CLAYMORDS – Blant pizza og isbjørn

CLAYMORDS – Blant pizza og isbjørn

 

CLAYMORDS er for tiden i Italia hvor de spiller inn sitt kommende album. Bandet har også annonsert at de vil kjøre en eksklusiv releasekonsert i Longyearbyen på Svalbard. Dette krever litt mer forklaring og derfor dro vi inn vokalist og gitarist Nils Ivar Martila for en samtale.

 

Claymords har valgt å spille inn sin neste skive i Italia. Hvorfor og hvordan endte dere opp der?

Når vi fikk tilbud fra to selskap samtidig vurderte vi hvilken som hadde beste betingelser. Det at Wormholedeath kontraktsfestet at vi måtte gjøre det hos deres samarbeidspartner Realsound Studio var ikke noe vi umiddelbart ropte hurra for. Da med tanke på at vi alle er i jobb og brenner av gårde mye ferie på all vår turnering. Vi ble til sist overbevist, etter nesten ett helt år med forhandlinger, at vi landet på en Italia tur. Noe vi ikke har angret på siden.

Dere har ikke vært der så fryktelig lenge foreløpig, men hvordan går det med dere der nede i spagettiland?

Trommer og gitarer er nå lagt, og så langt virker alt veldig lovende. Alle i studioet jobber proft og er meget bevisst på hvordan de vil ha ting. Bortsett fa det profesjonelle er de og veldig hyggelige og imøtekommende.

Claymords_12_PhotoStigPallesen.jpg
Photo: Stig Pallesen

Er plana at alt skal spilles inn der nede eller skal andre lokasjoner også tas i bruk?

Alt skal i hovedsak spilles inn der, men mulig soloer og noe annet blir spilt inn i Norge. Mastring blir muligens i Finland, men ikke helt avgjort enda.

Kan vi få noen ord om den kommende skiva?

Det er en plate vi i hovedsak har jobbet frem sammen. Når det er sagt vil du tidvis høre hvem som har laget hva av riff. Jeg er nok den mest ekstreme i utgangspunktet, Sune Eggen og Petter Myrvold er thrash karene. Uansett nærmer vi oss hverandre litt mer på denne platen. "Method Of Lies" er en rimelig helstøpt blastesak fra Eggen og Myrvold. Og jeg har laget noen popriff. Kenneth Mellum (Voluspaa/Mistur) som joinet oss for et år siden, er til min store begeistring glad i blasting. Det nyeste medlemmet, Øystein Strand, har også bidratt med en sang. En rimelig tight metalcore sak.

Folk kommer til å oppleve at det er en plate med god variasjon, og det har vel egentlig det Claymords har vært før og. Vi har bare hatt litt mer tid på denne.

 

Spitsbergen.JPG
Photo: Brian Anderson
 

Dere har valgt å legge releasepartyet på skiva til utestedet Svalbar i Longyearbyen på Svalbard. Her må vi få en forklaring.

 

Jeg har lenge vært fascinert av Svalbard. Det tok seg opp da jeg besøkte svigerfar som bodde der. Da hadde jeg også med meg amerikanerne Brian og Cyndee Anderson. Brian er for øvrig krigsveteranen som var stemmen på "Art sct 2, Dark Family fra "Theories Written Black"(ligger på bl.a. Spotify).

Da jeg jobbet som teaterprodusent for forestillingen "Jeg, Ole Bull" med Helge Jordal endte vi Ole Bull året, nettopp på Svalbard. Noe jeg syntes var tøft, med tanke på at Jordal er en stor stjerne der oppe pga filmen "Orions Belte". Kjenningsmelodien i filmen er nærmest nasjonalsangen deres der oppe har jeg forstått. Jordal har ikke besøkt Svalbard siden filminnspillingen på 80 tallet.

Så har man lyst til å besøke øyen igjen ved å spille der, og det har ikke vært veldig enkelt å få til. Det er vanvittig mange band som ønsker å spille der. Så når vi nå kjører releasen der, så er det en gammel spilledrøm gått i oppfyllelse. Svalbar arrangerer scootersafari for oss. Vi skal dra 7 mil ut ingensteds, og skal spise lunsj på en båt som ligger fastfrosset i isen om vinteren. Festen skal vare tre dager til ende og da skal vi nyte alt arbeidet vi har lagt ned.

Hvordan skal dere få lurt det internasjonale metalpressekorpset opp dit?

Det er bare å kjøpe billett på SAS, Rune. Det blir rift om plassene. Hehe, om pressen vil ha en Svalbard tur vet jeg ikke, men om de gjør får i så fall verdens tøffeste opplevelse på kjøpet. Jeg skal være behjelpelig med arrangering av det. Send e-post til nimartila@gmail.com

Er det planlagt noen «vanlig» releasekonsert på fastlandet?

Vi planlegger en release helg i Oslo, Stavanger og Bergen. Vi skal etter planen besøke bartebyen for første gang også. Må opp og hilse på Jan Olav Rønning (trommer på "Theories W B") som har bosatt seg der.

 

PolarBearwarning.JPG
Photo: Brian Anderson
 

Claymords er kanskje det bandet i Norge som er mest uredd for å prøve ut nye ting. Jeg tenker på Russland-turne, slanger på scenen, release på Svalbard osv osv. Hvorfor er det blitt slik, tror du?

 

Takk for at du legger merke til det! Det er nok at vi er litt uredde og har tro på at vi gjennomfører det på en solid måte. Ofte handler det bare om at vi realiserer drømmer og visjoner. Så har man de stuntene som representerer teatermannen i meg, som diktlesning med Frank Eriksen(64), Morten Maniac fra Pain Solution, flammeblåsing, sluking/Bodyburning(Tiril Skårdal), tvangstrøye stunt, og nå sist på Hard Anger Open Air Metal Festival hadde vi et stunt med jentene fra Bergen Pole.

Så har vi hatt gjestevokalistopptredener med Tiril Skårdal (ex – the way of purity), Kirsten Jørgensen (Reism/Evig Natt), Nils Petter Skjervheim (Kraken) og Ane Svendsen (Decibelion)

Alt koker ned til at hvis vi har en god ide, så kjører vi på!

Når vi begir oss ut på neste Russlands tur blir i mai, orker vi nok ikke en ny ekspedisjon i -35c. Det var noe av det meste ekstreme og nervepirrende jeg har vært med på. Kjørte fra Nord i Finland til Moskva. Det tok ca 30 timer og dess kaldere det ble jo mindre virket varmeanlegget. Claymobilen (Chevy Van) var heldekket av is på begge vindussider. Til slutt begynte frontruten og bli dekket av is, et hull i midten var alt vi så. Da fyrte Eggen opp primusen inni i bilen. Den var ment som en improvisert motorvarmer, men ble da kupèvarmer. Det var vel en god stund der jeg ikke trodde det skulle gå bra med øde, mørke veier og kald bil. At vi ikke hadde kart eller GPS gjorde det ikke bedre, da vi brukte 2 ufrivillige timer i St.petersburg på vei ned.

Er det ellers noe nytt du vil dele med våre lesere?

Vi spiller inn musikkvideo på Akershus Teater, Lillestrøm 17.november, der trenger vi fremdeles folk til det vi tror blir en morsom aften for både oss, prod team og publikum. Meld dere på ved å sende en epost til nimartila@gmail.com merk den med video i emne feltet.

Vi gleder oss stort over at vi snart har et nytt fysisk produkt i håndenog dele det med dere.  Vi ser frem til å møte dere alle på veien. Og kom gjerne til Svalbard. Send  epost (nimartila@gmail.com)om du lurer på noe. Jeg kan nok skaffe rabatter osv.

 

http://www.facebook.com/claymords

 

Claymords_Studio_Italia_12.jpg