HOSTILE TERRORTORY – Stavangers egen metalfestival

HOSTILE TERRORTORY – Stavangers egen metalfestival

Oljebyen Stavanger er en av Norges rikeste byer og nå er også byens egen metalfestival på plass. 24. til 26. januar skal denne sparkes i gang og navnet på gildet er HOSTILE TERRIRTORY. Det er gutta i SAINTS IN SIN og spesielt Marius Steffensen som står bak festivalen og med black metal storheter som MAYHEM, ARCTURUS og GEHENNA øverst på plakaten, var det klart at vi måtte dra inn festivalsjefen for et lite forhør.

SaintsInSin_3.jpg
SAINTS IN SIN

Vi må først få litt bakgrunnshistorie på Hostile Terrortory. Hvorfor ble det festival på deg/dere, hvem står bak og har du/dere noen erfaring fra festivalarrangering fra før av?

Arrangøren i meg kom tidlig frem etter vi startet opp bandet mitt, Saints In Sin. Vi hadde rett og slett ikke tålmodighet. Vi ville spille med kjente band foran et stort publikum så raskt som mulig. Derfor tok vi en snarvei og satte opp vår egne konserter. Vi har alltid hatt hovedfokus på å få frem up-and-coming metalband som gjerne sliter med å promotere seg selv. Tror de fleste som har spilt hos oss har fått mye igjen for det. Forrige konsert vi arrangerte fikk alle bandene sitte å ta seg en utepils med Abbath. Det tror jeg at var meget populært.

Jeg (Marius Steffensen) fungerer som festivalsjef. Bandmedlemmene i Saints In Sin jobber tett opp imot meg. I tillegg har vi en del andre lokale ildsjeler. Sammen har vi dannet et styre hvor alle har spesifiserte arbeidsoppgaver og ansvarsområder.

Etter å ha fungert som konsertarrangør en stund ble jeg kontaktet av både band og andre arrangører som ville ha meg med på div prosjekter. Ett prosjekt eg ikke klarte å takke nei til var å starte opp en egen metalfestival i Stavanger.

Hvordan er festivalkonkurransen på Sørlandet?

Målet mitt er å lage et samarbeid med de andre festivalene. Siden vi har oppstart i januar 2013 så har jeg ikke opplevd noe konkurranse enda. Men det kommer nok etter hvert.

SaintsInSin_1.jpg
SAINTS IN SIN (Photo: Stig Pallesen)
 

Tidspunktet for festivalen er lagt til januar. Tidligere var det kun Metal Merchants som har kjørt festival så tidlig på året, men der ble det etter hvert stille. Hvorfor har dere valgt januar? Folk flest eller festivalgjengerne har som oftest ferie på sommerhalvåret. Dere er ikke redde for at tilsiget av tilreisende skal svikte dere?

Dato var noe av det vi jobbet hardest med i startfasen. Men til slutt fant vi ut med tanke på Rått og Råde pluss alle sommerfestivaler at 24.-26. januar var det beste valget. Vi har et stort lokale, så været kan være som det vil uten å påvirke selve konsertene. Studenter får stipend i januar. Det passer veldig godt for oss. Satser på at med en så sterk line-up som vi har på vår første festival at folk vil trosse litt stiv kuling for 3 dager med alt fra Hardcore til Black Metal.

Dere var tidlig ferdig med bookingen, og så vidt jeg kunne få med meg, var dere ferdigbooket før landets metalhoder fikk vite om festivalen deres. Er det bare oss utenfor Stavangerområdet som er trege og uoppmerksomme eller er det noe i dette?

Grunnen til at det gikk så fort er at vi var så heldige å få et positivt svar fra nesten alle bandene vi ville booke. Vi ønsket også å ha en line-up på plass før vi startet promoteringsfasen. Det var viktig å ha noe å stille med når vi først skulle ut i media.

Valg av band som skal spille. Hvordan gikk dere fram her?

Kriteriene til headlinere var at det var etablerte band som ikke hadde spilt i Stavanger på en stund. Derfor var spesielt Mayhem midt i blinken for oss. Arcturus og Gehenna var også naturlige valg i denne sammenhengen. Mange andre band har vi hatt kontakt med siden vi startet som arrangører.  Liker å se at enkelte  band som vi hadde på den første konserten vi arrangerte er med på metalbølgen vi har skapt og skal spille tett opp mot Mayhem i januar.

Mayhem_2011.jpg
MAYHEM (headliner 26. januar 2013)
 

Hvilken profil vil dere legge dere på når det gjelder band som skal spille i deres regi?

Alle metall band er velkommen. Send oss det du har av bilder, linker, musikk, omtale osv til hostile.terrortory @gmail.com så sjekker vi det ut. Har en egen mappe på mailen over alle band som har meldt sin interesse. Denne mappen brukes flittig hver gang vi setter opp et nytt arrangement. Store og små, etablerte eller ei, så lenge vi ser potensial i bandet og det passer til arrangementet så kjører vi på. Som jeg nevnte tidligere så vil vi alltid fokusere på å få frem talenter som sliter med å promotere seg selv.

Hvor kommer navnevalget Hostile Terrortory fra?

Vi ville ha et navn som fanget at det var en metalfestival, men også veldig allsidig innenfor metal. Vi vil ikke begrense metalsjangrene. All metal er velkommen hos oss. Og der syntes vi at Hostile Terrortory passet godt. Personlig er jeg glad i ordspill så «Territory»ble fort til «Terrortory».

Vi må få noen ord om Metal Battle, som dere kjører i flere norske byer. Hvem står som arrangør på disse?

Det er kjenninger av diverse folk i styret som har takket ja til å sette opp band battles hos dem. Vi har allerede hatt i Sokndal hvor Officer Kim vant. 3 nye band battles settes opp i september. Da er det Stavanger, Bergen og Bodø. Oslo og Kvinesdal jobbes det med.

Vi ser jo under Tidligere arrangement at dere allerede har noen konserter bak dere. Betyr det at det vil bli flere enkeltkonserter i tillegg til festivalen?

Vi setter opp konserter i samme lokale som festivalen skal være i (Galeien, Hundvåg). Vi har hatt Blood Red Throne og Bömbers med Abbath i fronten til nå. Utrolig bra stemning. En fin måte å gi folk en smakebit av hvordan festivalen blir bare på en mye mindre skala. Så ja, det vil bli arrangert konserter i tillegg til festivalen.

HostileTerrortory_12_poster.jpg

Å drive festival er som kjent ingen spøk for verken de som driver med det eller lommeboka til vedkommende. Man er avhengig av litt drahjelp fra sponsorer og samarbeidspartnere i tillegg til storstilt dugnadsånd. Hvordan ligger det an hos dere her? Stiller lokalmiljøet opp og støtter opp om festivalen?

Både penger og bemanning har vært på plass siden dag 1. Galeien (lokalet hvor vi har festivalen), stiller med pengene. Utrolig kjekt som arrangør  å kunne finansiere det som trengs uten å gå i sin egen lommebok. Venner og bekjente stiller opp. Har fått henvendelser fra både Oslo og Bergen om sceneteknikkere, vakthold osv.  Viser hvor høyt nivå det er på ildsjelene innenfor metalmiljøet.

Og hva med frivillige? Det er fortsatt noen måneder til festivalstart, men hvordan er viljen til folk så langt? Stiller de opp og hjelper dere?

Det gjør de. Vi vil også leie inn profesjonelle til div oppgaver. Men det blir mange frivillige som skal styre med alt fra rigging av boder til henting av vannflasker til artister. Mange oppgaver skal utføres men vi føler oss trygge på at vi har den bemanningen vi trenger.

Er alt klart ellers til historiens første Hostile Terrortory?

Det nærmer seg med stormskritt. Scenen skal flyttes til en annen plass i lokalet og gjøres mye større. Vi skal skreddersy alt til festivaldatoen. Har også planer om å utvide selve lokalet hvis billettsalget blir stort nok. Men ellers er alt på plass.

http://www.hostileterrortory.com