BLOOD RED THRONE – Trondheim – Blæst

BLOOD RED THRONE – Trondheim – Blæst

Det er snart jul, bitende kaldt, og vi måtte sprette spriten tidlig da Norges definitive deathmetal-konger velger å avslutte sin aller første norgesturne på Blæst. Tidligere har ikke gjengen fra den småkristne sørlandsbyen Kristiansand spilt lengre nord enn Oslo. Brutalitarian Tour 2012 går i regi av BRT-vokalist «Bolt»’s eget produksjonsselskap Blastphemy Productions. Med seg på tur følger Bergensbandene Vith og Hellish Outcast. Det er med andre ord duket for en helaften av de sjeldne med alt det gode innen ekstremmetal.

Vithr er først ut, og entrer scenen kl 20, foran et nesten deprimerende glissent Blæst. Dette ser ikke ut til å bekymre bandet altfor mye, og de serverer god, gammel svartmetall som det skal gjøres, passe raskt og veldig rått. De få tilstede ser ut til å kose seg, og gir bandet den responsen de fortjener. Rent bortsett fra at det henger en tilsynelatende brukt dong på vokalmikken, er ikke Vithr direkte originalt. De spiller rett-frem black metal, det er masse liksminke, god atmosfære, og en 5-6 fete låter som gir en perfekt start på kvelden. Jeg digga det, så sjekk ut Vithr du og om du ikke allerede har.

Neste band ut er Hellish Outcast. Dette var også et relativt ukjent navn for meg, helt til vi spilte litt låter fra myspacen deres på vors. Dette var virkelig noe å glede seg til! Hellish Outcast kan spores helt tilbake til 2001, men først de par siste årene har bandet fått en del oppmerksomhet. Noe kan kanskje skyldes rekrutteringen av Keep of Kalessin-vokalist Torbjørn Schei, og ikke minst den skamfete skiva Your God Will Bleed fra april i år. De kan skilte med både Piggtrådfestivalen og Bloodstock, og ikke minst et todagers kurs i ekstremmetal for AKKS i Bergen (Creds!).

Det spilles thrashmetal av den raske, aggressive typen, som ikke gir mye rom for pauser og tull. Skikkelig slem tone i riffene. Skankbeats, blastbeats og heftige brekk, trommis Mads Lilletvedt jobber hardt og intenst hele veien. Dette digger jeg! Nakken begynner å bli varm, lokalet blir stadig fullere, og vi glemmer nesten å spare litt krutt til Blood Red Throne også.

Etter at Hellish-gutta takker for laget, er det etter en kjapp sigg duket for kveldens høydepunkt. Blood Red Throne er kanskje ikke store stjerner i moderlandet, og karakteriseres ofte som undergrunns til tross for 6 fullengdere, flere europaturer, og tur i Statene og Canada med navn som Dimmu Borgir og Enslaved. Jeg kan godt forstå at det er kvialt å legge ut på norgesturne i denne sjangeren, men det var tydelig at flere enn jeg satte uhorvelig stor pris på det, stemninga tatt i betraktning.

BRT har hatt flere utskiftninger oppigjennom årene, og etter en ny runde med forandringer i 2011 er det kun gitarist og mastermind Daniel «Død» Olaissen igjen av de originale. Lineup’en viste seg dog å ikke være noe å bekymre seg over. Mest imponerende denne kvelden er kanskje den svenske wonderboyen Emil Wiksten bak trommene. Det er så kjapt, brutalt og allikevel så smooth og presist at det bare er en fryd å høre på. Jeg må innrømme at jeg ble litt lei meg da bassist Erlend Caspersen valgte å forlate bandet etter releasen av sisteskiva «Brutalitarian Regime» fra i år. Han var absolutt en hjørnestein i soundet til BRT med sine syke basslinjer, men de skal nåværende bassist Ole Bent Madsen ha skryt for å ta godt vare på.

Bandet starter like greit med å shredde seg gjennom monsterlåta Mephitication fra godskiva Altered Genesis (2005). Lista er lagt. Vi får flere perler fra nevnte skive, som Smite og Incarnadine Mangler. Etterhvert kommer låtene fra skiva det turneres for. Tittelsporet fra «Brutalitarian Regime» var absolutt et av høydepunktene. Synes også å huske et par låter fra Come Death (2007) og «The Light, the Hate» fra nest-siste-skive «Souls of Damnation» (2009). Stemninga står absolutt i taket, det headbanges stadig hardere, og jeg har en fornemmelse om at lokalet faktisk begynte å fylles ganske greit bak meg. Helt til slutt forsvinner all fornuft, publikum kommer like gjerne opp på scena for å virkelig sette et verdig punktum denne turneen, til de thrashy tonene av Arterial Lust. For en kveld! For et band! Håper Blastphemy med dette beviste at det går an å spille deathmetal i Norge og, for jeg vil meget gjerne ha flere slike kvelder. 

http://www.facebook.com/BloodRedThroneOfficial
http://www.myspace.com/bloodredthrone666

http://www.facebook.com/HELLISHOUTCAST
http://www.myspace.com/hellishoutcast

http://listn.to/Vithr

http://www.facebook.com/BlastphemyProduction