TRONDHEIM METALFEST – På riktig vei

TRONDHEIM METALFEST – På riktig vei

Trondheim Metalfest, trøndernes egen metalfestival ble i år arrangert for tredje gang og har vokst seg fra nå være en endagers på en scene til å bli en tredagers med flere scener rundt omkring i Trondheim på disse tre korte årene. Eternal Terror dro inn festivalboss Eirik Tiller for å høre hvordan det gikk med 2012 versjonen og litt om Trondheim som festivalby i tillegg til bittelitt info om neste års utgave.

Nå er det ca ett halvår siden årets Metalfest ble arrangert, men for en festivalarrangør betyr ikke det at festivalen er over der og da. Hvordan er det for dere i Trondheim Metalfest? Er 2012 versjonen ferdig?

Som festivaler flest, så er det en god del etterarbeid ja. Folk og band skal ha betalt, reviderte budsjetter skal sendes inn, media skal følges opp med anmeldelser, bilder, intervjuer, etc. og lista er lang. I tillegg så er jo vi den eneste festivalen i landet (så vidt jeg vet) som gir ut live-dvd´er fra hvert år, og det i seg selv er litt av et prosjekt. Her skal video redigeres, lyd skal mikses, og i tillegg samarbeide med bandene og deres management om hvilke låter som skal brukes, skaffe tillatelser fra labels, etc. Og dette er bare toppen av isberget, hehe. Alt i alt, så har det vel utviklet seg til et fulltidsprosjekt og det går med utrolig mye tid til å koordinere alt dette.

TMF_Eirik.jpg

Hvordan føler du at det gikk, nå rundt ett halvår senere?

Jeg sitter igjen med en veldig god magefølelse og syns det gikk utrolig bra! Vi satte oss flere mål for festivalen i år, og de nådde vi. Hvert år skal vi gjøre festivalen litt større og bedre, i form av for eksempel flere scener, større band, andre happenings, etc. Men vi holder alltid føttene godt plantet og biter ikke over mer enn det vi VET at vi kan få til. Når vi i tillegg sitter igjen med så sterke bevis (bilder, video) og ikke minst de tilbakemeldingene vi har fått fra både publikum og band, så er det nesten så man må klype seg i armen. Festivalen har hatt en enorm utvikling i løpet av de tre årene den har eksistert og vi er så absolutt på riktig vei.

Hvordan var tilbakemeldingene fra publikum og banda?

Folk stod i kø hele helgen for å få tatovert festivallogoen vår, det er jo helt rått! Man kan nesten ikke få en bedre "tilbakemelding" fra publikum enn det. Nei, tilbakemeldingene har vært helt fantastiske fra både band og publikum. Spesielt fra publikum som har vært på festivalen alle årene, som sier at de i år virkelig opplevde festivalen som en "skikkelig" metallfestival og sammenlignet den med andre, mer etablerte festivaler. Og det er virkelig noe vi tar med oss videre. For vi var jo ikke garva arrangører fra starten i 2010, og det hele har også vært en læringsprosess for oss som står bak, med en meget bratt læringskurve vel og merke, hehe. Men all den erfaringen hjalp oss også slik at vi kunne ta i mot større og mer kjente artister, og gi de et skikkelig godt opphold i Trondheim. For vi er jo også tross alt "ambassadører" for byen vår når vi tar i mot band fra utlandet som Fleshgod Apocalypse, HAIL!, Sylosis, Vildhjarta, etc. Og vi vil jo gjerne at de på et tidspunkt skal komme tilbake igjen. Tilbakemeldingene fra bandene var også utelukkende positive, og vi fikk til og med høre fra et av bandene at de aldri hadde blitt tatt så godt imot på en festival før, og det var utrolig kult å høre.

Hvordan er tilsiget med tilreisende for Trondheim Metalfest? Er det mye folk som kommer fra andre steder i Norge eller utlandet?

I år var vel kanskje det første året hvor vi kjørte landsdekkende promotering og fikk god mediedekning, og det merket vi hjalp mye. Folk kom helt fra Tromsø i nord til Oslo i sør, men ellers var det flest tilreisende fra rundt om i Trøndelag. I tillegg solgte vi også billetter til Sverige, og kanskje mest overraskende, USA! Det store utland var i utgangspunktet ikke et marked vi har rettet oss så mye i mot, men det skal vi gjøre noe med til neste år.

Trondheim Metalfest begynte som en en-dagers festival med kun seks band. Så ble det en to-dagers med 12 band og i år ble det tre dager, fire scener og 21 band. Blir det noen videre økning eller føler du at dere har funnet den beste størrelsen for Trondheim Metalfest?

Vi har utvidet litt etter litt, og det har fungert veldig bra så langt. Men jeg er overbevist om at vi bl.a. kan kjøre flere klubbscener, noe som vi fikk bekreftet da samtlige klubbkonserter på Fru Lundgreen ble utsolgt under årets festival. Vi har planen klar for å ta det hele et steg videre, men det blir først annonsert på et senere tidspunkt, så der må dere nok vente litt til.

TMF_12_FleshgodApocalypse.jpg
Fleshgod Apocalypse @ Trondheim Metalfest 2012 (Photo: Lene J. Løkkhaug)
 

Hvordan fungerte det med flere konsertsteder? Fungerte logistikken og gjennomføring slik dere ønsket.

Det bydde jo selvfølgelig på en del utfordringer og det var helt nytt for oss. Dette var det første året hvor vi hadde flere scener, men både logistikken og gjennomføringen gikk veldig bra. Klubbscenen på Fru Lundgreen ble som sagt utsolgt alle tre dager, og på Kultursenteret Isak var det mellom 100-200 publikummere. Det har alltid vært et viktig mål for oss å kunne ha et tilbud for de under 18 år, og endelig kunne vi gjennomføre dette, til stor suksess. Må i den anledning også få takke den unge arrangørgjengen på Isak som tok av seg store deler av arrangementet der, de var helt fantastiske!

Er det et bra nok marked her i Trondheim for å arrangere en metalfestival av denne størrelsen?

Oj, ja, si det. For et par år siden, så ville jeg vel kanskje ha svart nei. Men nå, så kan jeg vel si ja, hehe? Vet ikke om markedet er "bra" nok i den forstand, men det er i hvert fall stort nok. I Trondheim så handler det vel mer om at man må få publikum med på det du prøver og skape, rett og slett engasjere de på et vis. Og det er jo det vi ønsker, at folk skal bl.a. være med å bestemme hvilke band som skal spille, det er jo tross alt publikummets festival. Og for en festival som oss, så er jo bookingen alfa omega. Det er jo ikke noe vits i og bare booke masse kjente band og håpe på at folk kommer. Og det er noe jeg syns vi har fått til så langt, at vi på en måte har vokst i takt med publikummet vårt. Nå skal jeg ikke skryte på meg noe her, men har sett en vesentlig økning av konserter med kjente metallband siden vi startet festivalen, og det etter at mange mente at det hadde vært "tørke" på skikkelige metallkonserter her i byen. Så hvis vi på noen måte har bidratt til den trenden, så bra!

Det er flere som har forsøkt seg med rockefestivaler her i byen, men ofte skal det gapes over alt for mye på en gang og det har gått dårlig. Årsakene har vært flere, men en av hovedårsakene har vært at trøndere pleier ikke å kjøpe billetter på forhånd.  Hvordan har det gått for dere på den fronten? Selger dere mye billetter på forhånd?

Hehe, ja det er sant. Vi følger med på det som skjer på festivalfronten i media, facebook, etc. og jeg må si at jeg er overrasket over hvor mange arrangører som raser og skylder på publikum når det ikke går som de vil. Da er det vel på tide å finne en ny markedsstrategi? For vår del, så har forsalget aldri vært et problem. Allerede det første året, så fikk alle bandene en bunke billetter hver som de skulle selge til venner, familie og arbeidskollegaer. Resultatet ble at vi satte i gang den gode tradisjonen vi har i dag på forsalg. Selvfølgelig ønsker vi å selge mer på forsalg enn det vi gjør nå, men det har alltid gått nok billetter til at det blir festival. Trikset er å sette opp en stor nok buffer, så vi har noe å gå på.

Samarbeid er noe vi trøndere ikke er så fryktelig flinke til. Det er mye drittkasting og boikotting og lite råd og hjelp å få fra andre arrangører i byen. Man skulle tro at alle vinner med å samarbeide mer. Noen tanker rundt dette?

Hehe, don´t get me started. Men dette gjelder ikke bare arrangører, men også musikkmiljøet i Trondheim. Jeg flyttet til Trondheim for 7 år siden med det daværende bandet mitt (MLGF), og siden har dette "problemet" irritert meg noe grundig. Miljøet var fylt med surhet, jantelov, elitistiske holdninger og vi var bare en gjeng unge musikere fra bondelandet (les; Melhus) som ville spille metall. Det var først da jeg møtte Peter, vokalisten i Grown Into Nothing, at jeg fant en "likesinnede" som så det samme som jeg. Og sammen startet vi Trøndercore Records, hvor målet var å samle flest mulig trondheimsband i et miljø hvor slike negative egenskaper ikke eksisterte og hvor vi støttet hverandre og samarbeid med utgivelser, konserter, etc. Trondheim Metal Fest ble en naturlig utvikling fra dette. Men, når det er sagt, så føler jeg at miljøet har bedret seg en god del siden da, ihvertfall for vår del. Vi samarbeider med flere lokale aktører på forskjellige områder hvor det er god stemning og vi støtter hverandre. Og vi er alltid åpne for nye samarbeid og hører på det de måtte foreslå

Hvordan er læringskurven? Har det vært mye prøving og feiling eller har det vært «spot on» hele tiden?

Vi hadde jo tilnærmet ingen erfaringer med å arrangere en festival, så det er også litt av grunnen til at vi har tatt det veldig "piano" og jobbet oss oppover og utvidet år for år. Men ja, vi har aldri sluttet og lære, og noen ganger har vi lært på den vanskelige måten, men det er bare noe som må til. Så læringskurven har vært bratt ja, men under vår kontroll.

MotleyCrue_Hellfest_12.jpg
Mötley Crüe @ 2012 (Photo: Christian Ravel)
 

Du var nylig i Frankrike og deltok på kanskje den største metal festivalen av dem alle, Hellfest. Hellfest er ikke så fryktelig gammel som festival, da årets festival kun er nummer sju i rekken (11 hvis man teller med forgjengeren Furyfest), men her handler det om Europas største metalfestival. Det er vel så at Hellfest er en smule større og har et litt større publikum og har en helt annen beliggenhet enn hva Trondheim Metalfest har, men er det mulig å lære noe av en festival som Hellfest? Kan Hellfest gjøre Trondheim Metalfest til en bedre festival?

Hands down til Hellfest, for en festival! Det var min første gang der, men som jeg ble fortalt, så har de hatt en "oppvekst" ikke ulik vår festival, så det ga jo selvfølgelig mye inspirasjon og ideer som vi kommer til å adaptere/modifisere til vårt konsept, så absolutt. Så all honnør til arrangørene for hva de har klart å skape i en liten landsby i Frankrike. Og så har det seg sånn at vår britiske grafiske designer og gode venn Matthew Vickerstaff (Darkwave Art) har jobbet både for Hellfest og Listenable Records i Frankrike, så vi fikk også knyttet en del kontakter mens vi var der nede, og det blir veldig spennende å se hva vi kan få til med det fremover.

Hvordan er det med støtte fra det lokale trønderske næringslivet? Er det mye støtte å oppdrive?

Ja, det vil jeg faktisk påstå. Vil nesten gå så langt som å si at samarbeid mellom kultur/underholdningsbransjen og det lokale trønderske næringslivet er "utråkket mark" i Trøndelag. Så har man den gode ideen og en god pitch, så kan man få til mye. Det går jo også som en selvfølge at et evt. samarbeid skal gagne begge parter, så det er en forutsetning. Vi har mange gode samarbeidspartnere på det lokale planet, bl.a. Aftermath, klesbutikken Ragnaråkk, musikkforretningen Rebel Music, Purple Pain Tattoo, Volum Musikk etc. Men også større merkevarer som Guitar Hero, Tigi Rockaholic og Metal Hammer. Vi prøver jo å finne samarbeidspartnere som på et eller annet vis går sammen med vår profil og vårt uttrykk, slik at det blir en naturlig del av festivalen.

Blir det festival også neste år? I så fall, hvordan ligger dere an der? Har du noe info å komme med rundt neste års festival?

Det blir festival også neste år ja, og vi er i full gang med forberedelsene. Vi har allerede booket et par solide band som jeg tror mange kommer til å bli glade for og vi utvider også antall scener til neste år. Det er snakk om intet mindre enn 7 scener, så her blir det helt klart metall til folket! Datoen er satt og det er 14.-16. Mars, 2013. I tillegg kjører vi i gang vår egen Trondheim Metal Fest: Band Battle i høst, hvor et usignert band kan vinne en spot på årets festival! Så følg med på trondheimmetalfest.no og facebook.com/trondheimmetalfest fremover, for der skjer det ting!