TRONDHEIM METALFEST 2013 – Dag 3 – Verkstedhallen

TRONDHEIM METALFEST 2013 – Dag 3 – Verkstedhallen

Den siste dagen under årets Trondheim Metalfest ble tidlig utsolgt etter at det ble klart at Gojira, Hatebreed og Anaal Nathrakh skulle spille. Mye folk og mye god metal betydde at dette ville bli bra, men at det skulle ta av slik til det grader som det gjorde, det tror jeg ingen forutså.

Forretten: Åpningsbandet Imperial Deathkult med festivalsjef Eirik Tiller som iherdig frontmann og vokalist leverte tidvis en meget bra konsert. Bandet er et av Trondheim nyeste tilskudd på death metal stammen og ut i fra denne konserten, ser fremtiden god ut. Vi fikk servert mange tøffe partier med trøkk i trynet faktor, spesielt i begynnelsen av låtene. Det var noen «transportetapper» i de fleste låtene som dro litt ned, men jeg tror vi avskriver det på rutinen. De trenger nok noen få år til på baken, men da er jeg overbevist om at de blir jækla gode. Eirik Tiller var konge på scenen og gjorde sitt til å prøve å dra i gang et noe slitent publikum. Dette var bandets tredje konsert noensinne og deres første med Eirik på vokal. Det skulle man ikke tro. En flott åpning på kvelden.

684bcf14f1f9e3a8e82f62a8657d2890.jpg

Hvilerett: Kroatiske Infernal Tenebra var litt tøft innimellom, men var for det meste veldig kjedelig. Jeg mistet veldig raskt interessen for bandet og det er så absolutt ikke et godt tegn. Noen tøffere partier hadde de, men for meg funket ikke dette på noen måte og en tidligere og lengre pause ble innvilget. Jeg hadde en ide om hva som skulle komme senere og pausen skulle komme godt med.

655f590b2a3c790b6aaa8b4c5307238c.jpg

Første hovedrett: Anaal Nathrakh leverte et forrykende sett med intens extreme metal som Trondheim nok ikke har sett maken til tidligere. Tviler vel på at det vil skje igjen også. Dette var min første konsert med bandets «nye» live-lineup, og det tok ikke mange minuttene før jeg helt glemte akkurat det lille spenningsmomentet. Gutta overbeviste stort og jeg kjente jeg ble glad i kroppen raskt (det kan ha vært varmen inne i Verkstedhallen som allerede nå begynte å mobilisere, men jeg velger å tro det var Anaal Nathrakh som hadde skylda). Ute på sidene var lyden lav og noe grøtete, men beveget man seg inn mot midten, fant man godlyden. Men der kunne man til gjengjeld bli overrasket av moshpit. Merkelig nok lot denne moshpiten vente på seg til helt på slutten av konserten og jeg fikk muligheten til å stå langt fremme og nyte herligheten Anaal Nathrakh leverer fra scenen.

7b3080ab9ac4ed61dcb62000a371ebb3.jpg

En fryktelig livlig hvilerett: Hele konserten med Hatebreed var en gigantisk moshpit eller circlepit og selv om musikken i seg selv er relativ enkel og bygd opp for å få liv i publikum, var dette slettes ikke ille. Personlig er jeg ingen fan av bandet, men man blir imponert over måten de driver i gang publikum på. De kalles ikke verdens største hardcoreband for ingenting, og det beviste de her. Det var fullt inne i hallen og nå begynte varmen å bli vel mye for en del av publikum. Bandet fortsatte uavbrutt og livet i salen var enormt. Jeg tror likevel at publikum som var med på moroa, var der for å ha det moro og ikke for å høre på Hatebreed, men hvem bryr seg. Alle de involverte hadde det gøy.

e12fe7e10c94ab0f53f35a84b1d230b3.jpg

Hovedrett + dessert + julaften + 17. mail + lønningsdag. Alt på en gang: Gojira var bandet alle hadde kommet for å se og oppleve og hurramegrundt for en oppvisning vi fikk fra franskmennene. Dette ble en fryktelig bra konsert der publikum hoppet, moshet, danset, crowdsurfet og smilte seg gjennom. Setlista var upåklagelig bra med haugevis med gromlåter fra hele bandets backkatalog og litt krydder i form av trommesolo, jam og Super-Mario framme og growlet litt mens bror Joe tok seg av trommene. Sånt er moro. Bandet var synlig happy med responsen fra publikum og det var kun ørene som hindret at smilet gikk hele veien rundt på spesielt de tre med strengeinstrument. Litt synd at ventilasjonen ikke fungerer optimalt og det ble ubeskrivelig varmt i hele salen, men dette var det nesten ingen som brydde seg om. Jeg har sett Gojira live to ganger tidligere og visste på forhånd at dette ville bli helt enormt bra. Jeg fikk rett.

Over til Fru Lundgreen der Okular leverte en god teknisk progga death metal konsert. Ble muligens litt for teknisk til tider for det trønderske publikummet, men ellers absolutt godkjent. Det ble en solid nedtur etter Gojiras oppvisning, men det var forventet.

Jeg kan ikke noe for det, men jeg fikk en «kjærringa med staven» feeling over musikken til Faanefjell. Det svinger godt av dem, de spiller bra og visuelt er det heller ikke ille. Musikken er lett å like og man blir i godt humør av den. Jeg slet fortsatt med etterdønningene fra Gojira og fant nok ikke Faanefjell like interessant som jeg normalt ville gjøre.

 

Festivalens plusser og minuser:

En lineup det kan bli vanskelig å toppe. Gojira, Anaal Nathrakh og Napalm Death knuste all motstand mens Hatebreed gjorde hva de kan best: spilte opp til moshpit. Og mye folk som generelt storkoste seg. Det må bare bli fest av dette.

Noen lydproblemer fredag, men dette bedret seg til lørdag. En slem ølpris og dårlig ventilering i Verkstedhallen. Dette er nok de største minusene.

En stk festivalsjef som noe overraskende setter standarden ved og stagedive og crowdsurfe midt under konserten til Anaal Nathrakh, det var både overraskende og moro. Med en slik oppfordring fra festivalsjefen, burde vi ikke få sikkerhetsvakter som gjorde det de kunne for å hindre at kidsa har det moro på konsert. Noen få i publikum som forviller seg fram foran scenen der det naturlig nok blir moshpit og crowdsurfing, det kan man ta på kontoen for uerfarenhet. Jeg gjorde det selv….to ganger. Men at disse forvillede sjelene tar seg til rette og kjefter på de som da vil ha det moro, det blir for dumt. Gå hjem eller still dere 3 meter lengre bak. Når banda ber om moshpit, kommer det som regel moshpit. Det er en ting som hører med på denne typen konserter.

Alt i alt en vellykket festival med mye moro, mye folk og mye bra metal. Vi gleder oss allerede til 2014.

http://trondheimmetalfest.no/