KAMPFAR – Snart 20

KAMPFAR – Snart 20

KAMPFAR har turnert hele kloden de siste to årene og avsluttet det med en dobbelkonsert ombord et cruiseskip i Karibien. Samtidig fyller de 20 år snart og da måtte vi dra inn Dolk for å høre litt om cruisekonsertene, litt sterk mimring og hva som kommer fra Kampfar leiren i fremtiden.

Kampfar-bargetohell_Andrea_1.jpg
Kampfar live @ Barge to Hell 2013
(photo: Andrea Chirulescu)
 

Kampfar spilte to konserter under metalcruiset Barge to Hell, som ble arrangert i begynnelsen av desember. Hvordan var det opplegget der?

Vel, det var et uvant sted å være for et band som Kampfar i hvert fall. Stor kontrast til noen av de «dirty» klubbene man normalt ender opp i der borte.Men klart det var en fet måte å avslutte en nesten 2 års sammenhengene livespillingsperiode av «Mare» på. Det ble et fuktig julebord, det kan jeg i hvert fall si uten å blunke.

Det høres unektelig litt uvirkelig ut med konsert på bassengdekket på et cruiseskip et sted mellom Miami og Bahamas. Fortell.

Hah… selvfølgelig var det det. Det er ikke mange gangene i løpet av de 19 åra jeg har holdt på med Kampfar at jeg faktisk har måttet «klype meg litt i armen» for en reality check. Ikke engang på Wacken foran 20 000 måtte jeg gjøre det. Men på et cruisedeck et sted i Karibien, vel det er faen meg «Far out». Og ikke akkurat noe jeg tenkte at Kampfar skulle gjøre noen gang for å være helt ærlig.

Hvordan var det å spille på morgenkvisten? Var det noe liv i folket på den tiden av døgnet?

Det var det absolutt feteste av hele opplevelsen. Fordi når vi fikk oppsettet av «Barge To Hell» og så at vi skulle spille kvart på 4 på natta (Eller morran om du vil) var jo vår første tanke «Fy faen dette kan bli stygt». Desto bedre var da opplevelsen da vi entra scena og fikk se et relativt spekka pooldeck. Det hele var som jeg allerede har sagt svært så spesielt og det tror jeg det var for publikum også. Det var i hvert fall en del der som ikke akkurat hadde planer om å sove med det første for å si det sånn. Rett og slett en «Once in a lifetime» opplevelse for oss, uten tvil!

Kampfar-bargetohell_Andrea_2.jpg
Kampfar live @ Barge to Hell 2013
(photo: Andrea Chirulescu)
 

Kampfar feirer snart 20 års jubileum og da må det være på sin plass med et lite tilbakeblikk. Hva har du satt størst pris på som Kampfar musiker gjennom disse 20 årene?

Hmm… et jævlig vanskelig spørsmål dette. Når man har holdt på såpass lenge med en ting så får man jo både opp og nedturer. Det er ikke til å unngå. Men hvis jeg skal gå helt ned i dybden på det, så vil det nok være de episodene (for det har vært flere) hvor publikummere har fortalt meg etter konserter og lignende om hvordan Kampfar musikken har reddet dem fra det dypeste mørke, hvor «løkka» var neste steg osv. Og rett og slett takka meg for livet. Hva faen skal en si til sånt?

Blir veldig vanskelig å overgå dette på et personlig plan for meg. Og også veldig fett når man tenker på hvordan de store massene egentlig ser på vår type musikk, som noe destruktivt og ødeleggende.

Hva har du satt minst pris på?

Blir også et veldig vanskelig spørsmål å svare på dette, men alt bunner egentlig ut i mennesker her også.

For at musikken betyr noe for enkelte kan både være en velsignelse og det totalt motsatte for en musiker noen ganger tipper jeg. Så det blir «Stoker`ne ,» (hvis jeg kan bruke dette fine norske ordet) som blir lavmålet, både kvinnelige og mannlige hehe.. som gjør alt for å finne ut hvor jeg bor osv for så å komme på besøk osv uanmeldt, ringe til alle tider o.l. Kunne fint ha klart meg uten dette.

Heldigvis har dette avtatt betraktelig med årene, så jeg begynner nok å bli for gammel haha…Vel uansett, akkurat dette har vært absolutt lavmålet for meg personlig og gjort det til noen ganger at jeg har tenkt tanken på gi faen i hele greiene faktisk. For det er et faktum at man må forholde seg til mange mennesker hele tiden når man spiller i band, enten man vil eller ikke. Mennesker du nødvendigvis ikke akkurat hadde snakka med hvis ikke det var for musikken.

Dette blir helt sikkert ikke enkelt, men hvilken Kampfar utgivelse har betydd mest for deg og hvorfor?

Hehe.. ja du stiller en del vanskelige spørsmål i dag. Men hvis vi skal gå etter blod, svette og tårer så ble helt klart den andre skiva «Fra Underverdenen» (1999) det absolutt hardeste verket å komme i mål med. Både jeg og Thomas hadde det ganske så røft på det personlige planet på den tiden. Og den stemningen kan jeg faktisk fortsatt føle på når jeg hører på den skiva nå. Så det blir nok denne skiva som stikker seg litt ut for meg personlig.

Og hva er du mest fornøyd og misfornøyd av Kampfar materialet om er spilt inn?

Dette er det letteste spørsmålet ditt i dag. Det blir helt klart "Norse» EP-n fra 98 jeg er mest misfornøyd med. Har problemer fortsatt med å høre på den i dag. Og spesielt låta "Norse" hadde fortjent en mye bedre skjebne. Den lider så inderlig av drittproduksjon og dårlig trommespilling av meg at jeg blir helt uvel av å høre den på skiva.

Heldigvis har Kampfar nå fått en habil trommis som løfter denne låta til et annet nivå live så det er jo noe. Men har tenkt så ofte på å gjøre en re-innspilling av denne låta på skive at jeg ikke engang kan telle alle gangene den tanken har slått meg. Men samtidig så hater jeg re-innspillinger så det blir nok med tanken hehe..

Når det gjelder hva jeg er mest fornøyd med så langt, så må jeg nok komme med det kjedelige svaret, at den forrige skiva «Mare» har vært absolutt det ypperste for meg så langt. Det gjelder hele pakka på det albumet. Alt ble høynet et nivå for meg.

Det er et kjedelig svar, jeg vet. Men allikevel ikke usant for meg personlig.

Kampfar_Photo_AnnaLed.jpg
(Photo: Anna Led)
 

2013 skal brukes til skriving av nye låter. Hva kan vi vente oss av denne skiva?
Blir det noen større endringer fra det Kampfar har gitt ut til nå og når sånn cirka tror du den er ute?

Jepp, 2013 blir "mure seg inne og jobbe" året. Vi trenger den tiden nå. Vi har allerede sagt nei til 8 festivaler så langt for 2013 (eneste livespilling så langt blir Hellfest i Frankrike til sommeren). Det føles egentlig greit og kun fokusere på ny musikk igjen nå, da de to foregående årene har inneholdt 2 Europa turer, en USA/Canada tur + en god del festivaler og enkeltkonserter rundt omkring. Så akkurat nå føles det veldig riktig å ta en livepause.

Vi har begynt så smått med låtskriving og det går egentlig nesten litt for fort akkurat nå. Vi er jo vant til at ting tar litt tid med nye låter men denne gangen så har vi nesten gjort unna halve skiva allerede. Det er tydelig at all livespillinga og lite fokus på nytt materiale har gjort alle jævlig sultne på å lage noe nytt igjen. Det tempoet på nye låter vi har hatt til nå har i hvert fall aldri jeg vært med på i Kampfar sammenheng. Så nå gjenstår det vel bare for andre å bedømme om det var en bra ting eller ikke?

Skiva blir nok litt mer spenstig (hvis jeg kan bruke det utrykket) enn tidligere på noen områder. Mer kan jeg vel ikke si på dette tidspunktet. For selv om det har gått radig til nå så gjenstår det masse jobb. Vi får håpe på det beste.

Vi kommer til å jobbe med Peter Tägtgren igjen i Abyss Studio en gang til sommeren, så det gleder vi oss masse til. Han klarte å videreutvikle Kampfar soundet på "Mare" skiva forrige gang uten at det låt Dimmu Borgir av den grunn. Så det samarbeidet blir spennende å pushe videre på nå.

Skiva blir nok å se i fysisk form tidlig 2014 tipper jeg.

Er det ellers noe som er verdt å nevne i Kampfar leiren?

Vel, 2013 blir jo som sagt året hvor vi tar en liten livepause, men jeg kan love at 2014 kommer ikke til å bli et rolig år. Vi har allerede flere festivaler booket (men som vi ikke kan gå ut med offentlig ennå, grunnet kontrakter osv) for 2014. 2013 blir nok greit for alle med at Kampfar holder litt avstand. For vi skal gjøre alt for at folk vil bli dritt lei oss i 2014 haha…

http://www.kampfar.com/