KJELL ÅGE DAMAGE KARLSEN – Angus

KJELL ÅGE DAMAGE KARLSEN – Angus

Gitaristintervju med Kjell Åge Damage Karlsen ble egentlig tatt under Hell Music Festival i 2007. Det året den festivalen nesten måtte sette kroken på døra etter feilslått booking og stor publikumssvikt, uten at Damage Karlsen og Breed var noe skyld i det. Men her forsvant opptaket før det ble noe redaksjonelt av det. Vi i ET har selvsagt lenge hatt lyst til å ta dette på nytt og da Damage Karlsen plutselig blir rikskjendis gjennom sin melodi Grand Prix deltakelse med bandet Gromth, tok vi sjansen på å prøve. Han svarte kjapt og her kommer endelig The G-String Series og Kjell Åge Damage Karlsen.

Når begynte du å spille gitar? Hvor gammel var du og hvilket band var hovedårsaken til at du begynte å spille gitar?

Begynte å spille piano da jeg var seks år gammel. Gikk over til gitar da jeg var ti år gammel, og fikk min førts elgitar da jeg var 11 år. AC/DC og Angus Young var ene og alene grunnen til at jeg begynte å spille gitar!

Hva er det som gjør en gitarist unik? Er det feelingen eller teknikken? Det er mange som for eksempel ikke klarer Satriani, som er en sann mester når det gjelder teknikk!

Er en blanding tror jeg. Det sier seg selv at det må være fett å høre på, og da mener jeg tonalt, feeling, og uttrykk.

Husker jeg så Axel Rudi Pell på Wacken for noen år siden…fy faen så møkk kjipt det var. Helt drit kjedelig. Mannen er flink på gitaren, men det hadde vært gøyere å se et eple råtne enn å se hele den konserten. Også har vi Angus Young fra AC/DC…bommer på toner og spiller masse feil, men fór en innlevelse og performance! Langt fra teknisk best, men helt rå på det han gjør.

Hva var din første gitar? Har du den fortsatt?

Min første El. Gitar var en Levin Strat kopi. Min niese overtok den for maaaaange år siden, får satse på at hun fremdeles har den. Har egentlig lyst å få den tilbake J

Mener du at det er gitaristen som står for kvaliteten eller kan det være utstyret som utgjør det lille magiske?

Gitaristen står for kvaliteten. Men han/hun må jo ha skikkelig utstyr for å bli hørt. Det er som å spørre Petter Solberg om det er sjåføren eller bilen som gjør deg til en god rallysjåfør. Tror du han kan vinne et race med å kjøre en dieselkassebil fra 1987?

DamageKarlsen_1.jpg

Hva slags utstyr bruker du? Guitars…pick ups…amps…? Bruker du forskjellig utstyr i studio og når du spiller live? Hvis ja, hvorfor?

Bruker masse forskjellig, men hovedsakelig bruker jeg Ibanez og ESP. Ellers er jeg veldig svak for Gibson Les Paul Custom. Etter hvert som jeg har blitt eldre ser jeg mer verdien i de forskjellige instrumentene, og deres funksjon. Pick ups varierer også, alt som låter fett er godtatt. EMG, Gibson, DiMarzio…

I studio bruker jeg det som server låten og lyden til den best. Men sverger som regel til Marshall, Peavey, eller Mesa/Boogie.

Din drømmegitar, hvordan ser den ut?…brand, pick ups, strings..alt!

Svart Gibson Les Paul Custom, helt original, Rotosound strings 0.10-0.60. Det er drømmegitaren J

Nå skal du få sette opp ditt drømmeband…du skal selvsagt være med…..hvilke individer mener du ville passet som hånd i hanske til din stil?

Shagrath, Zakk Wylde, James Lomenzo, Mike Portnoy og Corey Taylor.

Deltar du i komponeringen i bandene du er med i eller er du en performer? Hvor viktig er det for en artist og ha muligheten til å uttrykke seg selv? Jeg mener, hvis du for eksempel er med i et band kun som performer og kun uttrykker noen andres musikk og musikalske følelser…ville du taklet å ikke være med å komponere…å ikke ha muligheten til å uttrykke deg selv?

Det kommer helt an på bandet og min funksjon der. I BreeD skrev jeg mesteparten av riffene, også kom folk med idèer utfra det. I Chrome Division jobber vi mer som et helt band, der alle bidrar og jobber frem låtene i felleskap. I Gromth er jeg kun livegitarist, der er det Grimd og gutta som styrer det musikalske.

Jeg må virkelig si at jeg trives godt med begge deler, er godt å slippe å ha masse meninger og bare spille ferdig skrevet materiale. Det er også svært tilfredsstillende å skrive egne låter, og være med på utviklingen helt fra begynnelsen til sluttresultat.

Når det er sagt så har jeg ikke noe problem med å uttrykke meg selv gjennom å spille andre sitt materiale, jeg er stor fan av enormt mange artister og band, og for meg er det en hyllest å få spille "cover låter" om vi skal kalle det det. Jeg tror også man som atrist har godt av å dykke inn i andres musikk og lære av den.

DamageKarlsen_3.jpg

Har du noensinne gått helt tom for ideer mens du har holdt på å skrive låter til et nytt album? Hvordan taklet du det? Hva ble løsningen?

Jeg jobber til jeg er lei. Legger fra meg gitaren, går ned neste dag og jobber videre. Inspirasjon er noe som kommer når jeg begynner å jobbe, aldri før. Høres cocky ut å si det, men det har aldri vært noe stort problem å skrive låter for meg. Er bare å jobbe jevnt, kaste det som er dårlig, og jobbe videre helt til man har et resultat man er fornøyd med.

Har du noen endorsements/sponsoravtaler? Mener du at endorsements/sponsoravtaler er viktig for en artist?

Jeg har en deal med Norsk Musikk Distribusjon, og Ibanez. Jeg vet ikke hvor viktig det er med endorsements/sponsoravtaler, men det hjelper på lommeboken ivertfall. Jeg har vært borti folk som er mer opptatt av sponsoravtaler og merkeklær enn musikken de liksom skal lage…det blir litt feil for meg. Husk at folk vil samarbeide med deg utfra hvem du er, hva du produserer, hva du står for, og hvordan du fremstår. Gjør hva du vil, spill på det du liker, også går nok resten sin gang, det har blitt min tankegang.

I løpet av alle de år du har spilt, har noe noen gang gått helt feil under en konsert? Hvis ja, hva gikk galt?

Jepp, mye har gått feil! Husker én gang BreeD skulle varme opp for Turboneger i Ørsta. Jeg spilte på en Jackson RR gitar med Floyd Rose. Jeg sjanset på at jeg ikke trengte backup gitar…så feil kan man ta! Strengen røyk under første låta, og jeg måtte bytte streng mens vokalist Maurice måtte ha standup show i 15 minutter før jeg var klar igjen!! Hahaha…man lærer så lenge man lever!

Dett var dett, og takk for at du svarte på disse enkle spørsmålene. Da er det bare en ting som gjenstår. Velg en gitarist som du beundrer og som du vil "plage" til å besvare disse spørsmålene??

Da må du ta kontakt med Amund Maarud. Han er en av landets beste gitarister!

http://www.gromth.net/

http://www.chromedivision.com/