WACKEN OPEN AIR 2012 – Et gjørmeeventyr – Tyskland

WACKEN OPEN AIR 2012 – Et gjørmeeventyr – Tyskland

Wacken Open Air er verdens største metal-festival plassert på noen jorder i den lille byen Wacken nord i Tyskland. I 23 år har tusener på tusener av metal-heads strømmet til dette stedet, en knapp time fra Kiel, for å delta på denne festivalen. I år var det over 80 000 metal-heads til stede. Man skuer utover jorde på jorde med telt, campingvogner og andre kreative, midlertidig bopeler. Flagg og ander variasjoner av gjenkjennbare objekter veier i vinden for at man skal finne frem til riktig camp lettere bedugget på kvelden. Så der står man og skuer utover landskapet, mens lukten av urin og annet menneskelig avfall blandet med alkohol river i nesen og lyden av det karakteristiske "WACKEEEN!!!"-skriket tordnende over lyden av ymse slag av metal som spys ut fra sprengte høyttalere. Man tar en god slurk av den pisslunka ølen og smiler tilfreds. Wacken Open Air 2012 er i gang!

Wacken er jo først og fremst en festival med et yrende campliv. Ikke bare tar det en halv evighet (les: 30-40 min) å gå inn til selve landsbyen, men det er jo ikke et problem så lenge camplivet er så fantastisk som det er – så fantastisk at hotell ikke er et savn. Er det noen sak når naboen kommer bort med en flaske av "finest Swedish brandy" (les: himkok som lukter antibac og som funker litt for perfekt som tennvæske) og du får nye venner når du står i kø for å få i deg morgenkaffen i frokostteltet.

WOA_12 (10).JPG

Campene er jo et kapittel for seg selv. Det er utrolig hva folk drar med seg for en uke på festival. Stakittgjerder, blomsterkasser, traktor med huske og sofakrok er noen eksempler. For å toppe det hele var årets festival rekordvåt. Det hadde lavet ned i ukene før festivalen og man fikk noen herlige avbrekk fra solsteiken med noen heftige tropebyger under selve festivalen. Dette gjorde at grunnen var fin og gjørmete, og man slapp å bevege seg helt inn til det store sirkusteltet på området for å få med seg lettkledd gjørmebryting. Man kunne også observere eller delta i gjørmefotball og -rugby om man kjente et sug av OL-abstinens.

Er det en ting som er sikkert, så er det at man blir sulten av gjørmebryting, gjørmefotball og generell gjørmevandring. Wacken har heldig vis et alternativ for de som ikke er like gira på å ete bratwurst i en uke. Vikingområdet! Her bugner det av matboder med grillet kjøtt, grillede grønnsaker og til og med falafel! Man slipper med andre ord den tyske dietten med bratwurst og øl om man ikke ønsker det og man får kanskje i seg en grønnsak eller to. For å toppe det hele kan du få underholdning til maten i form av gjøglere, blankvåpenshow og en scene hvor det holdes konserter gående stort sett hele dagen.

WOA_12 (8).JPG

Årets lineup har blitt omtalt som lite ambisiøs og med få gamle klassikere. Det er ikke alle enige om. Man kan vel heller si at årets lineup er satt med de yngre i bakhodet. Band som Machine Head, In Flames og Volbeat skapte hvertfall nok av liv og baluba. De eldre fikk jo også sitt med gamle helter som Scorpions, Saxon og Ministry. Samtlige leverte knallshow! Og med Edguy da som suprise act har man ingen ting å rynke på nesen for.

Wacken hadde også, tradisjonen tro, god variasjon med alt fra "mykere" saker som Kamelot og Hammerfall til det virkelig mørke og okkulte med blant annet Watain. De hadde til og med fått med seg Oomph! og Megaherz som ga det hele et litt industrielt preg.

WOA_12 (9).JPG

Alt i alt var årets Wacken Open Air en suksess. Knall liv, støvler fulle av søle, en drikkelek eller tre rikere og evig glad for å komme hjem til en varm (og tørr) seng, et vannklosset du ikke står i hockey over og grovbrød. Løpet for neste års billetter er i gang, og foreløpig ser det ikke ut til at de har senket ambisjonsnivået med neste års lineup. Det er bare å glede seg!

http://www.wacken.com/