett og slett med gitar og piano mens noe gjør vi hver for oss, enten i studio eller hver for oss da jeg bruker gitar og Ihriel bruker mye piano i skriveprosessen. Enten sø kicker vi på det eller ikke og vi spiller ofte inn ting ganske kjapt. Har veldig masse liggende på PC, småfiler, ideer og slike ting og tar det gjerne fram med jevne mellomrom og prøver gjerne å se på det litt mer objektivt og bygger videre på det derfra kan du si.

Du sier at det er blitt mye materiale til overs. Vil noe av dette bli gitt ut som en limitert sak til de mest dedikerte fansen?

Nei, det tror jeg ikke. Det er sånne ting som vi ikke gjorde ferdig kan du si. Vi spilte jo ikke inn alt av vokaler underveis. Vi jobber gjerne opp en full preproduksjon på ting først, men vi skilte jo mye ut i løpet av den preproduksjonsprosessen. Noe av materialet vil kanskje bli brukt for Knut spilte opprinnelig på enda en låt som vi kutta ut i første omgang, men det kan det hende vi plukker opp igjen for en senere utgivelse.

Kan du si noe om tekstene?

Veldig surrealistisk inspirert. Det har vært litt utgangspunktet for hele plata at det er veldig lite konkrete historier og konkrete budskaper, men veldig mye inntrykk. Toneangivende og stemningsangivende ting.

Hva kommer først av musikk og tekst da?

På denne skiva har det vært enten eller. Det har vært litt uvanlig for vi har som regel kommet med tekstene i etterkant, men denne gangen har det vært litt begge deler og gjerne skrevet ting sammen også med musikken. Og begge elementene har påvirket hverandre gjennom hele prosessen.

Skiva er jo utgitt på deres eget nyoppstartede selskap Mnemosyne Productions. Vil det komme bare Peccatum der?

Nei, overhodet ikke, men det er mange som tror det. Etter at vi var ferdig med kontrakten med Candlelight så syntes vi at de ikke passet oss lengre så vi hadde lyst til å se om vi fant noen andre samarbeidspartnere og en periode fikk tilbud fra både store og små selskaper. Det vi fant ut var at vi hadde en så stor del med tanke på at vi spiller inn selv, produserer selv. Også siden vi er et såpass sært band så var vi opptatt av at Candlelight måtte promotere og gjøre jobben for oss slik som vi ville det og for et band som oss så var det da ganske naturlig og starte opp en egen label. Man tar jo da hele jobben og det er jo ganske mye, men man slipper overraskelser og ubehageligheter som man kan få når man må forholde seg til andre- og tredjeperson. Ting blir ikke gjort sånn som man kanskje hadde tenkt det, men mest av alt fordi at nå kan vi øke produksjonen kan du si. Nå kan vi jo begynne å finne nye talenter og artister og vi kan prøve å gjøre noe for den delen av Norge, det markedet som ligger i grenselandet i ekstrem metallen som gjerne balder seg inn i andre ting.

Har dere noen spesiell ideologi bak selskapet?

Ikke annet enn den rammen vi setter oss om at det er mørk kvalitetsmusikk vi har lyst til å gi ut. Vi har også lyst til å jobbe ganske tett på artister vi signer og gjerne følge opp med innspilling og produsering i eget studio og bruke de kontaktene og erfaringene vi har gjort etter en relativt lang karriere innenfor denne genren. Og da i tett samarbeid jobbe fram noe vi håper blir kvalitetsprodukter.

Har dere noen andre band i kikkerten nå?

Vi har begynt å få tilsendt en del, men ikke noe vi har fått gode vibrasjoner av ennå. Men vi har jo ikke fått opp nettsiden ennå så folk vet jo ikke hvordan de skal kontakte oss. Men der vil det jo komme opp litt rundt profilen og om tankene bak selskapet og hva vi er ute etter. Det blir nok mer etter hvert tenker jeg.

På denne skiva synes jeg både du og din frue synger bedre enn noen gang, dere har begge utviklet vokalen noe sinnsykt! Er dette selvøvd eller har dere gått til sangpedagog?

Jo, takk for det! Men akkurat det er vel det vi ikke har gjort i det siste. Vi har begge gått til sangpedagog i mange år, men noe av den store forskjellen er jo vokalen tilpasset materialet i og med at materialet er så annerledes. Det er jo en mye tettere tilnærming på dette der det tidligere var mye større lydbilde, mye større og pompøst hele veien. Nå er det jo mye mer stille ting og produksjonsmessig mer intimatmosfære rundt dette og det i seg selv påvirker jo måten man synger på.

Peccatum_3.jpg

Blir det mye konserter fra Peccatum i år da?

Ikke mye og som du hører på skiva så skal det litt til for å få til dette live på en måte. Men vi har ikke slått det fra oss og vi har fått en del tilbud allerede fra folk som har lyst til å se oss live, men det blir nesten et like stort prosjekt i seg selv som det å spille inn ei skive. Vi må jo ha et ganske stort ensemble med oss og tanken vår i alle fall sånn i utgangspunktet er at det blir ikke noe sånn pub til pub 30 dager i Europa opplegg, men at vi heller kanskje gjør mer enkeltforestillinger kan du si der man klarer å implisere dette og får til en mer total pakke der vi kan hyre inn folk til den jobben de trengs til. Og da eventuelt re-arrangere ting fra denne skiva og fra de forrige til å passe inn i en slik setting. Men det er jo et ganske stort stykke arbeid som skal til, men noe vi så absolutt håper vi kan få til i framtida.

I min anmeldelse av "Lost in Reverie" skrev jeg at det var veldig lett å høre hvem som skrev musikken på siste skiva til Emperor. Har du noen kommentar til det?

Hehe, hvis du tenker på de blackmetal temaene så har jeg vel det. Det er flere som har sagt det skjønner du og de riffene er det ikke jeg som har skrevet, hehe. Dem er det Ihriel som har skrevet.

Er vel hun som har lagd siste skiva til Emperor da?

Nei, det er det ikke. Det synes vi har vært litt morsomt for det er flere som har påpekt det, og det er jo en tilfeldighet, men igjen så sier jo det litt om tematikken da på "Black Star" og sånne ting så er det mye den samme tematikken som går igjen både i ekstreme former og veldig stille former. Det er vel det som har vært litt forskjellig fra tidligere, og som kanskje har vært litt genuint i den ekstrem metallgenren at det er veldig mange temaer som er blitt brukt om og om igjen. Men vi har prøvd å ta en litt sånn tradisjonell teknisk måte å gjåre det på ved å bruke mye samme tematikk og prøve å utdype/utforske det mer i en mer tradisjonell forstand enn bare å skrive nye temare slik at det blir en rekke med forskjellige temaer og særlig synes vi dette er viktig i og med at vi har ønsket å jobbe med veldig store kontraster og da må man på en måte ha den røde tråden som på en måte leder deg gjennom og som får den til og høres ut som en hel sang og ikke bare bruddstykker av forskjellige ting.

Jeg har et litt sært spørsmål, men det hadde vært moro om du kunne svare. Hvis du skulle lage en reklame for den siste skiva til Peccatum, hvordan ville den høres ut?

Det blir jævlig vanskelig! Jeg skal si deg at det faen meg er vanskelig nok og sitte på en egen label og skulle gjøre promoteringsarbeid så skulle jeg i tillegg vært en stemme på reklame, hehe. Det ville vel gått mer i den linja av det jeg sa i stad med hvordan jeg ville beskrive musikken. Men igjen, alle promoterer jo sitt produkt som om det skulle være det beste som har skjedd noensinne ikke sant? Så om jeg skulle presentert det som en reklamegreie ville jeg promotert det som det beste som har skjedd innen musikkhistorien noensinne fordi at hvis du ikke gjør det nå til dags så er det i alle fall ingen som er interessert, hehe.

Følger så Ihsahn noe med på hva som skjer innen ekstrem metall da?

Nei, jeg gjør nok ikke det. Tingen er at jeg har hørt så jævlig mye på det opp igjennom tiden at jeg føler jeg har gått glipp av mye annen bra musikk. Skal litt til for at jeg skal gidde å løfte på øyenbrynene kan du si. Jeg hører heller på annen musikk som kan gi meg en utfordring som musiker kan du si.

Har du noen avsluttende ord og komme med til leserene?

Hm, hva skal jeg si her da? Det er også et spørsmål jeg synes er vanskelig. Jeg håper folk liker skiva og fortsetter å høre på eksperimentell musikk og har et åpent sinn! Og om noen vil sende inn demoer til Mnemosyne så må dere bare gjøre det! Vi får håpe det sprer seg over landet. Vi fant ut det i dag at vi ligger på 10 på topp i Telemark på platesalget, hehe.

Der kuttet vi ut intervjuet, men fortsatte praten en stund til, meget hyggelig kar Ihsahn.

Facebook
www.mnemosyne.no